-2 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăSpecialArmele letale blocheaza privatizarea

Armele letale blocheaza privatizarea

» Privatizarea industriei de armament este blocata din cauza interdictiei privind productia armelor letale in sistem privat.
» Guvernul vrea sa modifice legea armelor si munitiilor astfel incat investitorii interesati sa poata fabrica pusti Kalasnikov la Cugir.
» Societatile industriei de aparare vor fi divizate si restructurate pentru a fi vandute mai usor.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) nu poate privatiza industria de aparare din cauza unor prevederi legislative restrictive, care interzic productia de arme letale in sistem privat. Guvernul ar putea modifica insa Legea privind regimul armelor si al munitiilor nr. 295/2004, pentru a elimina monopolul de stat in fabricarea mitralierelor si a pistoalelor. Industria romaneasca de aparare produce, preponderent, pusti semiautomate AK-47 (Kalasnikov), munitie, lansatoare de rachete si pistoale.

Investitori interesati
"In prezent, exista mai multe oferte privind realizarea de parteneriate si chiar cumpararea unor spatii de productie in scopul fabricarii de arme letale", a recunoscut presedintele AVAS, Teodor Atanasiu. El a adaugat ca ofertele in cauza nu pot fi onorate din cauza legislatiei din Romania. Surse din domeniul industriei de armament au precizat ca blocarea privatizarii are drept cauza articolul 103 din Legea 295/2004, care stipuleaza ca "producerea, confectionarea, modificarea, prelucrarea, experimentarea, casarea si distrugerea armelor letale si armelor neletale pot fi efectuate numai de catre armurierii constituiti in subordonarea sau coordonarea institutiilor care au competente in domeniul apararii, sigurantei nationale si ordinii publice, in conditiile stabilite prin ordine ale conducatorilor fiecareia dintre aceste institutii".
Dintr-o interpretare indelung contestata a acestui paragraf rezulta ca fabricarea armamentului este monopol de stat. Pentru deblocarea privatizarii industriei de profil, Atanasiu promite modificarea legii. "Am initiat un proiect de modificare a legii astfel incat armele letale sa se poata produce in Romania si in sistem privat. Fara aceasta modificare legislativa, privatizarea industriei de aparare este practic imposibila. Sper ca legea sa fie modificata cat mai rapid si din 2008 sa putem trece la privatizare", a declarat presedintele AVAS.

Concedierile continua
Cea mai mare parte a industriei de aparare din Romania a intrat intr-un proces de restructurare care presupune valorificarea activelor ce detin infrastructura necesara pentru o activitate de productie, a precizat Atanasiu. "Societatile vor fi divizate pe afaceri. Fie intra in asocieri cu parteneri privati, fie va avea loc o privatizare pe propuneri de afaceri", a completat presedintele AVAS. Pe termen mediu, AVAS tinteste nu numai privatizarea societatilor din industria de aparare, ci si modificarea Legii achizitiilor publice, astfel incat companiile autohtone de armament sa beneficieze de pe urma contractelor cu armata. "Practica europeana ne arata ca armatele incearca sa se inzestreze din productia nationala sau acolo unde nu este posibil, prin colaborare cu alte societati internationale de profil", a aratat Atanasiu.
Pana ce Guvernul va elimina barierele legislative, companiile din industria de aparare se vor restructura prin disponibilizari masive de personal. Pentru anul viitor AVAS a propus Executivului concedierea a nu mai putin de 1.025 de angajati ai industriei de aparare. In fabricile Romarm si la Avioane Craiova vor ramane 1.600 de angajati, care se vor ocupa de paza si  de administrarea patrimoniului. Deja, dupa cel mai recent val de disponibilizari, incheiat luna trecuta, in Fabrica de Arme din Cugir (judetul Alba) au mai ramas doar 170 de angajati, dintr-un total de 1.020. La Uzina Mecanica din aceeasi localitate, numarul angajatilor s-a redus de la 1.000 la 550. Planul de restructurare a Fabricii de Arme prevede totusi pastrarea pietei specifice pana la privatizare. Reperele de armament, fabricate la societati terte, sunt achizitionate, montate si integrate in produse in cadrul fabricii.

Cele mai citite

Tudorel Toader: Călin Georgescu ar trebui și va putea să candideze și românii să voteze

Eu cred că va putea sau ar trebui să poată candida, spune Tudorel Toader despre o nouă candidatură a lui Călin Georgescu la alegerile...

Tudorel Toader: Călin Georgescu ar trebui și va putea să candideze și românii să voteze

Eu cred că va putea sau ar trebui să poată candida, spune Tudorel Toader despre o nouă candidatură a lui Călin Georgescu la alegerile...

Liderul separatiștilor transnistreni, Vadim Krasnoselski, a ajuns la Moscova pentru a soluționa criza energetică

Liderul separatiştilor transnistreni, Vadim Krasnoselski, se află marţi la Moscova pentru a încerca să soluţioneze criza energetică ce afectează Transnistria după ce Ucraina a...
Ultima oră
Pe aceeași temă