» Peste 3.000 de sticle Bordeaux si Champagne din pivnita unui celebru miliardar belgian, colectionar de vinuri, s-au vandut cu 1,1 milioane lire sterline (1,2 milioane euro) la o licitatie de caritate din Londra. In vremuri de criza sunt investitori care cauta si alte plasamente, iar cererea vine, sustinut, din Asia.
Piata vinurilor de colectie este una dintre putinele piete internationale de licitatii care a conservat preturile si ratele de succes in timpul crizei economice, scrie corespondentul specializat in arta Scott Reyburn intr-o relatare publicata de agentia de stiri financiare Bloomberg.
Constatarea apare in contextul unei licitatii ce a avut loc ieri la Londra, unde celebra casa de licitatii Sotheby’s a scos la vanzare 454 de loturi din 1985-2005, din care colectionarii si investitorii au cumparat aproape tot – rata de succes a licitatiei a fost de 97%. Procentul de obiecte vandute din cele scoase la licitatie este unul dintre principalii indicatori si, pentru piata vinurilor de colectie, acesta nu a coborat, in medie, sub 95% la licitatiile pe care Sotheby’s si Christie’s International le-au organizat, in 2009, la Londra, New York si Hong Kong.
Vanzarile au depasit usor asteptarile proprietarului, care miza pe mai putin de un milion de lire. Vedeta licitatiei a fost o cutie cu 12 sticle de Chateau Petrus din 1989, care a atins 29.900 lire, fata de 15.000-20.000 lire cat erau estimarile. Daca socotim ca organizatorului licitatiei ii raman 15% din pret, comision platit de cumparator, se poate spune ca vinul le prieste celor de la Sotheby’s.
De unde au venit insa cumparatorii? "As spune ca cel putin jumatate din loturile adjudecate au mers in Asia", a declarat Stephen Mould, sef al departamentului european de vinuri la Sotheby’s. Potrivit unui alt oficial al casei de licitatii, cumparatorii particulari din Asia si-au adjudecat jumatate din cele mai scumpe 100 de loturi de vin vandute in tot anul 2009, iar alte 10 loturi au ajuns la dealeri asiatici. "Consumul vinurilor frantuzesti de colectie face parte acum din cultura comunitatii de afaceri din Asia, desi initial se stia destul de putin despre acestea.
Chateau Lafite este in mod special cautat", a explicat James Reed, de la departamentul specializat pe vinuri. Corespondentul Bloomberg remarca faptul ca in Hong Kong, de exemplu, exista si un motiv de natura fiscala care a contribuit la cresterea cererii dinspre aceasta piata. In februarie 2008, autoritatile au redus de la 80% la 40% taxele vamale de import; impulsul dat de cererea asiaticilor a restabilit preturile dupa o scadere de pana la 20% in noiembrie-decembrie, provocata de criza. "Din aceasta vara, piata pare sa fi reintrat in viteza", a mai spus Stephen Mould. O cutie cu 12 sticle de Chateau Lafite 2000, de exemplu, a dus ofertele peste 13.000 lire fata de 9.000 cat era cea mai buna estimare. Cele mai cautate loturi Champagne, Dom Perignon din 1996, au ajuns la aproape 1.500 lire pentru sase sticle fata de 800-1.100 cat a fost evaluarea dinaintea licitatiei.
Banii stransi vor merge la o fundatie caritabila pe care proprietarul vinurilor de colectie, miliardarul belgian Albert Frere, a infiintat-o in memoria fratelui pierdut intr-un accident rutier. Octogenarul Albert Frere, a carui avere a fost cotata de Forbes la 2,4 miliarde dolari, este coproprietarul unei podgorii renumite in Bordeaux – Chateau Leval Blanc – si, alaturi de familie, actionar majoritar al unui grup de afaceri cotat la bursa. El a reusit sa adune la alte doua licitatii de vinuri, din 2003 si 2006, peste 2,6 milioane lire sterline, bani pe care i-a donat fundatiei caritabile.