5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialCum poate scăpa Vodafone de amenda Consiliului Concurenţei?

Cum poate scăpa Vodafone de amenda Consiliului Concurenţei?

Însuşi şeful Vodafone, Vittorio Colao, a venit în România pentru a discuta cu premierul Emil Boc. Premierul i-a vorbit despre posibilitatea de-a accesa fonduri europene blocate.

 

500 de milioane de euro în investiţii în următorii cinci ani, care ar transforma România într-un centru regional de suport tehnic. Aceasta este promisiunea delegaţiei Vodafone în faţa Guvernului României. Vittorio Colao – CEO Vodafone Group, Michel Combes – CEO Vodafone Europe, Inaki Berroeta – CEO Vodafone România, şi Marian Velicu – Corporate Affairs Director au venit la Palatul Victoria pentru a detalia planul de investiţii şi pentru a se plânge că amenda de 28 milioane euro a Consiliului Concurenţei este „exagerată”.

Potrivit surselor participante la discuţie, premierul Emil Boc a evitat să răspundă la ultimul punct. Oficial, el nici nu poate interveni. Amenda Consiliului Concurenţei va fi contestată în justiţie, iar decizia finală aparţine Curţii de Apel. Singurele metode prin care Guvernul poate repara bilanţul operatorilor de telefonie mobilă sunt scutirile de taxe sau acordarea unor contracte publice.

Ce a oferit Boc

Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul a prezentat oportunităţile pe care le oferă investiţiile susţinute de Guvern şi finanţate din fonduri europene, printre care şi promovarea proiectului de dezvoltare a unei infrastructuri de internet în bandă largă în zonele defavorizate.

„Pentru acest proiect este disponibilă suma de 84 milioane de euro, prin intermediul fondurilor structurale (Axa prioritară III din Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice). Obiectivul proiectului este acoperirea cu infrastructură broadband a teritoriului naţional, îndeosebi localităţile din spaţiul rural. În acest context, reprezentanţii Vodafone au arătat importanţa pe care o are dezvoltarea reţelei de internet în zonele rurale”, se mai arată în comunicat.

Banii sunt blocaţi

În prezent, fondurile respective sunt blocate de Comisia Europeană, după ce anul trecut Ministerul Comunicaţiilor a încercat să le redirecţioneze către proiectul e-România.

În caz că autorităţile române vor reuşi să obţină deblocarea fondurilor, fiecare companie participantă va putea câştiga proiecte în cel mult două din cele şapte regiuni de dezvoltare vizate, adică un total de aproximativ 24 milioane de euro.

Istoria amenzii

Consiliul Concurenţei a amendat în februarie Orange România şi Vodafone România cu 63 milioane de euro, pentru abuz de poziţie dominantă. Orange a fost amendată cu 34,8 milioane de euro, iar Vodafone cu 28,3 milioane de euro, reprezentând puţin peste 3% din cifra de afaceri a operatorilor în 2010.

Preşedintele Consiliului, Bogdan Chiriţoiu, a declarat atunci că aceasta este cea mai mare amendă decisă de instituţie de la înfiinţare şi că operatorii au dreptul să conteste în justiţie. Investigaţia CC a fost declanşată în anul 2006, ca urmare a unei plângeri depuse de Netmaster Communications SRL şi are ca obiect un posibil abuz de poziţie dominantă săvârşit de către Orange, Vodafone şi Romtelecom pe piaţa serviciului de terminare a apelurilor la puncte fixe/mobile în propria reţea publică de telefonie.

Netmaster Communications a reclamat faptul că o parte din apelurile internaţionale ale clienţilor săi fuseseră blocate de Orange, Vodafone şi Romtelecom. În prezent, Netmaster Communications nu mai există, fiind radiată (fuziune prin absorbţie), iar ultima înregistrare la Oficiul Naţional al Registrul Comerţului (ONRC) este dată din 30 septembrie 2008. Reprezentanţii Vodafone România au anunţat că vor contesta decizia Consiliului Concurenţei, arătându-se „surprinşi şi dezamăgiţi” de decizia Consiliului Concurenţei.

Cum arată comunicatul oficial

Premierul Emil Boc şi ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, au avut, vineri, la Palatul Victoria, o întâlnire cu reprezentanţii companiei Vodafone, în cadrul căreia s-a discutat despre evoluţia sectorului comunicaţiilor în România şi perspectivele acestuia, transmite Executivul într-un comunicat.

„Reprezentanţii Vodafone au prezentat, în cadrul întrevederii, planurile companiei privind investiţiile în România, apreciind că ţara noastră a depăşit perioada de criză economică şi reprezintă o destinaţie cu potenţial investiţional”, se arată în comunicat. Premierul a afirmat că Executivul va continua să susţină, la nivel instituţional, mediul de afaceri şi să stimuleze investitorii români şi străini să-şi menţină şi să-şi extindă afacerile în România. „Sprijinim investiţiile străine şi naţionale, pentru că scopul nostru comun constă în menţinerea şi crearea de locuri de muncă”, a spus Boc, citat în comunicat. În acest context, şeful Executivului a menţionat modificările aduse Codului Muncii.

Lucian Davidescu
Lucian Davidescu
Lucian Davidescu, sef departament
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă