3.6 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialCum va arăta piaţa avocaturii în 2011

Cum va arăta piaţa avocaturii în 2011

Piaţa avocaturii româneşti a suferit o contracţie în anul 2010. Aproape toţi jucătorii au resimţit o restrângere a veniturilor în anul ce a trecut.

„Chiar dacă unele case de avocatură au avut un an cu încasări similare sau poate uşor mai mari decât în anul 2009 şi acestea au avut dificultăţi în încasarea facturilor emise.Totodată aproape toate casele de avocatură au fost obligate să-şi ajusteze onorariile pe bugetele clienţilor,” declară Stefan Boboc, Avocat Coordonator „Boboc & Asociaţii”

Potrivit acestui, in 2011,  piaţa va fi din nou împărţită între litigii/arbitraje şi consultanţă.

În ceea ce priveşte litigiile, acest domeniu va avea o tendinţă de staţionare după un an 2010 în care ponderea acestui domeniu în activitatea tuturor societăţilor de avocatură a crescut. Multe societăţi au înfiintat departamente de litigii sau şi-au întărit aceste departamente. 

Litigiile de muncă vor continua să reprezinte o parte importantă din totalul cauzelor ce se vor judeca. Concedierile din sistemul public precum şi preconizata modificare a Codului Muncii în sensul acordării mai multor drepturi angajatorului vor face ca numărul litigiilor de muncă să rămână cel puţin constant sau cu o tendinţă crescătoare.

Litigiile fiscale vor constitui şi ele un punct important în încasările societăţilor de avocatură. Intenţia Guvernului de a creşte gradul de colectare a veniturilor bugetare precum şi obligaţiile asumate de către acesta faţă de partenerii săi financiari Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, vor genera un număr sporit de controale din partea autorităţilor implicate în acest domeniu şi contribuabilii vor răspunde prin contestarea majorităţii acestor decizii.

Domeniul insolvenţei va ramâne şi în anul 2011, sau cel puţin în prima parte a sa, la un nivel destul de ridicat şi va reprezenta în continuare unul din punctele forte în ponderea veniturilor societăţilor de avocatură.

Motivul prezenţei acestui domeniu este favorizat de faptul că vârful crizei economice şi financiare a fost atins, în opiniile economiştilor şi a consultanţilor macrofinanciari, în vara-toamna anului 2010. Lipsa lichidităţilor, blocajul financiar generat de lipsa capitalului curent precum şi volumul mare al arieratelor guvernamentale au făcut ca foarte mulţi agenţi economici (IMM-uri sau companii mari) să ajungă în stare de incapacitate de plată.

Termenele de plată sau de graţie ale partenerilor economici în cazurile acestor societăţi se vor încheia la începutul anului 2011, urmând ca creditorii să solicite deschiderea procedurii de insolvenţă. De asemenea, debitorii vor încerca să-şi protejeze companiile şi vor solicita deschiderea procedurii de insolvenţă. Totuşi, având în vedere faptul că analiştii economici prevăd o timida creştere economică a României pentru anul 2011, în materia insolvenţei, vom asista mai mult la reorganizari judiciare decât la falimente, deoarece creditorii vor dori să-şi recupereze creanţele, chiar dacă într-o perioadă mai îndelungată, iar debitorii vor dori să-şi salveze companiile.

Pentru aceleaşi considerente arătate mai sus şi domeniul recuperării creanţelor îşi va păstra ponderea ridicată în activitatea caselor de avocatură.

Consultanţa în domeniul energiei şi, în special, a energiei verzi va înregistra în anul 2011 o creştere semnificativă. După ce, în anul 2009, consultanţa în acest domeniu era în faza de debut, în anul 2010 ponderea acestor servicii în veniturile societăţilor de avocatură a crescut semnificativ. Pentru anul 2011 şi următorii putem spune că energia verde va reprezenta unul dintre motoarele de creştere a pieţei avocaturii. În opinia noastră consultanţa juridică în domeniul energiilor alternative reprezintă în acest moment, „noul real-estate” al pieţei de avocatură. Faptul că în România s-au aprobat autorizaţii de funcţionare şi exploatare pentru foarte multe proiecte de energie alternativă, solicitate fie de mari jucători internaţionali în acest domeniu, cât şi de companii româneşti, cu sau fără tradiţie în acest domeniu, nu vine decât în susţinerea celor prezentate de noi mai sus. În plus faptul că multe dintre aceste business-uri sunt achiziţionate încă din faza de proiect aprobat, dar nefinalizat, ne confirmă faptul că acesta va fi unul dintre domeniile cu potenţial mare de creştere pentru anul 2011 în avocatura de business românească.

Un alt domeniu cu o creştere importantă in anul 2011 este cel al infrastructurii/parteneriatului public-privat (PPP). În primul rând, pentru că după foarte mulţi ani de asteptare în România a fost adoptată Legea parteneriatului public-privat. Acest act reglementează un domeniu ce poate deveni un motor al economiei româneşti şi care pentru piaţa avocaturii va mări considerabil aria de servicii şi de venituri. În plus, invesţiile pe care autorităţile trebuie să le facă în infrastructura cu fonduri proprii, fonduri atrase de la instituţii financiare sau din fonduri structurale vor reprezenta puncte de interes major atât pentru mediul de afaceri din România cât şi pentru avocatura de business din ţara noastră.

În ceea ce priveşte consultanţa pentru fonduri structurale, este evident că aflându-ne în ultimii trei ani din actualul exerciţiu bugetar european şi cu un grad de absorbţie al fondurile europene de către România aflat sub 10%, în anul 2011 acest domeniu va înregistra o efervescenţă şi o creştere importantă. De altfel, pentru a opera mai uşor în acest domeniu, mai multe case de avocatură şi-au deschis companii de consultanţă în accesarea fondurilor europene precum şi în mangementul şi implementarea proiectelor finanţate din fonduri structurale.

Veniturile produse de departamentele de taxe din cadrul societăţilor de avocatură vor păstra un trend constant faţă de anul 2010, când, datorita deselor modificări ale Codului Fiscal, au înregistrat o creştere substanţială. În cazul în care anul 2011 va aduce noi modificări ale prevederilor legale în domeniul fiscal cât şi în cuantumul taxelor şi impozitelor ce trebuie plătite de către mediul de afaceri românesc, departamentele de taxe vor înregistra noi creşteri ale nivelului veniturilor.

Un domeniu pentru care se anticipeaza o revigorare care se va simţi în veniturile caselor de avocatură pentru anul 2011 este piaţa de capital. Mult aşteptata listare la bursa a Fondului Proprietatea va avea ca efect, nu doar creşterea lichidităţii şi activităţii bursei româneşti cât şi repornirea motoarelor în acest domeniu pentru societăţile de avocatură şi evident o creştere a veniturilor realizate din acest tip de operaţiuni.

Firma de avocatură „Boboc & Asociaţii”, înfiinţată în 2008, a introdus în piaţă un nou concept: Reţeaua Naţională de Avocaţi ce s-a născut din nevoile clienţilor pentru servicii pe întreg teritoriul României. Reţeaua Naţională de avocaţi numără în acest moment 48 de avocaţi.

 

Cele mai citite

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...

Moment istoric: Sute de soldați suedezi s-au alăturat unei brigăzi NATO în Letonia

Sâmbătă, sute de soldați suedezi au ajuns în Letonia pentru a se alătura unei brigăzi multinaționale conduse de Canada, amplasată de-a lungul flancului estic...

Detalii despre acordul de încetare a focului din Gaza: Faze, eliberări și ajutoare

Oficiali familiarizați cu acordul au dezvăluit aspecte importante ale încetării focului dintre Israel și Hamas. Acordul, potrivit Reuters, include trei faze distincte și vizează...
Ultima oră
Pe aceeași temă