» Companiile isi pot reduce costurile prin externalizarea unor servicii care nu constituie activitatea lor principala.
» Scurgerea de informatii catre concurenta, risc major al incredintarii unor servicii vitale firmelor specializate.
» Serviciile externalizate pot fi prestate de companii situate la mii de kilometri distanta de sediul beneficiarului.
Companiile isi pot reduce costurile prin externalizarea unor servicii. Pot fi externalizate: contabilitatea (facturarea, managementul datoriilor si al creantelor, platile electronice s.a.), serviciile informatice (administrarea bazelor de date, intretinerea aplicatiilor, serviciile web), activitatile juridice, activitatile de studiere a pietei, managementul personalului, publicitatea, marketingul, secretariatul, transportul si curatenia. "O structura moderna a economiei – bazata pe avantajul comparativ al specializarii – presupune o pondere relativ insemnata a activitatilor care se desfasoara de catre operatori independenti, pornind de la activitati de secretariat pana la servicii de contabilitate, juridica si de personal", se arata intr-un raport al Comisiei Nationale de Prognoza pe tema serviciilor pentru intreprinderi. Serviciile care se pot externaliza se preteaza si la delocalizare. Ele pot fi efectuate de firme situate la mii de kilometri distanta de societatea beneficiara, in situatia in care in unele localitati este disponibila forta de munca bine calificata, la preturi mai scazute.
Fara responsabilitate
Externalizarea unor servicii poate antrena o reducere substantiala a costurilor. "O companie mare, cu multi angajati castiga prin externalizarea serviciilor, reducandu-si costurile. Un alt avantaj este acela ca firma nu-si mai asuma responsabilitatea pentru unele servicii, precum contabilitatea. Externalizarea serviciilor economiseste timpul administratorilor. Ei nu vor mai fi raspunzatori pentru acele activitati care nu inseamna activitatea de baza a companiei", a declarat economistul Liviu Voinea, de la Grupul pentru Economie Aplicata. Principalul dezavantaj al externalizarii contabilitatii sau consultantei strategice este legat de confidentialitate. "Exista riscul ca informatiile sa ajunga la o companie care lucreaza si pentru concurenta ta, deoarece in domenile contabilitatii, al consultantei si al strategiei nu sunt foarte multi jucatori mari. Riscul este deci al acestui transfer, al scurgerii de informatii", a punctat economistul. Externalizarea se loveste adesea de mentalitatea unor patroni care nu doresc sa riste sa vada altcineva din exteriorul firmei ceea ce fac ei. "In acest caz, este valabila zicala mi-e mai de incredere maioul decat camasa. Ei se intreaba daca pot risca sa vada altcineva ce afaceri fac", a explicat Voinea.
Calibrarea costurilor
Externalizarea serviciilor a inceput timid inca din anii 1990, cand au fost desfiintate grupele pompierilor de fabrica. Pe atunci, aceasta optiune a patronatelor era interpretata drept "capusare" a societatii. Firmele din industria carnii au procedat, la randul lor, la o externalizare a transporturilor speciale (cu masini frigorifice), in momentul in care pe piata au aparut operatori specializati in distributie, a declarat Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). "Institutiile publice ar trebui sa se gandeasca si ele la solutia externalizarii serviciilor, de pilda a celor informatice, deoarece nu-si permit sa plateasca specialisti la nivelul la care i-ar plati o companie privata. Astfel, institutiile ar beneficia de servicii mai prompte si mai bune", a afirmat reprezentantul AOAR. In opinia sa, piata serviciilor se dezvolta. Agentii de asigurare temporara a fortei de munca au din ce in ce mai multe solicitari din partea firmelor care nu vor angajati decat atunci cand au mult de lucru. "Managerii trebuie sa hotarasca ce servicii trebuie externalizate, in scopul unei mai bune calibrari a costurilor", a concluzionat Parvan.