27.5 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialDoua treimi dintre romani nu isi permit o investitie

Doua treimi dintre romani nu isi permit o investitie

Lipsa de educatie financiara ii impiedica pe multi dintre romani sa investeasca, dar cauza principala ramane saracia, care nu permite la 66% dintre romani sa investeasca.

 

In randul tarilor din Europa Centrala si de Est, Romania ocupa penultima treapta a clasamentului, fiind intrecuti doar de unguri, 77% dintre acestia spunand ca nu isi permit sa faca investitii. La polul opus al clasamentului se afla Rusia si Cehia, unde 34% si respectiv 37% din populatie nu isi permite o investitie.

La nivel global, 48% din populatie nu isi permite sa investeasca, potrivit cercetarii desfasurate in ianuarie 2008 de Henley Centre Headlighit Vision pentru Aviva plc.

"Lipsa educatiei financiare, deciziile luate fara un sfat profesionist si neincrederea in propria capacitate de a investi impiedica romanii sa isi atinga potentialul de dezvoltare financiara", considera Shah Rouf, CEO Aviva Grup Romania.

Romanii sunt nemultumiti si de rata dobanzilor la depozite, 18% fiind impiedicati sa investeasca de profitul prea mic rezultat din plasarea economiilor in instrumente financiare. Un procent de 17% din populatia Romaniei spune ca existenta unui credit sau imprumut face irealizabile posibilele investitii.

Nevoia de a avea acces la economii in orice moment este un alt motiv care ii impiedica pe romani sa faca investitii pe termen lung, 63% dintre ei bifand aceasta optiune. Aceeasi atitudine cu privire la economiile pe termen lung se poate remarca la majoritatea est-europenilor: 74% in Ungaria, 68% in Lituania, 66% in Rusia si Polonia si 70% in Cehia. La celalalt capat al clasamentului pe Europa se afla Germania si Spania, unde doar 44% din populatie declara ca isi doreste sa aiba acces rapid la bani.

Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro

Cele mai citite

Antrenorul lui Inter Milano recunoaște că AC Milan a meritat victoria în Derby della Madonnina

Antrenorul lui Inter Milano, Simone Inzaghi, a recunoscut meritele rivalei AC Milan în derby-ul de duminică seara, afirmând că echipa adversă a fost superioară...

Companiile din construcții se confruntă cu deficit de personal și volume mai mici de lucrări

Companiile care activează în domeniul construcțiilor și-au încetinit creșterea, după ce estimările de la începutul anului au fost date peste cap de modificările venite...

Becali intră în AUR și candidează la Camera Deputaților

Gigi Becali, patronul FCSB, a anunțat că îl va susține pe George Simion la alegerile prezidențiale „M-am alăturat AUR și îl voi susține pe George...
Ultima oră
Pe aceeași temă