27.5 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialNationalizarea bancilor cu probleme, noua moda

Nationalizarea bancilor cu probleme, noua moda

Criza financiara de la nivel global a inceput sa isi faca efectul si pe Batranul Continet, tot mai multe banci raporteaza pierderi, iar autoritatile sar in ajutorul lor sa le salveze prin nationalizare. Investitorii nu mai au incredere si asteapta nationalizarea in masa a bancilor cu probleme. Astfel duminica seara, primul ministru belgian Yves Leterme a declarat ca tara sa a cumparat pentru 2,5 miliarde euro circa 49% din capitalul Fortis Luxembourg , alocand alte 4 miliarde de euro in schimbul a 49% din capitalul Fortis Holding Netherlands. Suma totala alocata salvarii bancii Fortis a fost de 11,2 miliarde de euro. De cealalta parte, Hypo Real Estate, amenintata de faliment, a obtinut din partea mai multor banci din Germania un imprumut considerat « suficient » pentru a-si putea continua activitatea. O sursa apropiata situatiei a spus ca Hypo a obtinut un credit de 35 miliarde euro. Banca germana facea parte din principalele 30 de vedete ale bursei nemtesti este specializata in finantari imobiliare, a devenit un fel de oaie neagra, al carei sfarsit il doinesc din fluier tot mai multi analisti germani.

Guvernul britanic a nationalizat banca Bradford & Bingley, aflata in dificultate. Banca Bradford & Bingley (B&B), ce va fi vanduta partial bancii Santander, restul activelor urmand a fi nationalizate, este al patrulea grup britanic ce isi pierde independenta de la inceputul crizei creditelor, in august 2007, dupa Northern Rock, Alliance & Leicester si HBOS.

In Danemarca, Banca Roskilde, prima victima a crizei internationale, a fost rascumparata de trei institutii financiare. Salvarea a venit din partea Bancii Centrale, care a asigurat activele Roskilde prin intermediul unui institut de emisiuni si a unui organism interbancar privat. Primul grup bancar nordic, Nordea a preluat controlul a 9 filiale cu 57 milioane de euro, recuperand astfel 48.000 de clienti ai bancii.
Guvernul din Islanda a preluat controlul asupra bancii Glitnir, cea de-a treia ca marime din aceasta tara, cumparand 75% din capitalul social al institutiei pentru 600 milioane de euro.

Grupul belgiano-francez de servicii financiare Dexia va primi 6,4 miliarde euro din partea Belgiei, Frantei si Luxemburgului, pentru a-si mari capitalul. Guvernul belgian si mai multi investitori vor injecta 3 miliarde euro in grupul financiar. Guvernul francez va acorda 1 miliard euro, in timp ce Caisse des Depots, divizia financiara a statului francez, urmeaza sa investeasca 2 miliarde euro. Luxemburg va investi, de asemenea, 376 milioane euro in Dexia, potrivit unui comunicat al guvernului belgian.

Actiunile companiilor europene au inchis sedinta de tranzactionare de luni in scadere cu 5%, la cel mai redus nivel din ianuarie 2005, domeniul bancar avand cele mai mari pierderi ca urmare a temerilor privind stabilitatea sectorului financiar. Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante companii europene a coborat la inchiderea sedintei de luni cu 4,95%, la 1.050,12 puncte, cel mai scazut nivel din 24 ianuarie 2005.

Indicele a consemnat si cea mai mare pierdere pentru o zi din ianuarie 2008.

Cel mai afectat in actuala situatie a fost sectorul bancar, Royal Bank of Scotland a pierdut 16,8%, UBS 13,6%, iar UniCredit 10,2%. Titlurile bancii italiene Unicredit au fost suspendate luni de la tranzactionare la bursa din Milano, pentru depreciere excesiva.

Luni, cotatia titlurilor bancii franco-belgiene Dexia s-a prabusit la Bursa din Paris cu 27,01%, la 7,35 euro.

Pe marile piete europene de capital, indicele Footsie-100 – al principalelor titluri listate la bursa londoneza – a inchis sedinta in scadere cu 5,30%, la 4.818,77 puncte, iar indicele CAC 40, al bursei pariziene, a pierdut 5,04%, la 3.953,48 puncte. Indicele Dax – al celor 30 de actiuni-vedeta listate la Frankfurt – a scazut luni cu 4,23%, pana la 5.807,08 puncte.

Indicele IBEX 35 al bursei spaniole a pierdut luni 3,88%, iar indicele olandez, Amsterdam Exchanges, s-a depreciat cu 8,75%. Indicele bursei nordice, OMX Stockholm 30 Index, a avut o scadere de 5,73%.

Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro

Cele mai citite

Două minivacanțe la sfârșit de an, dintre care una ar putea să aibă șapte zile

Guvernul ar putea acorda mai multe zile libere suplimentare în perioada sărbătorilor de Crăciun și Revelion, creând astfel minivacanțe prelungite pentru angajați. De Crăciun,...

Ciolacu promite revoluția medicală: Investiții masive în fiecare județ

În PNRR sunt prevăzute peste două miliarde de euro pentru modernizarea infrastructurii sistemului sanitar Invitat la evenimentul ”Viitorul se construieşte azi! Sănătatea unei naţiuni pleacă...

Ce să alegi între un SRL și un PFA în 2024?

Răspunsul la această întrebare nu poate fi unul general valabil, ci din contra, depinde de particularitățile fiecărei afaceri în parte. În prezentul articol ne-am propus...
Ultima oră
Pe aceeași temă