2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialBCR Asigurări fuzionează cu Omniasig

BCR Asigurări fuzionează cu Omniasig

Austriecii de la Vienna Insurance Group îşi aduc două dintre afacerile din România sub aceeaşi umbrelă, a relatat RL în premieră în urmă cu o săptămână.

 
Două dintre companiile de asigurări care au ca acţionar grupul austriac Vienna Insurance (VIG) vor fuziona, constituind astfel cea mai mare companie de profil din România.

După cum RL arăta încă din urmă cu o săptămână, Omniasig a convocat adunarea acţionarilor pentru data de 4 august pentru a aproba fuziunea. Mai mult decât atât, potrivit unor surse din piaţă, compania astfel născută ar urma să fie preluată ulterior de către grupul francez Axa, unul dintre cei mari jucători din lume în domeniul asigurărilor de viaţă. Ambele companii sunt controlate de austriecii de la Vienna Insurance, care deţin aproape 99% din Omniasig.

Restul acţiunilor revin unor persoane fizice şi unor societăţi de investiţii financiare. În prezent, Omniasig este cea de-a treia companie pe piaţa asigurărilor, iar BCR Asigurări se află pe locul cinci. Nu este prima fuziune anunţată pe piaţa asigurărilor anul acesta. Generali şi Ardaf, controlate de grupul ceh Generali PPF, au fost primele care au făcut public faptul că vor forma o nouă companie până la sfârşitul anului. Aceasta se va numi Generali România, însă cei doi asigurători spun că îşi vor păstra brandurile şi reţelele teritoriale.

Fuziune post-Toma

Zvonurile privind fuziunea celor două companii au început să apară o dată cu plecarea de la conducerea Omniasig a lui Constantin Toma (foto), cel care a condus compania încă de la înfiinţarea ei. Se pare că despărţirea s-a produs ca urmare a apariţiei în presă a unor materiale com-promiţătoare la adresa fostului preşedinte al companiei. Numele lui Constantin Toma a fost regăsit în mai multe afaceri dubioase încă de la începutul anilor ’90, după cum a relatat în numeroase ocazii presa din România.

Astfel, încă de când era angajat la Romavia, Toma a fost implicat în afaceri cu iz de fraudă. De altfel, în acea perioadă, Constantin Toma a fost chiar cercetat pentru unele afaceri dubioase cu motoare de avion.Debutul în lumea financiar-bancară şi l-a făcut tot printr-un scandal la vremea aceea. Toma a fost unul dintre coordonatorii companiei Mondragon, o firmă de asigurări controlată de Bancorex, care a fost considerată o veritabilă „ţeapă”. De altfel, Omniasig a fost construită pe scheletul acelei companii, inclusiv mobilierul iniţial fiind păstrat la actualul sediu central al Omniasig.

Toma a fost implicat în afaceri din varii domenii de la industria grea (ca acţionar al Griro) la industria de armament şi chiar fotbal, ca preşedinte al consiliului de administraţie al FC Rapid în ceea mai „ceţoasă” perioadă a acestui club, adică atunci când a fost controlat de omul de afaceri Fathi Taher.

Nu în ultimul rând, Constantin Toma s-a aflat într-un permanent conflict de interese cu firma pe care el însuşi o conducea, iar acest lucru ridică semne de întrebare asupra motivelor pentru care el a fost păstrat atât de mult timp la conducerea Omniasig. Şantajul poate fi o variantă. Toma deţine majoritar o altă companie de asigurări, Platinum, ale cărei interese le afectează pe cele ale Omniasig. Pe de altă parte, ziarul Naţional a arătat într-o anchetă de amploare cum Toma a sifonat prin intermediul unui mănunchi de SRL-uri deţinute de el sau de soţia sa, Camelia, zeci de milioane de euro de la Omniasig şi nu numai. Un exemplu este firma Claim Expert GIE, cea care constată daunele pentru Omniasig şi Asirom. 

99% din acţiunile Omniasig, al treilea jucător de pe piaţa locală, sunt deţinute de grupul austriac Vienna Insurance.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă