Vestile privind salvarea Citigroup au antrenat luni cumparatorii pe majoritatea marilor piete. In Europa marile burse au inregistrat aprecieri de 9-10 procente (in timp ce bursele din partea rasariteana a Europei au cresteri de peste 6%, chiar 8% in cazul Poloniei). Pe pietele asiatice prudenta ramane in picioare, astfel incat aici unii indici nu au reusit sa inchida ultima sedinta pe plus, desi au mai crescut (cazul Hang Seng), in timp ce piata americana inregistreaza de asemenea cresteri.
"Reteta de salvare a Citigroup, grupul financiar cu cea mai mare anvergura din lume – numar de tari si numar de salariati – care s-a confruntat cu probleme serioase de scadere a capitalizarii datorita unei gestionari proaste a riscurilor asociate titlurilor ipotecare toxice, consta in alocarea de catre statul american a sumei de 20 miliarde USD in schimbul unui pachet de actiuni preferentiale in valoare de 27 miliarde USD si cu o dobanda de 8%, mai mare decat dobanzile practicate la celelalte bailout-uri. De asemenea, statul american, prin intermediul principalelor sale institutii financiare garanteaza activele cu probleme ale bancii in valoare de 306 miliarde USD, suma care se va reflecta in bilantul sau. Este un plan ambitios, care pune astfel Citigroup pe lista gigantilor salvati de stat in ultimul an: Freddie Mac, Fannie Mae si AIG.
La Bucuresti cresterile nu au fost atat de entuziaste ca in restul Europei, cel mai mult urcand BET-FI, cu 3,3%, care a reusit sa inchida peste 14000 de puncte. Lichiditatea s-a situat putin peste media ultimelor saptamani, rulajul total de la bursa apropiindu-se de 12 milioane lei, cumulat BVB si segment Rasdaq", considera analistii de la Prime Transaction.
BRD (BRD) a fost cel mai tranzactionat emitent luni, cu 1,44 milioane lei, urmat de Petrom Bucuresti (SNP), cu 1,33 milioane lei. Evolutiile lor insa au fost diferite. BRD s-a miscat intr-un tunel lateral, iar la final a scazut sub 8 lei inchizand la 7,95 lei (+1,3%), in timp ce SNP a crescut la jumatatea sedintei si pana la final a evoluat in jurul palierului de 0,1800 lei, inchizand la 0,1770 lei (+5,4%).
SIF-urile au avut o lichiditate moderata luni, cel mai mare rulaj a apartinut lui SIF Muntenia (SIF4), de 1,1 milioane lei. Cea mai mare crestere este o performanta a SIF Oltenia (SIF5), unde s-a cumparat mai mult in preinchiderea pietei si cursul a ajuns la 0,69 lei (+5,3%).
Producatorii de ingrasaminte, cu volatilitatea lor deja bine cunoscuta s-au bucurat luni de cresteri maximale si au ramas fara vanzatori in piata. Azomures Tg. Mures (AZO) a urcat in prima ora la 0,2180 lei (s14,7%) si acolo a ramas pana la final, in timp ce Amonil Slobozia (AMO) a mai avut unele oscilatii dar tot a inchis fara vanzatori, la 0,0230 lei (s15%).
La BVB au fost 28 de cresteri si 14 scaderi pe piata principala, deci o sedinta buna, de revenire, cu cresteri antrenate de pietele externe, dar totusi cu un entuziasm mai mic al cumparatorilor.
In segmentul Rasdaq s-a remarcat luni Prodlacta Brasov (PRAE), cu un rulaj total de 1,66 milioane lei. A fost de fapt un ordin mai mare de cumparare, de 370.000 actiuni (3,48% din capitalul social), din care pachetul principal a fost achizitionat la pretul de 4,5 lei. In afara de acest ordin lichiditatea PRAE a fost extrem de redusa, iar ultima tranzactie s-a facut la 4,29 lei, cu 12,9% mai sus fata de vineri.
Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro