27.5 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialInflantia dicteaza trendul pe bursele europene

Inflantia dicteaza trendul pe bursele europene

Actiunile europene au trecut in prima zi a saptamanii printr-o sedinta volatila datorita evolutiei pretului petrolului, a aprecierii titlurilor companiilor energetice, in timp ce evolutia euro a afectat retailerii si titlurile companiilor producatoare de automobile. Riscurile inflationiste din zona euro au crescut, iar incetinirea economiei nu le va compensa in mod automat, se arata intr-un raport publicat, luni, de banca centrala din Germania, Bundesbank. De asemenea, asteptarile inflationiste din zona euro au ramas peste nivelul compatibil cu stabilitatea preturilor pe termen mediu, a adaugat banca centrala a Germaniei in buletinul din luna august.Rata inflatiei exprimata in preturile producatorilor a crescut in Germania in luna iulie cu 2%, peste estimarea de apreciere cu 0,7%. Actiunile IKB Deutsche Industriebank AG, institutie care acorda credite pentru intreprinderile mici si mijlocii din Germania, au inregistrat, luni, cea mai importanta crestere din ultimele opt luni, pe fondul asteptarilor potrivit carora saptamana aceasta se va gasi un cumparator pentru banca germana, conform Bloomberg.

Luni dimineata, actiunile IKB au crescut cu 18 %, la 2,77 euro, la bursa de la Frankfurt. Anul acesta, actiunile au scazut cu 55 la suta, banca fiind evaluata la 270 milioane de euro (397 milioane de dolari).

Compania anglo-australiana BHP Billiton, cel mai mare grup minier la nivel global, a inregistrat un profit net de 15,4 miliarde de dolari in anul fiscal incheiat la 30 iunie, in urcare cu 12,4%, pe fondul cererii record de pe piata chineza, care a alimentat o crestere puternica a sectorului marfurilor. Totodata, profitul aferent perioadei ianuarie-iunie a crescut cu 30%, la 9,37 miliarde de dolari, a anuntat, luni, compania miniera implicata intr-o oferta pentru preluarea principalului rival, grupul Rio Tinto, la un pret de 127 miliarde de dolari. Rezultatele se incadreaza in estimarile analistilor si asteptarile pietei, iar BHP Billiton a precizat ca profitul a fost influentat negativ de cresterea costurilor pentru carburanti si cu personalul, precum si modernizarea echipamentelor.

Pe de alta parte, STX Shipbuilding intentioneaza sa-si majoreze participatia la compania norvegiana Aker Yards, principalul constructor naval din Europa, de la 40,4% la 88,4%, prin intermediul unei oferte de cumparare de actiuni in valoare de 635,5 milioane dolari.

Aeroports de Paris, proprietarul aeroporturilor pariziene Charles de Gaulle si Orly, a anuntat ca traficul a scazut in iulie cu 0,5% la 8,5 milioane de pasageri, lovit de un declin al turismului domestic. Actiunile au crescut cu 20 centi, sau 0,3 %, la 59,32 euro.

La inchiderea sedintei de tranzactionare din 18 august, pe piata pariziana indicele CAC 40 a coborat cu 0,11%, la 4.448,84 puncte, iar indicele german DAX, al bursei din Frankfurt, a scazut cu 0,20%, la 6.432,88 puncte.  Indicele FTSE100, al principalelor actiuni listate la bursa din Londra, a coborat insa cu 0,08%, la 5.450,20 puncte.

Indicele IBEX 35 al bursei spaniole a pierdut luni 0,07%, iar indicele olandez, Amsterdam Exchanges, s-a apreciat cu 0,16%. Indicele bursei nordice, OMX Stockholm 30 Index, a avut o crestere de 0,22%, iar indicele elvetian Swiss Marlket a scazut cu 0,06%.

Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro

Cele mai citite

Încă un an până la GTA VI. Fanii sunt nerăbdători

Odată cu venirea toamnei și anunțul oficial din partea Rockstar Games și Take-Two Interactive, fanii așteaptă cu nerăbdare lansarea lui Grand Theft Auto VI,...

Două persoane au fost atacate de urs în Brașov și au ajuns la spital

Două persoane au fost atacate de un urs, duminică seară, în localitatea Crizbav din județul Brașov. Victimele sunt o fată de 14 ani, însărcinată...

Comisia Europeană propune un ajutor de aproape 22 de milioane de euro pentru fermierii din România

Comisia propune alocarea a 120 de milioane de euro pentru fermierii afectați de fenomene meteorologice nefavorabile din Bulgaria, Germania, Estonia, Italia și România Comisia a...
Ultima oră
Pe aceeași temă