0.6 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialCând se va relua oferta de vânzare pentru Petrom

Când se va relua oferta de vânzare pentru Petrom

Cea mai mare ofertă din istoria Bursei, prin care statul urma să-şi vândă jumătate din portofoliul pe care îl deţine la Petrom, a fost în prima etapă un eşec. Cauza a fost urmarea subscrierilor insuficiente şi care s-au situat la un nivel sub 80% din titluri.

Oferta s-a derulat începând cu 11 iulie şi s-a încheiat în 22 iulie. Conform prospectului de vânzare, oferta putea fi considerată finalizată cu succes, doar dacă la data închiderii s-ar fi subscris minimum 80% din acţiunile oferite.

Metodă nouă

Oferta pentru titlurile Petrom s-a derulat printr-o metodă nouă pe piaţa de capital din România. preţul final urmând să fie anunţat abia la închidere. Statul a anunţat la început, un preţ maxim de 0,46 lei/titlu, iar marţi a stabilit un preţ minim de vânzare, de 0,3708 lei/titlu.

Dacă vânzarea s-ar fi realizat la preţul maxim, statul ar fi putut încasa în jur de 610 milioane de euro în urma vânzării unui pachetului de acţiuni deţinut la OMV Petrom, prin Ministerul Economiei. Această sumă ar fi fost apropiată de cea din 2004, când statul a vândut o treime din acţiuni cu 670 milioane de euro (ulterior OMV şi-a majorat participarea la 51%, în schimbul a încă 830 milioane de euro).
La preţul minim (0,37 lei/titlu) statul ar fi încasat pentru tot pachetul 2,066 miliarde lei (489 milioane euro).

Vânzarea pachetului de 9,84% din acţunile deţinute de stat la Petrom face parte din înţelegerile asumate de Executivul de la Bucureşti cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană. Astfel, privatizarea prin scoaterea la vânzare a unor pachete de acţiuni deţinute de stat la mai mai multe companii energetice (Petrom, Transelectrica, Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica şi Hidroelectrica) ar urma să constituie, după cum afirma anul trecut preşedintele Traian Băsescu, un „motor al creşterii” şi care va atarge investitori puternici.

Noi discuţii cu FMI

Oferta de vânzare a 9,84% din acţiunile OMV Petrom (SNP) va fi reluată anul viitor, cel mai devreme „începând cu primul trimestru”, a declarat ministrul Economiei, Ion Ariton, potrivit Mediafax.
„Vom relua oferta de vânzare a acţiunilor Petrom cel mai devreme în primul trimestru al anului viitor. Vom căuta cele mai bune condiţii de piaţă pentru reluarea tranzacţiei. Vrem să vindem la un preţ corect”, a spus Ariton.

Întrebat dacă decalarea ofertei pentru 2012 impune modificarea acordului cu FMI, ministrul a precizat că va discuta la începutul săptămânii viitoare cu oficialii Fondului, dar a apreciat că nu va fi necesară revizuirea înţelegerii.

De asemenea, tot vineri, premierul Emil Boc a precizat că România nu este disperată la acest moment pentru a vinde acţiunile listate la Petrom la orice preţ şi în orice condiţii.
Grupul austriac de petrol şi gaze OMV deţine 51 % din acţiunile OMV Petrom. Statul are, prin Ministerul Economiei, 20,6% din titluri, iar Fondul Proprietatea deţine 20,1% din acţiuni.

Cele mai citite

Papa Francisc va vizita pentru prima dată Corsica pe 15 decembrie 2024

Papa Francisc va efectua o vizită în Ajaccio, situată în sudul Corsicii, pe data de 15 decembrie, transmite Reuters. "Pentru a treia oară de la...

Alegeri prezidențiale 2024: Peste 53.000 de români au votat deja în străinătate până sâmbătă dimineață

Votul pentru alegerile prezidențiale din 2024 a început vineri în cele 951 de secții organizate în străinătate. Românii aflați în afara granițelor pot vota...

Alertă de avalanșe pe Valea Prahovei: Salvamontiștii avertizează asupra riscurilor

Salvamontiștii din Prahova atrag atenția asupra riscului ridicat de avalanșe în zona montană, ca urmare a ninsorilor abundente din ultimele zile și a vântului...
Ultima oră
Pe aceeași temă