3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialCiti vede o contractie a economiei romanesti de 2,5%

Citi vede o contractie a economiei romanesti de 2,5%

Citi anticipeaza ca Romania va inregistra in acest an o contractie a economiei de 2,5%, cauzata de accesul redus la pietele de capital si de evolutia economiilor din zona euro, si o ajustare a deficitului de cont curent la 8% din PIB si a celui bugetar la 4% din PIB.

"Anticipam ca evolutia economica din zona euro si conditiile nefavorabile de pe pietele de capital vor conduce la o contractie a PIB-ului Romaniei de 2,5%, comparativ cu cresterea economica de 7,1% inregistrata in 2008. (…) Avand in vedere gradul de supraincalzire din timpul perioadei de boom, nu am exclude o contractie mai brusca, care ar juca un rol important in procesul de ajustare externa", se arata intr-un raport al Citi, preluat de Mediafax.

Deficitul de cont curent a depasit anul trecut 12% din PIB, iar bugetul general consolidat a avut un deficit de 4,8% din PIB.

Totusi, analistii Citi estimeaza pentru 2010 o crestere economica de 4% si continuarea reducerii deficitului de cont curent la 7,5% din PIB si a celui bugetar la 3% din PIB.

Citi considera ca exporturile si importurile Romaniei vor inregistra o crestere reala de 8,1% si respectiv 3,7% in acest an, si de 9,6% si respectiv 4,9% in 2010.

Referitor la inflatie, analistii bancii previzioneza o rata anuala de 4,9% pentru 2009 si de 3,7% pentru 2010, in contextul in care Banca Nationala a Romaniei (BNR) isi va mentine probabil pozitia prudenta pana cand politica fiscala va fi mai clara si va exista mai multa stabilitate pe piata valutara.

Astfel, analistii anticipeaza ca relaxarea politicii monetare va avea loc in a doua jumatate a acestui an si va duce la reducerea ratei dobanzii la 8,5%, de la 10% in prezent.

"Recunoastem ca succesul implementarii programului FMI si o revenire mai rapida a monedei nationale ar putea determina BNR sa reduca dobanda mai agresiv decat anticipam in prezent", se mentioneaza in raport.

Analistii vad posibila o reducere a cursului pana in jurul a 4,12 lei/euro la finele anului, comparativ cu progrognoza actuala de 4,2 lei/euro, in contextul in care revenirea monedei nationale ca urmare a acordului cu FMI si imbunatatirea recenta a increderii investitorilor a fost mai puternica decat au anticipat.

Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro

Cele mai citite

România are gata lotul pentru Campionatul European de handbal feminin din Austria, Ungaria și Elveția

Federaţia Română de Handbal a anunţat lotul feminin pentru Campionatul European - EHF EURO 2024, care va avea loc în perioada 28 noiembrie-15 decembrie...

Austria va ridica blocada Schengen pentru România și Bulgaria. Când vor adera complet cele două țări

Austria va ridica probabil în primăvara anului 2025 vetoul prin care blochează extinderea Schengen, relatează publicația austriacă Kurier, potrivit B1Tv. Austria ar urma să ridice...

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...
Ultima oră
Pe aceeași temă