Complexul Energetic Oltenia va ieşi pe bursă în octombrie, cu un pachet minoritar de 15% din acţiuni.. Anunţarea acestei listări a fost şi pretextul pentru câteva consideraţii la nivel oficial privind viitorul producătorilor de cărbune. “Mineritul şi producţia de energie din cărbune vor fi sustenabile încă mulţi ani în România. Ne gândim să stimulăm investiţiile care reduc emisiile de CO2 şi ne gândim la un act normativ prin care să dăm nişte facilităţi celor care investesc în reducerea poluării, în concordanţă cu normele europene”, spune Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.
Niţă a menţionat că există mai multe proiecte care vizează reducerea emisiilor poluante cauzate de arderea cărbunilor în termocentrale, printre care modernizarea a două blocuri ale termocentralei Mintia, modernizarea a patru mine de huilă ale Complexului Energetic Hunedoara, proiect evaluat la 60-64 milioane de euro şi modernizarea unui grup al termocentralei Turceni printr-un credit de 200 milioane euro de la BERD..
“În România nu a mai fost modernizată o mină din 1982. După modernizare, preţul gigacaloriei va scădea la 53-54 lei pe gigacalorie, ceea ce va permite producţia electricităţii la un preţ mai redus”, arată Niţă.
Alt proiect care vizează producţia energiei din cărbune este cel al construcţiei unui grup nou de 500 MW la termocentrala Rovinari, investiţia fiind estimată la peste 1 miliard de dolari. Proiectul ar urma să fie derulat în parteneriat cu compania chineză de stat China Huadian Engineering. Modernizarea minelor Complexului Energetic Hunedoara ar urma să aibă ca efect reducerea preţului energiei termice produse de companie la circa 54 lei pe gigacalorie, de la nivelul de la 100 lei pe gigacalorie anul trecut.
Complexul Energetic Oltenia a fost înfiinţat în urmă cu doi ani prin fuziunea complexurilor energetice Craiova, Rovinari şi Turceni cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia.