Listarea Fondului Proprietatea a fost evenimentul aşteptat de investitori de câţiva ani, atrăgând o lichiditate importantă pe bursă, odată cu apariţia de noi investitori. Însă indicii bursieri au parcurs cea de-a doua săptămână de corecţii, iar analiştii nu întrevăd schimbări importante ale trendului.
„Aceasta este cea de-a doua săptămână de corecţii pe indicii bursieri, după un entuziasm mare în primele două săptămâni ale anului curent. De la finele anului trecut, creşteri de peste 10% am avut pe acţiunile BRD cu 20%, Banca Transilvania cu 16%, Teraplast şi Amonil cu 14%, Alro Slatina şi Casa de Bucovina cu 13%, Artrom cu 12% şi SIF Oltenia cu 11%”, apreciază brokerii de la Intercapital Invest.
Analiştii consideră că speculatorii au impus trendul pe piaţă prin marcările de profit. Indicii bursieri au avut evoluţii negative, cuprinse între 0,18% pe indicele ROTX şi 4,55% pe indicele BET-FI.
„Corecţiile din ultimele zile sunt normale în condiţiile acumulării unei presiuni la vânzare de-a lungul timpului. Primele zile de tranzacţionare sunt în general mai volatile, fiind de aşteptat stabilizarea volumului zilnic în următoarele săptămâni”, precizează aceiaşi brokeri.
După 4 zile de la listarea FP, entuziasmul a început să se estompeze, foştii proprietari nu sunt încântaţi de preţul titlurilor FP. Analiştii consideră că speculatorii care au achiziţionat acţiuni FP de pe piaţa gri la preţuri mici, între 0,2-0,5 lei pe acţiune, au ales să-şi marcheze profitul şi să opteze pentru alte acţiuni într-o rearanjare a portofoliilor.
„Listarea FP a fost peste aşteptările pieţei în ceea ce priveşte volumele tranzacţionate care au depăşit 5% din capitalul social al fondului. Evoluţia preţurilor a fost conform cu aşteptările noastre de 0,6 lei +/- 10% şi au variat între 0,60 şi 0,675 lei, dar au fost mult sub ceea ce sperau cei care au fost despăgubiţi. Pe piaţă s-a simţit încă din prima zi un interes foarte ridicat atât la cumpărare cât şi la vânzare, iar o parte din sumele încasate din vânzarea FP au reintrat şi în celelalte acţiuni, în special pe sectorul SIF-urilor. Spre sfârşitul săptămânii, tendinţa de vânzare pe acţiunile FP a continuat, dar cu o puternică susţinere la cumpărare. SIF-urile au avut cel mai mult de pierdut în săptămâna care s-a incheiat, singura explicaţie logică fiind o reaşezare a portofoliilor investitorilor mari de pe acţiuni SIF pe acţiuni FP.
Tranzacţionarea FP a readus în atenţie bursa din România şi va capta interesul din ce în ce mai mult în perioada următoare pe măsură ce gradul de subevaluare fundamentală va persista sau se va accentua, iar premisele unei evoluţii economice pozitive în România începând cu a doua parte a anului vor deveni din ce în ce mai evidente”, spune Gabriel Necula, director adjunct de operaţiuni la Prime Transaction.
Când va interveni FT?
Foştii proprietari se întreabă când va interveni Franklin Templeton în piaţă pentru răscumpărarea acţiunilor FP şi stabilizarea preţului.
„Administratorul Fondului a aprobat răscumpărarea a 10% din capitalul social, la preţuri cuprinse între 0,2 lei/acţiune şi 1,5 lei/acţiune, începând încă din prima zi de tranzacţionare, până la 1 martie 2012. Conform declaraţiilor reprezentanţilor Fondului, scopul acestui program este mentinerea preţului de tranzacţionare. Ţinta administratorului este creşterea valorii Fondului astfel încât să fie redusă diferenţa dintre preţul acţiunii şi valoarea unitară a activului net de 1,1 lei /acţiune şi chiar să fie depăşită. (…) În aceste condiţii, ne putem aştepta la corecţii pe termen scurt , însă la aprecierea titlurilor spre valoarea unitară a activului net până la finalul anului”, explică analiştii de la Intercapital Invest.
Valoarea totală tranzacţionată de acţiuni din ultima săptămână a fost de 610,31 milioane lei, fiind mai mare cu 663,28% faţă de cea din săptămâna precedentă, adică de peste 7,6 ori, pe fondul tranzacţiilor ridicate cu acţiuni Fondul Proprietatea. Din acestea, 82% reprezintă tranzacţii cu acţiuni FP.
Mari tranzacţii
În săptămâna care s-a încheiat a existat un număr considerabil de tranzacţii pe piaţa Deal. Astfel, s-au realizat tranzacţii speciale cu acţiunile BRD Groupe Societe Generale (BRD) luni şi marţi, în valoare de 0,72 milioane lei la preţul de 14,4 lei / acţiune, respectiv 2,17 milioane lei la preţul de 14,45 lei / acţiune, OMV Petrom (SNP) luni şi miercuri, în valoare de 1,96 milioane lei, la 0,37 lei / acţiune, respectiv 1,83 milioane lei la preţul de 0,366 lei /acţiune, şi Fondul Proprietatea (FP) miercuri şi vineri, în valoare de 15,62 milioane lei, la preţul de 0,64 lei / acţiune, respectiv 3,77 milioane lei, la preţul de 0,629 lei / acţiune.
Top creşteri în săptămâna 24 – 28 ianuarie
1. Armătura Cluj-Napoca (ARM) 0,1250 4,17%
2. BRD-GSG Bucureşti (BRD) 14,5000 3,57%
3. Biofarm Bucureşti (BIO) 0,2195 2,57%
4. Electrocontact Botoşani (ECT) 0,0335 1,52%
5. Transilvania Construcţii Cluj (COTR) 34,0000 1,49%
Top scăderi în săptămâna 24 – 28 ianuarie
1. Boromir Prod Buzău (SPCU) 0,2800 -12,50%
2. Sinteza Oradea (STZ) 0,2320 -12,45%
3. Amonil Slobozia (AMO) 0,0160 -9,09%
4. Socep Constanţa (SOCP) 0,3200 -8,57%
5. SSIF Broker Cluj (BRK) 0,2910 -7,32%
Sursa: Prime Transaction