2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialInvestitor-surpriză în afacerea Sterling

Investitor-surpriză în afacerea Sterling

Grupul olandez Vitol, unul dintre principalii furnizori de păcură pentru termocentralele româneşti şi de ţiţei pentru Rafo, a devenit al doilea acţionar important în controversata afacere a zăcămintelor din platoul Mării Negre.

 

Grupul Vitol Holding Olanda a devenit al doilea investitor semnificativ în compania canadiană Sterling Resources Ltd, după ce, recent, a preluat încă 8% din acţiunile societăţii care deţine licenţa de exploatare a zăcămintelor de hidrocarburi aflate în platoul românesc din Marea Neagră.

Plasamentul Vitol în compania Sterling a avut loc pe 16 august, în cadrul unei oferte publice pentru atragerea a 45 milioane de dolari. Pachetul de acţiuni de 8% a fost cumpărat prin subsidiara Vitol Energy (Bermuda) Ltd, care a plătit pentru ele aproximativ 25 milioane de dolari (Vitol a subscris mai mult de jumătate din oferta de acţiuni Sterling).

În urma tranzacţiei, grupul Vitol a trebuit să facă publică participaţia în compania canadiană, pentru că astfel a depăşit pragul semnificativ de 10% . Holdingul olandez controla deja discret  2,3% din acţiunile companiei canadiene, procent pe care nu era obligat să-l raporteze pe piaţa de capital canadiană. Conducerea grupului olandez  susţine că a facut recentul plasament în Sterling ca o investiţie de portofoliu.

Doar fondul de investiţii Sprott Asset Management controla un pachet mai mare de 10% din compania Sterling Resources, până în momentul lansării ofertei din iulie.

Afaceri româneşti. Cu sediul principal la Roterdam, grupul Vitol este unul dintre marii traderi globali de ţiţei, alături de companii precum Glencore, care au furnizat petrol rafinăriilor româ-neşti, în special la Rafo Oneşti.

Întregul grup Vitol, care are subsidiare în 29 de ţări, a raportat anul trecut o cifră de afaceri de aproape 195 miliarde de dolari, cu aproape 25% mai mare decât în 2010. Vitol este şi unul dintre principalii furnizori de păcură şi cărbune pentru termocentralele româneşti, iar în ultimii doi ani subsidiara elveţiană Vitol SA Geneva a devenit şi unul dintre jucătorii importanţi pe piaţa noastră a certificatelor de dioxid de carbon.

Vitol Geneva şi-a deschis în decembrie 2010 o reprezentanta la Bucureşti, după ce o altă companie a grupului din Olanda a mai avut aici o filială locală până în anul 2004, pe care a închis-o la doar un an de la infiinţare.

Compania Vitol avea, la acel moment, de recuperat mai multe zeci de milioane de dolari de la rafinăria Rafo, compania pe care a încercat să o preia în 2005.

Scandalul zăcămintelor. Compania Sterling are, din 2008, un acord de concesiune pentru exploatarea a unor importante perimetre din platoul nostru continental din Marea Neagră. Acordul a fost încheiat prin intermediul subsidiarei locale Midia Resources pe ultima sută de metri a guvernului Tăriceanu. Acordul de concesiune şi discreţia cu care el a fost încheiat au stârnit un imens scandal la Bucureşti , după ce România a câştigat la Haga litigiul cu Ucraina pentru delimitarea platoului continental din zona Insulei Şerpilor, zonă cu care se intersectează şi perimetrele concesionate de Sterling.

În urma scandalului, procurorii DIICOT au început o anchetă penală asupra modului în care compania canadiană a reuşit să preia concesiunea asupra perimetrelor respective, unde se estimează că ar exista importante rezerve de gaze naturale şi ţiţei.

Oficialii Sterling au anunţat, în aprilie 2011, că au declanşat clauza de forţă majoră din contractul cu statul român, pentru că nu au putut să execute operaţiuni petroliere în perimetrele concesionate din motive independente de voinţa lor.

Compania Sterling a anunţat săptămâna trecută că a notificat autorităţile române despre problemele pe care le întâmpină cu începerea operaţiunilor, iar dacă până în decembrie (termen la care expiră cele şase luni de la notificare) nu va ajunge la o înţelegere cu partea română îşi rezervă dreptul să se adreseze unei curţi internaţionale de arbitraj. Compania Sterling mai deţine jumătate din drepturile de exploatare asupra unor perimetre concesionate în zona oraşului Craiova, unde îi are parteneri pe americanii de la Trans-Atlantic Petroleum Ltd.

Compania americană deţine, la Bucureşti, firma TransAtlantic Wordwide SRL, pe care o controlează prin intermediul unei firme din Cipru.

Canadienii de la Sterling mai deţin drepturi de exploatare a unor perimetre offshore în Marea Nordului, unde, printre alţii, îi are ca parteneri pe germanii de la Wintershall, companie implicată în România în importurile de gaze ruseşti de la Gazprom.

Cele mai citite

Zelenski a discutat cu Macron despre „desfășurarea de contingente” militare străine în Ucraina

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat luni că a discutat cu omologul său francez, Emmanuel Macron, despre sprijinul pentru Ucraina și o' eventuală 'desfășurare...

Ironia sorții: Donald Trump vrea Groenlanda pentru un fenomen pe care l-a negat vehement multă vreme

În spatele insistenței cu care Donald Trump revendică teritoriul danez Groenlanda pentru Statele Unite ale Americii stă un fenomen pe care liderul republican l-a...

Rovinieta 2025: Costuri, valabilitate și modificări legislative

Proprietarii vehiculelor surprinse fără Rovinietă riscă sancțiuni, valoarea acestora fiind stabilită în funcție de tipul vehiculului și de durata utilizării ilegale a infrastructurii rutiere Începând...
Ultima oră
Pe aceeași temă