-1.2 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialGoldman Sachs întoarce BVB pe scădere

Goldman Sachs întoarce BVB pe scădere

Scandalul în care Goldman Sachs este anchetată pentru că şi-ar fi păcălit clienţii a provocat căderi pe aproape toate bursele, inclusiv la Bucureşti. Pieţele financiare şi de capital au scăzut ieri în toată lumea ca urmare a temerilor provocate de ancheta comisiei americane de valori mobiliare asupra Goldman Sachs. Chiar şi Bursa de la Bucureşti, rar influenţată de evenimentele internaţionale, a scăzut ieri cu aproape 2%, după două luni de creştere. La rândul său, leul s-a depreciat până la cel mai slab nivel din ultimele trei luni.

Bursele asiatice au scăzut cu 2 până la 5%, iar cele din Europa – cu 1-2%. Bursa de la New York înregistra o scădere uşoară în primele minute de tranzacţionare. Cele mai lovite au fost acţiunile băncilor, dar a crescut percepţia de risc şi faţă de obligaţiunile statale, titlurile greceşti ajungând la cea mai mare dobândă din ultimii 12 ani. De asemenea, preţul petrolului a scăzut cu doi dolari, până la 81 de dolari pe baril. Acţiunile Deutsche Bank şi UBS au pierdut câte 2%, din cauza temerilor investitorilor că autorităţile de reglementare vor extinde investigaţiile în sectorul de profil.

 

Anchete şi în Europa

Goldman Sachs este anchetată în SUA pentru că ar fi prejudiciat cu un miliard de dolari doi clienţi, banca germană IKB şi fosta bancă olandeză ABN Amro, într-o schemă numită Abacus. Potrivit SEC, Goldman Sachs a recomandat cumpărarea unor pachete derivate de credite ipotecare alese de un fond care miza pe scăderea lor – Paulson & Co.

Autorităţile de reglementare din Marea Britanie şi Germania au anunţat la rândul lor că ar putea investiga Goldman Sachs, iar banca germană IKB ar putea da în judecată instituţia financiară americană, transmite Reuters. Banca germană IKB a fost aproape de faliment în 2007 şi a pierdut aproape integral investiţiile de 150 de milioane de dolari în instrumente financiare complexe emise de Goldman Sachs, care sunt în prezent investigate de SEC. IKB a anunţat luni că verifică toate tranzacţiile sale financiare, în urma crizei. Banca germană analizează o posibilă acţiune legală împotriva Goldman Sachs, dar în prezent nu deţine dovezi pentru o astfel de măsură.

 

„Fabulosul Fab”

Ancheta SEC se bazează pe informaţii şi mărturii venite din interiorul Goldman Sachs. Banca a anticipat criza creditelor ipotecare şi a reuşit să îşi asigure profitabilitatea mizând pe falimentul derivativelor toxice. „Clădirea stă să cadă în orice moment. Singurul potenţial supravieţuitor, fabulosul Fab, stă în mijlocul acestor complexe contracte exotice pe banii altora, pe care le-a creat fără să înţeleagă foarte bine toate implicaţiile acestei monstruozităţi!!!”, scria la începutul anului 2007 vicepreşedintele Goldman Sachs, Fabrice Tourre, într-unul dintre e-mail-urile aduse ca dovadă de SEC. Fabrice Tourre este plătit cu o sumă estimată la 2,5 milioane de dolari pe an pentru expertiza sa în derivative de tip CDO, iar atunci când a trimis e-mail-ul avea 28 de ani. Cei peste 30 de mii de angajaţi ai Goldman Sachs obţin remuneraţii medii de câte 600 de mii de dolari pe an, iar banca a rămas anul trecut cu un profit de 2,3 miliarde dolari din venituri de peste 45 de miliarde. 

Lucian Davidescu
Lucian Davidescu
Lucian Davidescu, sef departament
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă