14.9 C
București
marți, 22 octombrie 2024
AcasăSpecialOptimism pe bursele europene

Optimism pe bursele europene

Pretul in scadere al petrolului si datele privind PIB-ul SUA au determinat reintoarcerea investitorilor pe pietele europene, indicii inchizand pe cresteri destul de importante avand in vedere evolutiile din ultima perioada.

 

Cele mai importante actiuni cotate la bursele europene au incheiat tranzactiile de joi in crestere puternica, astfel actiunile din sectorul bancar au avut cea mai mare contributie la cresterea indicelui FTSEurofirst 300, care a incheiat tranzactiile in urcare cu 1,4%, la 1.190,55 puncte.

Optimismul investitorilor a fost alimentat de avansul anual de 3,3% al economiei SUA in trimestrul al doilea, determinat de cheltuielile de consum si exporturi care au depasit estimarile initiale. Credit Agricole, numarul trei in sistemul bancar francez, a raportat o reducere de 94% a profitului net anualizat la 76 milioane de euro, sub estimarile de 126 milioane de euro, iar deprecierile activelor fiind cuantificate la 1.1 miliarde euro.

Natixis, numarul patru pe piata bancara franceza, a raportat o pierdere de 1.02 miliarde euro in trimestrul al doilea, iar deprecierile activelor fiind cuantificate la 1.5 miliarde euro.

Actiunile Credit Agricole au urcat cu 8,9%, Barclays cu 5,8%, UBS cu 4,6%, HBOS cu 4,2%, iar Royal Bank of Scotland au avansat cu 3,7%. Titlurile celorlalte mari banci din Franta, BNP Paribas si Societe Generale, s-au apreciat cu peste 4%.

Intesa Sanpaolo, cea mai mare banca de retail din Italia, a inregistrat in primele sase luni un profit net de 3,1 miliarde euro, ceea ce reprezinta un avans de 22,4% fata de perioada similara din 2007, excluzand principalele elemente exceptionale si castigurile din tranzactionari in ambele semestre.

Titlurile companiilor din sectorul petrolului au urmat tendinta descendenta a cotatiei titeiului, care a coborat cu 2,4% dupa ce Agentia Internationala pentru Energie a anuntat ca va contribui la suplimentarea livrarilor, daca furtuna tropicala Gustav va afecta instalatiile de productie din Golful Mexic.

Actiunile BP au scazut cu 0,7%, Royal Dutch Shell cu 0,1%, iar Tullow Oil cu 0,6%.
Pe de alta parte, Carrefour a inregistrat in primele sase luni un profit net in crestere cu 1,2%, de la 741 milioane euro la 750 milioane euro, rezultatul fiind afectat de dublarea castigurilor atribuite actionarilor minoritari dupa vanzarea companiei Merter din Turcia. Astfel, profitul care a revenit actionarilor minoritari a crescut cu 122%, de la 71 milioane euro la 151 milioane euro, se arata in raportul financiar semestrial al grupului francez de retail.

Indicele FTSE 100, care include actiunile celor mai mari companii britanice, a incheiat tranzactiile in crestere cu 1,32%, la cel mai ridicat nivel din ultimele doua luni, pana la 5.601,20 puncte.

Indicele Dax, al celor 30 de actiuni vedete ale bursei din Frankfurt, a castigat 1,57%, la 6.420,54 puncte, iar indicele principal al bursei pariziene, CAC 40, a inchis in urcare cu 2,02%, pana la 4.461,49 puncte.

Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro

Cele mai citite

Percheziții masive în Dâmbovița: 73 de descinderi în acţiunea JUPITER

Poliţiştii efectuează, marţi dimineaţă, 73 de percheziţii în judeţul Dâmboviţa, în cadrul acţiunii JUPITER, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie...

Adolescent cercetat pentru că a tras cu arma în Sectorul 5 al Bucureștiului

Un adolescent în vârstă de 15 ani este cercetat de polițiști după ce a apărut un videoclip pe o platformă online, în care se...

Cinci bărbați îl dau în judecată pe Donald Trump pentru declarațiile acestuia de la dezbaterea din 10 septembrie cu Kamala Harris

Cinci afro-americani şi hispanici - condamnaţi pe nedrept pentru violarea unei femei care făcea jogging în New York în 1989 pe când erau minori...
Ultima oră
Pe aceeași temă