4.6 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăAlegeri 2016Termenul limită pentru declararea veniturilor din străinătate - 27 mai

Termenul limită pentru declararea veniturilor din străinătate – 27 mai

Luni, 27 mai, este termenul limită de depunere a formularului 201 – „Declaraţia privind veniturile realizate din străinătate” pentru anul 2012, la Agenţia Naţionala de Administrare Fiscală (ANAF) este 27 mai 2013, potrivit unui comunicat de presă al ANAF.

Depunerea formularului 201 după data de 27 mai 2013 sau nedepunerea acestuia se sancţionează cu amendă contravenţională cuprinsă între 50 şi 500 lei.

Descarcă AICI Declaraţia 201

Declaraţia se completează şi se depune de către persoanele fizice rezidente române, cu domiciliul în România şi persoanele fizice care îndeplinesc, pentru anul de raportare, condiţiile de rezidenţă.

Citeşte şi ANAF: Firmele cu proiecte din bani europeni ar putea plăti impozitele cu 2 ani întârziere

Declaraţia 201 se depune pentru veniturile din străinătate, impozabile în România, cum ar fi venituri din profesii libere, din activităţi comerciale, din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, venituri sub formă de dividende, sub formă de dobânzi, din premii, din jocuri de noroc, din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal, câştiguri din transferul titlurilor de valoare şi venituri sub forma câştigurilor din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen.

„Declaraţia se depune şi de persoanele fizice rezidente române, cu domiciliul în România, şi de persoanele fizice care îndeplinesc, pentru anul de raportare, condiţia prevăzută la art.40 alin.(2) din Codul fiscal, care desfăşoară activitate salarială în străinătate şi sunt plătite pentru activitatea salarială desfăşurată în străinătate de către sau în numele unui angajator care este rezident în România sau de un sediu permanent în România (veniturile salariale reprezintă cheltuială deductibilă a unui sediu permanent în România), în cazul în care acelaşi venit din salarii a fost supus impunerii atât în România, cât şi în străinătate.

„Veniturile realizate din străinătate de persoanele fizice în anul fiscal de raportare, precum şi impozitul aferent plătit în străinătate, exprimate în unităţi monetare proprii fiecărui stat, se vor transforma în lei la cursul de schimb mediu anual al pieţei valutare, comunicat de Banca Naţională a României, din anul de realizare a venitului. Veniturile din străinătate, precum şi impozitul aferent, exprimate în unităţi monetare proprii statului respectiv, dar care nu sunt cotate de Banca Naţională a României, se vor transforma din moneda statului de sursă într-o valută de circulaţie internaţională, cum ar fi dolari SUA sau euro, folosindu-se cursul de schimb din ţara de sursă şi din valuta de circulaţie internaţională în lei, folosindu-se cursul de schimb mediu anual al acesteia, comunicat de Banca Naţională a României, din anul de realizare a venitului respectiv”,  potrivit documentului citat.

Citeşte şi Cum am ajuns bătaia de joc a ANAF

 

Veniturile se declară pentru fiecare ţară-sursă a veniturilor şi pentru fiecare categorie de venit realizat. Veniturile realizate din străinătate se supun impozitării prin aplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calcul determinate după regulile proprii fiecărei categorii de venit, în funcţie de natura acestuia, potrivit Codului fiscal.

„Formularele se completează de către contribuabili sau de către împuterniciţii acestora potrivit dispoziţiilor Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, înscriind cu majuscule, citeţ şi corect datele prevăzute de formular. Formularul se depune direct la registratura organului fiscal sau la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire. Formularul 201 se poate obţine gratuit de la sediul unităţilor fiscale sau poate fi descărcat de pe site-ul ANAF”, atrage atenţia ANAF.

Sâmbătă, 25 mai, a fost ultima zi pentru depunerea declaraţiei de venituri 200. Această declaraţie a fost depusă de cei care, în decursul anului 2012, au realizat venituri din drepturi de autor, chirii, profesii liberale sau schimburi valutare.

Citeşte şi Avem nevoie de-o amnistie fiscală ca-n Turcia?

Cele mai citite

Tanczos Barna: ANAF investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului...

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...

Tanczos Barna: ANAF investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă