2.1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialCine are bani să cumpere Orange România

Cine are bani să cumpere Orange România

10,3 milioane de clienţi, 3,1 milioane de utilizatori ai serviciilor de internet broadband, un profit de 222 milioane de euro în primele trei luni ale acestui an. Cu toate aceste cifre pozitive, Orange România ar putea fi de vânzare. Însă, cine ar avea bani să cumpere cel mai mare operator telecom din România?

Într-un comunicat de presă dat publicităţii astăzi de grupul France Telecom, toate pieţele telecom se arată ca fiind optimiste, cu excepţia celor din Egipt, România şi Coasta de Fildeş. Profitul pe primul semestru al Orange România este cu 6% mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, iar compania are cu 5% mai puţini clienţi decât în primul trimestru al lui 2010.

Deutsche Telekom (Germania), Telefonica (Spania), Wind Telecomunicazione (Italia) sau chiar China Telecom ar putea fi principalele companii care ar dori să preia operatorul român.

Orange s-ar putea scrie cu umlaut?

Prima opţiune ar fi Deutsche Telekom, compania germană care deţine operatorul mobil T-Mobile şi care are acum bani cash de investiţii, după ce a vândut operaţiunile sale din Statele Unite ale Americii către AT&T, cel mai mare operator american. T-Mobile USA a fost vândută pentru 39 de miliarde de dolari, din care 25 de miliarde cash şi restul de 14 miliarde în acţiuni, Deutsche Telecom deţinând acum 8% din acţiunile operatorului.

France Telecom are deja o relaţie strânsă cu grupul german. Pe 1 aprilie 2010, Orange UK fuziona cu T-Mobile UK, formând cel mai mare operator telecom din Marea Britanie. Astfel, cele două companii au acum cea mai bună acoperire din Marea Britanie, cei 28 de milioane de clienţi putând folosi oricare dintre cele două reţele.

În momentul anunţării fuziunii directorul T-Mobile UK era Richard Moat, care a a fost director executiv al Orange România în perioada 2004-2009, sub conducerea sa operatorul român devenind primul din piaţă şi, în timp, consolidându-şi această poziţie.  La finalul mandatului său în România, Moat a părăsit grupul Orange, pentru care a lucrat 17 ani, plecând la T-Mobile. Acum, Moat este COO al operatorului britanic născut din fuziunea Orange – T-Mobile.

Modelul a fost pus în aplicare şi în Polonia, unde Polska Telefonia Cyfrowa (PTC – deţinut de Deutsche Telekom) şi Orange Polonia (deţinut de France Telecom) au realizat un parteneriat strategic, în care cele două reţele vor fi folosite în comun, iar cele două companii vor deţine câte 50% din acţiuniile noii companii.

Orange + T-Mobile = Project Victory

În luna februarie a acestui an, France Telecom şi Deutsche Telekom au anunţat că intenţionează să-şi „impartă“ reţelele în Polonia, Austria şi România. O sursă care a dorit să-şi păstreze anonimatul, citată de Reuters, a spus că numele de cod al „operaţiunii“ este „Project Victory“.

Ulterior, pe 18 aprilie 2011, cei doi giganţi telecom au anunţat că au pus bazele unui parteneriat tehnic care presupune utilizarea în comun a reţelelor celor doi operatori. Acest lucru are ca scop scăderea costurilor de operare. Parteneriatul va duce şi la scăderea preţurilor de achiziţie a smartphone-urilor, producătorii oferind preţuri mult mai bune la un volum mai mare de telefoane cumpărate.

„Sunt foarte fericit să anunţ acest nou proiect dezvoltat împreună cu Deutsche Telekom. Clienţii noştri vor beneficia de cea mai bună reţea, de servicii îmbunătăţiţe şi de o gamă mai variată de telefoane mobile“, declara luna trecută Olaf Swantee, vicepreşedinte executiv pentru Europa în cadrul grupului France Telecom-Orange.

Prietenia româno-italiană-spaniolă

Ca putere de cumpărare, un alt potenţial cumpărător al operatorului român, ar putea fi grupul spaniol Telefonica, al cincilea cel mai mare operator din lume şi cel mai puternic din America de Sud. Telefonica este deja prezentă în România, oferind servicii fixe şi mobile pentru companii.

Wind Telecomunicazione, un grup italian, şi-a arătat încă de acum câţiva ani interesul pentru Europa de Est. Prima mişcare importantă a făcut-o în urmă cu câţiva ani când a preluat de la grupul Telecom Italia operatorul TIM Grecia, tranformându-l în Wind Grecia. De curând, compania a intrat şi pe piaţa canadiană cu operatorul Wind Canada. Ziarele din peninsula italiană notau în urmă cu câteva luni că Wind Telecomunicazione ar mai fi interesată de noi achiziţii în Europa de Est, dar şi în ţări estice din fostul bloc sovietic.

Chinezii pot intra în Europa, prin România

Un alt mare jucător, de data asta asiatic, China Telecom, caută de mai mulţi ani oportunităţi să-şi dezvolte afacerile în Europa. După ce a deschis un birou la Londra – China Telecom Europe – pentru a oferi servicii de date companiilor chineze care activează pe teritoriul european, oficialii companii se gândesc la extindere.

Într-un interviu acordat GTB (globaltelecomsbusiness.com) anul trecut, Ou Yan, şeful China Telecom, spunea că grupul urmăreşte o extindere a portofoliului său european prin câteva achiziţii a unor companii IT, dar şi a unor operatori telecom. Oficialul a refuzat însă să precizeze dacă diviei europene i-a fost aprobat un buget de achiziţii pentru 2011.

La începutul acestui an, compania chineză avea şase puncte de prezenţă (POP) în Europa – noduri de interconectare – în Londra, Frankfurt, Helsinki, Moscova, Paris şi Stockholm.

Romanialibera.ro a trimis o serie de întrebări către oficialii France Telecom, însă până la ora publicării prezentului articol, nu am primit poziţia oficială a companiei franceze.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă