-1.5 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialAi actiuni la Fondul Proprietatea? Treci urgent pe la Depozitar!

Ai actiuni la Fondul Proprietatea? Treci urgent pe la Depozitar!

»  Dupa scandalul SSIF Broker Cluj, fraudele din piata de capital se muta in Arges, de aceasta data
in ecuatie aparand si angajati ai Depozitarului Central.

»  O directie noua pentru procurori: modul in care listele cu actionarii Fondului au ajuns pe mainile samsarilor, multi dintre actionari fiind contactati de intermediari.

»  Dupa ce in aprilie dadea "sell" pe TLV, RCI si-a reevaluat pozitia ("hold") si tinta de pret cu peste 80%. Ce consistenta mai poate avea o analiza care se schimba in acest mod?

Lichiditatea a continuat sa scada la bursa saptamana trecuta, oscilatiile actiunilor fiind dictate mai mult de corelarea cu pietele externe (trendul descendent a fost intrerupt marti de o neasteptata revigorare a increderii consumatorilor in SUA, probabil un efect temporar al programelor de stimulare si pompare de lichiditati in banci, zvonurile privind costurile falimentului GM readucand, miercuri, norii pesimismului). Evenimentul central al saptamanii a fost insa descoperirea unei noi posibile fraude cu actiuni, in Arges, dupa controversele de la Deva de la inceputul anului (prejudiciile generate de activitati frauduloase de la Broker Cluj au depasit 4 milioane lei). Deocamdata, de pe urma retelei din Arges ar fi doar doua milioane de lei de recuperat (suma poate creste insa pe parcurs, pe masura ce alti investitori incep sa isi verifice conturile). Sa vedem insa care a fost mecanismul? Cu complicitatea angajatilor Depozitarului Central, hotii aflau codurile confidentiale ale actiunilor deti-nute de micii investitori, confectionau documente de identitate false in numele acestora si reveneau apoi la Depozitar pentru a obtine extrasele de cont cu care mergeau la broker pentru a vinde actiunile. Chiar daca fraudele par sa se fi petrecut cu mai bine de un an in urma, nimic nu ne impiedica sa banuim ca aceasta nu s-a extins intre timp. Asa ca, daca ati dormit in ultima vreme pe urechea blocarii actiunilor la Depozitar, dati o fuga sa obtineti un extras de cont sa vedeti ce s-a mai intamplat pe acolo. si o sugestie pentru procurorii DIICOT: multi actionari ai Fondului Proprietatea au fost sunati in ultima vreme de tot soiul de binevoitori care se declarau dispusi sa preia pachete importante cu un discount astronomic.

Singura modalitate in care puteau afla datele lor de contact era bineinteles tot bunavointa angajatilor de la Depozitarul Central. Sa amintim ca, prin amabilitatea Guvernului Tariceanu, tranzactiile cu actiunile FP se fac direct la Depozitar, chiar daca acestea nu sunt listate (doar batranii care primeau actiuni, trebuiau sa le valorifice cumva, nu?).
Dupa ce in aprilie dadea "sell" pe Banca Transilvania, Raiffeisen Capital & Investment si-a reevaluat pozitia (schimbata in "hold") si tinta de pret cu peste 80%, de la 0,68 la 1,2 lei/actiune. Ce consistenta poate avea insa o analiza care se schimba de la luna la luna intr-un asemenea mod? Sa ne gandim ca din momentul publicarii analizei cu recomandarea de vanzare profitul bancii a scazut semnificativ in primul trimestru, BNR a anuntat ca mai multe banci autohtone vor trebui sa deruleze operatiuni de majorare a capitalului social, iar restantele in sistemul bancar s-au tot adunat. Nu prea sunt motive pentru o reevaluare a recomandarii de vanzare, exceptand, poate, raliul bursei, intre timp. Dar, ce sa ne mai miram de vreme ce in urma cu mai bine de un an societatea de brokeraj emitea o recomandare de cumparare pentru SIF-uri cu pret tinta situat cu 100% peste cel din piata in acel moment, iar opt luni mai tarziu cotatiile erau cu peste 60% mai mici. Asteptam cu nerabdare un bilant al unei societati de brokeraj autohtone din care sa constatam ca prognozele cu erori flagrante au fost mult mai putine decat cele in care preturile s-au apropiat de nivelul scontat. Pariem totusi ca nu vom vedea asa ceva prea curand?

Piata bursiera poate cunoaste inca o perioada pozitiva pentru ca vom avea rezultate la trimestrul doi ceva mai bune decat in primele trei luni ale anului, ca efect temporar al programelor guvernamentale. Nu va fi insa o crestere de durata si, cum bursele au luat-o deja inaintea economiilor, corectiile nu vor intarzia sa apara pe termen mediu."
Iulian Panait, presedinte KTD Invest

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă