0.4 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialTurbulente pe Wall Street

Turbulente pe Wall Street

Actiunile americane au inregistrat miercuri cea mai mare depreciere de la crahul din 1987, din cauza celei mai mari scaderi a vanzarilor en-detail din ultimi trei ani la care s-au adaugat temerile legate de ineficienta planului de salvare a companiilor financiare. Presedintele Federal Reserve a declarat ca turbulentele de pe pietele financiare reprezinta o amenintare semnificativa la adresa economiei SUA, a carei crestere a incetinit deja, lasand sa se inteleaga ca banca centrala americana ar putea sa mai taie dobanda cheie.

Frica de recesiune a impins investitorii spre vanzari masive , iar indicele Dow Jones a coborat cu 7,87%, cea mai mare scadere de la prabusirea bursiera din 1987, si se indreapta spre pragul de 8000 de puncte. Indicatorii economici americani au o evolutie negativa, astfel vanzarile cu amanuntul din Statele Unite au inregistrat in septembrie cea mai mare scadere din ultimii trei ani, in contextul in care cresterea numarului de disponibilizari, ieftinirea locuintelor si adancirea crizei creditelor au afectat consumul, conform Bloomberg. Vanzarile au scazut cu 1,2%, peste asteptari, urmand unui declin de 0,4% din luna anterioara, a anuntat miercuri Departamentul de Comert din Statele Unite. Excluzand automobilele, vanzarile au coborat cu 0,6%, depasind, de asemenea, estimarile.

Indicele Nasdaq, dominat de titlurile din sectorul tehnologic, a scazut cu 150,68 puncte, adica 8,47%, la 1.628,33 puncte. Indicele composit Standard & Poor's 500 a scazut, la randul sau, cu 9,03%, echivalent cu 90,17 puncte, la 907,84 puncte.
Intr-un discurs de la Clubul Economic din New York, presedintele bancii centrale americane, Ben Bernanke, a spus ca va lua ceva timp pana cand se vor restabili fluxurile normale de creditare si a pledat pentru o politica agresiva impotriva crizei financiare din partea bancii centrale americane.
"Prin restrictionarea creditelor pentru populatie si pentru companii, pentru guvernele nationale si locale, turbulentele de pe pietele financiare si presiunile de finantare creeaza amenintari semnificative la adresa cresterii economice", a spus, miercuri, Bernanke.

Profitul net al JPMorgan a scazut in trimestrul al treilea la 527 milioane dolari, respectiv 11 centi/actiune, de la 3,37 miliarde dolari, adica 97 centi/actiune, in perioada echivalenta de anul trecut.
Investitorii nu au reactionat pozitiv la ceste vesti si au intrat hotarati la vanzare astfel actiunile JPMorgan au scazut miercuri cu 5,45%.

Sectorul bancar este in continuare cel mai afectat de actuiala criza, astfel actiunile Citigroup au pierdut cu 12,84% pana la 16,23 dolari, iar titlurile Bank of America au urcat cu 10,22% pana la 23,82 dolari.
Titlurile Merrill Lynch s-au depreciat cu 14,57% pana la 18,24 dolari, in timp ce cotatia actiunilor Wachovia a coborat cu 3,96% pana 6,06 dolari.
Actiunile Huntington Bancshares Incorporated au coborat cu 15,10% din valoare, in vreme ce titlurile National City Corporation au crescut cu 2,90%.

In sectorul petrolier, actiunile Exxon Mobil au pierdut 13,95%, in timp ce titlurile Chevron s-au depreciat cu 12,49%.
Liderul mondial in retail Wal-Mart a scazut cu 8,06%, in vreme ce "hamburgerul" Mc Donalds a pierdut 7,98%.

La sfarsitul sedintei de tranzactionare de miercuri, indicele S&P/TSX Composite al bursei de la Toronto a coborat cu 6,35%.
Indicele mexican, Mexican Bolsa Index, a coborat cu 4,99%, iar cel brazilian, Brazil Bovespa Stock Idx, s-a depreciat ieri cu 11,39%.

Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă