7.8 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Ponta şi Plumb explică noua lege a pensiilor

Ponta şi Plumb explică noua lege a pensiilor

Obiectivul unei noi legi a pensiilor trebuie să fie reducerea decalajului între cele mai mari şi cele mai mici pensii, care poate fi realizată prin reducerea pensiei de serviciu, dar cu mare atenţie la opinia Curţii Constituţionale (CC), a declarat premierul Victor Ponta.

El a amintit că judecătorii CC au emis multe decizii legate de legislaţia în domeniul pensiilor.

Ponta a precizat totodat, la România TV, că o eventuală reducere a cuantumului pensiei de serviciu nu este aplicată retroactiv.

Ministrul Muncii Rovana Plumb a declarat că proiectul privind introducerea pensiei ocupaţionale trebuie rediscutat pentru a vedea dacă nivelul contribuţiei, în prezent de maxim 15 la sută din venitul salarial brut lunar, nu poate ajunge până la 50 la sută.Întrebată cât ar putea fi contribuţia la pensia ocupaţională, Rovana Plumb a precizat, duminică, la România TV, că actualul proiect de lege care se referă la aceasta prevede un maxim de 15 la sută, din partea angajatorului şi a angajatului.

„Trebuie să rediscutăm şi să vedem şi cu organismele internaţionale, dar în special, din punctul meu de vedere, cu tot ce înseamnă parteneri sociali, pentru că discutăm aici de sector, de ramură, de unitate, în aşa fel încât să vedem dacă nu putem să mergem la un plafon maximal chiar până la 50 la sută din venitul sau salariul pe care îl obţine cetăţeanul”, a spus Plumb.

Plumb a mai spus că „orice cetăţean din România care se află într-o relaţie contractuală de muncă cu un angajator care poate fi persoană fizică sau persoană juridică, poate contribui şi poate avea această pensie ocupaţională”. Ea a mai precizat că nivelurile de contribuţii se vor stabili „în baza unui contract colectiv încheiat între angajator şi angajat, fie la nivelul unităţii respective, fie la nivel de sector, fie la nivel de ramură”.

Pensia ocupaţională este o pensie suplimentară, facultativă, la nivel de categorie profesională.

La începutul anului 2011 a fost lansat în dezbatere publică, de Ministerul Muncii, un proiect de Lege privind pensiile ocupaţionale, ce stabileşte că dreptul de a propune o schemă de pensii ocupaţionale de către angajator, singur sau prin asociere cu alţi angajatori, cu consultarea reprezentanţilor salariaţilor. Contribuţia la un fond de pensii ocupaţionale ar putea fi de până la 15 la sută din venitul salarial brut lunar.

 

Cele mai citite

Scutirea de impozit pe câștigurile crypto în România ar putea aduce la lumină sute de milioane de euro

Investitorii în criptomonede din România ar putea declara câștiguri de câteva sute de milioane de euro, grație excepției fiscale adoptate recent, care elimină impozitul...

Pensiile cresc din ianuarie 2025: Pensia minimă garantată ajunge la 1.415 lei

Valoarea Punctului de Referință (VPR) pentru calculul pensiilor va crește de la 81 de lei la 91 de lei, marcând o majorare de 12,1%,...

Zelenski acuză Rusia că transformă Ucraina în „teren de testare”

"Vecinul nebun" rus foloseşte Ucraina ca "teren de testare", a denunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, ale cărui forţe aeriene au acuzat Moscova că a...
Ultima oră
Pe aceeași temă