0.4 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialAngajaţii sinucigaşi de pe linia de asamblare Apple, înlocuiţi cu roboţi

Angajaţii sinucigaşi de pe linia de asamblare Apple, înlocuiţi cu roboţi

Compania taiwaneză Foxcon Technology Group, cunoscută pentru asamblarea produselor Apple iPhone şi iPads în China, plănuieşte să utilizeze mai mulţi roboţi, declarând într-un raport că va folosi un million de maşinării în următorii trei ani, pentru a nu se mai confrunta cu costurile din ce în ce mai ridicate ale forţei de muncă, relatează Daily Mail.

Decizia Foxconn evidenţiază o tendinţă ascendentă privind automatizarea în companiile chineze, în timp ce problemele de muncă, precum ar fi grevele îndelungate sau cazurile de suicid ale angajaţilor, sunt tot mai frecvente în domenii cum ar fi vehiculele ori tehnologia.

Companiile de asamblare, cum e şi Foxconn, având printre clienţii săi Dell, Hewlett-Packard şi Nokia, îşi mută sectoare ale fabricilor în interiorul oraşelor chineze sau în alte ţări cu pieţe emergente.

De asemenea, aceiaşi fabricanţi investesc din în ce mai mult în studiile de piaţă şi în investiţiile pentru dezvoltare. „Plăţile către angajaţi cresc atât de repede încât unele companii nu mai fac faţă,” a spus Dan Bin, manager economic la Shenzhen-based Eastern Bay Investment Management, care investeşte în management şi acţiuni din domeniul serviciilor în China şi Hong Kong.

„Automatizarea este un trend în mai multe sectoare în China, printre ele şi electronicele. Unele companii vor lua în calcul mutarea fabricilor lor peste ocean, dar este mai uşor de spus decât de realizat, când lanţul de aprovizionare este aici,” a adăugat Bin.

Ziarul China Business News l-a citat pe directorul Foxconn, Terry Gou, care a declarat că plănuieşte să utilizeze un million de roboţi în următorii trei ani, de la 10.000 de maşinării folosite în acest moment şi 300.000 plănuite pentru anul viitor.

Foxconn a dat publicităţii ulterior un comunicat prin care transmitea că Terry Gou, preşedintele companiei, a comunicat angajaţilor săi din campusul Longhua din China că plănuia să mute cei peste un million de salariaţi ai săi în sectoare superioare celor de asamblare.

Foxconn, care a înregistrat numeroase cazuri de sinucidere în rândul angajaţilor în fabricile sale chineze încă de anul trecut, plănuieşte să utilizeze roboţii pentru liniile de asamblare, a mai adăugat oficialul companiei pentru publicaţia China Business News.

Rata crescută de probleme legate de locul de muncă, cum ar fi sinuciderile sau grevele majore în principalele companii din China, a obligat piaţa să crească valoarea salariilor. De exemplu, în China, fabricile de componente de maşini şi de asamblări auto ale Honda Motor şi Toyota Motor, s-au confruntat cu perioade îndelungate de grevă.

„Majorarea costurilor pentru salarii pare a fi motivul deciziei Foxconn. Creşterea plăţilor către angajaţi de anul acesta a fost semnificativă şi nu mă aştept ca ritmul acesteia să încetinească anul următor,” a declarat C. K. Lu, analist al firmei de research Gartner. „Dacă nu adoptă astfel de măsuri radicale, vor trebui să-şi mute fabricile în alte ţări”, a mai adăugat sociologul.

La Foxconn, ultimul deces cauzat de munca excesivă a fost raportat lună trecută de presa locală. Cazul muncitorului a fost cel mai recent într-o serie de aparente sinucideri ale angajaţilor tineri emigranţi la unităţile fabricii în ultimii doi ani.

„Utilizarea maşinăriilor este motivată de dorinţa Foxconn de a-şi muta lucrătorii din posturile cu proceduri de rutină în poziţii superioare valoric cum ar fi R&D, inovaţii şi alte domenii, care sunt la fel de importante pentru succesul operaţiunilor,” a transmis Foxconn în comunicatul de presă.

Compania intenţionează să achiziţioneze o fabrică performantă în Mexic de la Cisco Systems şi pe termen lung are planuri de investiţii pentru Brazilia, unde produce deja receptoare telefonice.

Compania a achiziţionat fabrici producătoare de televizoare LCD de la Sony Corp în Mexic în 2009 şi poartă deja discuţii pentru câteva firme de hi-tech japoneze, incluzând Sharp, Canon şi Hitachi.

Astăzi, acţiunile taiwaneze ale Hon Hai Precision au atins 3,3 procente, în timp ce unitatea producătoare de telefoane mobile a Foxconn a ajuns la 4,3 procente. Acţiunile unei alte fabrici a grupului Foxconn, producătoare de carcase pentru telefoanele mobile, au depăşit 6,8 procente.

Cele mai citite

Zi plină pentru salvamontiști: 88 de apeluri de urgență și aproape 100 de persoane salvate

Dispeceratul Național Salvamont a raportat vineri dimineață că, în ultimele 24 de ore, salvamontiștii au fost solicitați să intervină în 88 de situații de...

Zi plină pentru salvamontiști: 88 de apeluri de urgență și aproape 100 de persoane salvate

Dispeceratul Național Salvamont a raportat vineri dimineață că, în ultimele 24 de ore, salvamontiștii au fost solicitați să intervină în 88 de situații de...
Ultima oră
Pe aceeași temă