3 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăSpecialDe ce a ales Intel să vină în România

De ce a ales Intel să vină în România

Irlanda a pierdut în defavoarea României o investiţie de câteva milioane de dolari în domeniul IT. Compania Intel a ales Bucureştiul pentru un centru de cercetare software, primul proiect greenfield al companiei, în Europa.

Intel Corporation a ales România pentru investiţia IT de câteva milioane de dolari şi care va asigura, într-o primă fază, aproape 200 de locuri de muncă ca urmare a numărului mare de absolvenţi de specialitate disponibili anual şi unor scutiri de taxe atractive. Pierderea investiţiei de către Irlanda a alarmat mediul academic şi patronatele irlandeze.

„Un standard scăzut al calităţii din învăţământul specializat lasă Irlanda fără 200 de locuri de muncă de top în IT”, spun jurnaliştii de la Irish Independent, făcând referire la recenta decizie a gigantului IT american de a investi în România.

Intel Corporation a deschis în noiembrie, la Bucureşti, un centru de cercetare şi dezvoltare software. Investiţia, în valoare de câteva milioane de euro, reprezintă primul proiect greenfield realizat de compania americană în acest sector în Europa. Laboratorul este situat deocamdată în centrul Capitalei, însă urmează să fie mutat în altă zonă, tot din Bucureşti. Numărul angajaţilor urmează să crească în scurt timp de 3-4 ori, au anunţat reprezentanţii Intel. Centrul se va concentra pe dezvoltarea de soluţii pentru dispozitive inteligente bazate pe arhitectura Intel.

România: 8.000 de ingineri IT, 100 de universităţi

Irlanda a pierdut investiţia pentru că nu ar fi putut garanta suficienţi absolvenţi specializaţi în IT conform cerinţelor grupului, potrivit presei irlandeze.

Confederaţia Angajatorilor şi Afacerilor din Irlanda şi Academia de Inginerie au atenţionat că acesta este un „semnal de alarmă”. Mai mult, susţin reprezenanţii celor două instituţii, cazul Intel nu este singular, alte locuri de muncă fiind pierdute din cauza numărului mic de absolvenţi bine pregătiţi.

În schimb, în România există aproximativ 100 de universităţi de stat şi particulare care generează în fiecare an 30.000 de ingineri, dintre care 8.000 sunt ingineri IT. În Irlanda, un studiu al Confederaţiei Angajatorilor, derulat în rândul a 340 de companii, a evidenţiat că un sfert din firme au întâmpinat dificultăţi în recrutarea de absolvenţi cu pregătire suficientă, iar două treimi din cei nemulţumiţi au indicat activităţi din domeniul ingineriei.

În acest context, Academia de Inginerie a solicitat guvernului de la Dublin să rezolve cât mai rapid problema standardelor scăzute la disciplina matematică din şcolile irlandeze. Tot din noiembrie 2010, un alt gigant IT, Google, şi-a deschis un birou de afaceri la Bucureşti, reprezentanţii companiei considerând că în România există oportunităţi atât în ce priveşte utilizatorii individuali, cât şi companiile.

Cele mai citite

Dobânzile mari, munții greu de escaladat ai creditării

Dobânzile la creditele din România au devenit o provocare copleșitoare pentru consumatori și companii, o călătorie economică pe teren accidentat, care contrastează puternic cu...

Rusia dă vina pe Ucraina pentru dronele căzute în Republica Moldova

Rusia respinge acuzațiile Moldovei cu privire la incidentul cu dronele căzute pe teritoriul său, după ce autoritățile de la Chișinău au convocat ambasadorul rus...

Dobânzile mari, munții greu de escaladat ai creditării

Dobânzile la creditele din România au devenit o provocare copleșitoare pentru consumatori și companii, o călătorie economică pe teren accidentat, care contrastează puternic cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă