-0.5 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăAlegeri 2016Valoarea plăţilor în numerar scade drastic

Valoarea plăţilor în numerar scade drastic

Printr-un proiect de ordonanţă autorităţile încearcă să descurajeze tranzacţiile cu numerar în vederea combaterii evaziunii fiscale şi spălării de bani. Până acum, plafoanele zilnice pentru plăţile în numerar între firme erau de 10.000 de lei pe zi, respectiv de 5.000 de lei către acelaşi furnizor şi de 10.000 de lei în cazul plăţilor către reţelele de magazine de tipul Cash&Carry (ultimele două nivele vor fi păstrate). Noile limitări sunt valabile şi pentru plăţile şi încasările în numerar efectuate de operatorii economici către persoane fizice.

Citeşte şi: Cadou pentru bănci: vânzările de case şi maşini cu numerar, interzise

Încasările şi plăţile în numerar între persoanele fizice vor fi supuse unui plafon maxim de 10.000 de lei pe tranzacţie, prevedere nou introdusă. De asemenea, încasarea în numerar de către operatorii economici de la persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor livrări de bunuri sau a unor prestări de servicii a fost limitată la plafonul zilnic de 10.000 lei/persoană, în schimb plăţile către persoanele fizice pentru achiziţii de bunuri sau prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanţe sau alte drepturi şi restituiri de împrumuturi sau alte finanţări trebuie să se încadreze în limita a 2.000 lei de persoană.

“Măsura privind diminuarea plafoanelor pentru plăţile în numerar a fost luată deoarece în majoritatea schemelor fiscale evazioniste se fac plăţi în numerar, plăţile prin bancă având o trasabilitate care este evitată de astfel de persoane. Astfel, au fost înregistrate pierderi din veniturile bugetului de stat cauzate de rambursările de TVA efectuate către persoane care au făcut plăţi în numerar, şi-au dedus TVA, dar în amonte s-a constatat că furnizorii care trebuiau să plătească TVA la buget au dispărut”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă.

Penalităţi şi scutiri

În cazul depăşirii plafoanelor stabilite se aplică amenzi de 20% din suma încasată sau plătită care depăşeşte plafonul pentru fiecare tip de operaţiune, dar nu mai puţin de 100 lei. Acordarea de către operatorii economici a unor avantaje clienţilor pentru efectuarea de plăţi în numerar se amendează cu sume cuprinse între 3.000 de lei şi 4.500 de lei. Proiectul de ordonanţă permite însă plăţi din avansuri spre decontare de maximum 2.000 de lei, sumă stabilită pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare. Totodată, sunt interzise plăţile şi încasările fragmentate în numerar către furnizori / de la beneficiari pentru facturile de peste 2.000 de lei, respectiv 10.000 de lei în cazul magazinelor de tipul Cash&Carry.

Plafoanele-limită nu se aplică pentru depunerile în conturile operatorilor economici deschise la instituţiile de credit, cheltuielile de deplasare în interes de serviciu, în limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizaţiei şi a cazării pe timpul deplasării, precum şi a cheltuielilor neprevăzute efectuate în acest sens. De asemenea, sunt scutite de aceste plafonări achitarea în numerar a impozitelor, taxelor, contribuţiilor, amenzilor şi a altor obligaţii datorate bugetului general consolidat al statului, retragerile de numerar din conturi deschise la instituţiile de credit pentru plata salariilor şi a altor drepturi de personal şi pentru alte operaţiuni de plăţi efectuate către persoanele fizice şi sumele eliberate în numerar de
ATM–uri.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă