-1 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialCe trebuie ştiut despre listarea la bursă a Fondului Proprietatea. La ce...

Ce trebuie ştiut despre listarea la bursă a Fondului Proprietatea. La ce preţ ne putem aştepta

Mii de foşti proprietari, dar nu numai, aşteaptă de mai bine de un an listarea Fondului Proprietatea (FP) pentru a-şi putea valorifica acţiunile primite cu titlu de despăgubiri. La rândul lor, şi brokerii sunt cu ochii pe ceea ce numesc cea mai importantă listare la BVB în istoria postdecembrista pentru a dezmorţi bursa autohtonă. Fondul Proprietatea este una dintre cele mai valoroase afaceri din România, cu active de aproape 3,7 miliarde de euro la finele lunii noiembrie, acesta fiind principalul motiv pentru care acţiunile sunt vânate de marii investitori locali şi străini.

 

Care sunt atuurile

Brokerii consideră că noul emitent va atrage un nou val de investitori pe piaţa bursieră autohtonă, în principal datorită expunerii importante pe sectorul energetic românesc şi a unui administrator de talie mondială.

„Pentru piaţa bursieră listarea Fondului Proprietatea poate fi considerată ca o nouă „bornă de hotar”, un punct zero de unde s-ar putea construi noul ciclu bursier.

În primul rând această listare poate fi o bună oportunitate de investiţie. Atuurile noului emitent sunt evidente: o expunere foarte interesantă pe sectorul energetic românesc, un administrator de talie mondială şi o lichiditate bursieră care cu siguranţă va propulsa FP pe prima poziţie a topului emitenţilor listaţi. Sunt argumente care obliga orice investitor pe piaţa autohtonă să ia în considerare oportunitatea unei investiţii în acţiunile FP”, a declarat pentru românialibera.ro Alin Brendea, director de operaţiuni la Prime Transaction. Brendea mai crede că în urma listării piaţa bursieră va beneficia de o lichiditate mai bună, iar banii noi atraşi în piaţă să disponibilizeze sume investite şi pe alţi emitenţi. „Cu alte cuvinte este probabil că Fondul Proprietatea să producă un efect de antrenare şi pentru alţi emitenţi, în special cei cu lichiditate bursieră şi rezultate financiare bune, care ar putea determina o evolutie poziţiva a acestora”, a spus reprezentantul Prime Transaction. Pe de altă parte, brokerii sunt de părere că listarea Fondului Proprietatea ar putea să readucă investiţia bursieră în atenţia generală. „Într-o perioadă în care dobânzile oferite în sistemul bancar sunt în cea mai mare măsură real negative, interesul pentru oportunităţi de investiţie va reveni treptat la un nivel vizibil. Reuşita listării FP, dublată de derularea în 2011 a programului de vânzare a unor participaţii ale statului pe bursă ar putea îndrepta, din nou, atenţia generală spre investiţia bursieră. Iar în contextul actual putem spera că piaţa bursieră să reuşească să valorifice superior o nouă eventuală şansă pe care mediul economic românesc i-ar oferi-o”, a explicat Alin Brendea, director de operaţiuni la Prime Transaction.

Cea mai importantă listare la BVB în istoria postdecembristă

La rândul său, Adrian Lupşan, director adjunct la Intercapital Invest, consideră ca listarea Fondului Proprietatea va avea un impact major asupra bursei româneşti. „Poate că vorbim de cea mai importantă listare la BVB în istoria postdecembristă. Dacă ar fi să ne raportăm la dimensiunea fondului putem spune că este cel mai important emitent listat la BVB în ultimii zece ani, şi unul dintre cele mai mari fonduri închise de investiţii pe acţiuni listat pe o piaţa reglementată din Europa Centrala şi de Est. Ori în acest context putem spune că listarea FP va reconfigura din temelii piaţa de capital românească. Prezenţa unor jucători instituţionali de anvergură pe piaţa locală de capital va creşte semnificativ tocmai datorită prezenţei FP-ului la tranzacţionare pe o piaţă secundară reglementată. Tranzacţiile cu acţiuni FP vor dubla cu uşurinţă volumul mediu tranzacţionabil la Bursa de Valori Bucureşti incepand din ianuarie 2011”, a punctat Lupşan.

Un impact pozitiv asupra lichidităţii tranzacţiilor la BVB

Brokerii mai spun că totuşi este de aşteptat ca efectul să fie mai amplu în primele săptămâni sau luni de la listare, după care să se diminueze şi să se stabilizeze într-o zonă „de normalitate”. „Cu siguranţă nu vom avea în fiecare săptămână tranzacţii de volum la fel de mare cu cele pe care probabil le vom vedea în perioada imediat următoare listării”, consideră Iulian Panait, preşedintele KTD Invest.

Prin ce se va deosebi listarea FP de celelalte listări de la BVB?

Listarea Fondului Proprietatea în sine nu este foarte spectaculoasă. Nu exista o ofertă publică iniţială şi imediat după listare vor apărea ordine de vânzare lansate de către actualii acţionari. Deosebit va fi însă faptul că acest emitent va avea un free float – proporţia acţiunilor care nu sunt deţinute de acţionari semnificativi – de peste 50%, care va genera o lichiditate semnificativă, care va domina piaţa bursieră autohtonă.
„Listarea FP va fi o listare tehnică. Nu vom avea o ofertă publică iniţială în care să se vândă acţiuni noi. Practic acţiunile deja existente vor putea fi tranzacţionate direct prin intermediul BVB, iar Fondul Proprietatea se va alinia la conduita emitenţilor listaţi”, a spus Alin Brendea.

Reprezentanţii societăţilor de brokeraj mai spun că listarea FP va fi deosebită faţă de celelalte listări la BVB prin dimensiune, în primul rând, pentru că vorbim de un fond evaluat la peste 3 miliarde de euro. În al doilea rând free-floatul de peste 50% va genera o lichiditate semnificativă. „Deşi mai avem emitenţi semnificativi la BVB, marea problemă pentru investitorii instituţionali a rămas free-float-ul extrem de redus (cazul SNP este poate cel mai elocvent). Din această perspectivă free-floatul ridicat va genera un interes ridicat din partea investitorilor instituţionali. În al treilea rând vorbim de un fond cu structură energetică reprezentând peste 70% din activ. Din această perspectivă potenţialul de creştere pe temen mediu şi lung se păstrează foarte ridicat fiind cu siguranţă una dintre cele mai bune oportunităţi investiţionale pe temen mediu şi lung de pe piaţa românească de capital”, spune Lupşan.

Cu cât s-au vândut titlurile FP pe piaţa „gri”

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost vânate încă de la început de către speculatori şi de către investitorii cu lichidităţi semnificative. Unii dintre foştii proprietari au ales să renunţe la aceste acţiuni la preţuri derizorii pentru a obţine lichidităţi imediat.
„Preţurile la care s-au tranzacţionat aceste acţiuni au fost cuprinse între 0,45-0,51 lei/acţiune în ultimele şedinţe de tranzacţionare prin intermediul cesiunilor la Depozitarul Central. Maximul a fost atins înainte de dividend în toamna acestui an, preţul de tranzacţionare fiind de aproximativ 0,52-0,56 lei/acţiune”, explică Adi Lupşan.
Panait spune că, nefiind încă vorba de o piaţă organizată care să publice numărul de tranzacţii, volumul şi preţul, datele care apar publice sunt doar parţiale şi neverificate. Ultimele declaraţii apărute în media vorbesc despre tranzacţii făcute în intervalul 0,45 – 0,48 lei pe acţiune.

La ce cotaţii estimaţi că vor debuta titlurile FP pe bursă?

Investitorii la bursă sunt foarte interesaţi de cotaţiile la care va debuta tranzacţionarea acţiunilor FP la BVB. Titlurile emitentului au fost tranzacţionate pe piaţa gri la cotaţii între 0,4 şi 0,6 lei, iar unii analişti susţin că aceste acţiuni se pot apropia de valoarea nominală, adică un leu pe acţiune, după doar câteva luni pe bursă.
„Orice estimare este grosieră ţinând cont de dimensiunea emitentului şi de contextul economic românesc incert şi plin de imprevizibil. Este de aşteptat ca la debutul tranzacţionării la BVB să avem un preţ peste cel practicat pe piaţa informală”, ne-a explicat Alin Brendea. La rândul său, Adrian Lupsan, spune că, dacă ar fi să facă o estimare personală a preţului de tranzacţionare cu acţiuni Fondul Proprietatea, acesta poate fi cuprinsă între 0,65 şi 0,75 lei/acţiune în primele şedinţe de tranzacţionare.
Mai rezervat, preşedintele KTD Invest nu a dorit să facă o estimare a preţului de debut al acţiunilor FP la BVB. „Mă aştept doar ca preţul să fie mai mare decât nivelul menţionat în răspunsul la întrebarea anterioară. Cu siguranţă vor fi fluctuaţii mari în primele zile. S-ar putea ca tot în primele zile, sau primele 1-2 săptămâni, să vedem şi maximul pentru următoarele 2-3 luni”, consideră Panait.

Acţionariatul Fondului Proprietatea la 31 decembrie 2010

Ministerul Finanţelor Publice 1 38,884 %
Persoane Juridice (detineri sub 1%) 170 9,438%
Persoane Juridice (detineri peste 1%) 5 10.051%
Persoane Fizice (detineri sub 1%) 5,193 33.680%
Persoane Fizice (detineri peste 1%) 3 7.948%

Portofoliul Fondului Proprietatea

Fondul Proprietatea deţine în portofoliul său deţineri la 27 de companii listate la Bursa de Valori Bucureşti şi la 56 de companii nelistate sau suspendate de la tranzacţionare.

Top 5 companii listate
1. OMV Petrom 20,11%
2. Transelectrica 13,50%
3. Transgaz 14,98%
4. Alro 9,93%
5. Romaero 21,00%

Top 5 companii nelistate
1. Hidroelectrica SA 19,94%
2. Nuclearelectrica SA 9,73%
3. Romgaz SA 14,99%
4. Complexul Energetic Turceni SA 24,79%
5. Complexul Energetic Craiova SA 24,36%

 

Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescu, redactor Rl online
Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă