-1.5 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăAlegeri 2016Pentru a compensa majorările de preţuri, Guvernul dă săracilor... 10 lei/lună

Pentru a compensa majorările de preţuri, Guvernul dă săracilor… 10 lei/lună

Este vorba de un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind majorarea nivelului venitului minim garantat (VMG) cu 8,5% din iulie şi cu 4,5% din ianuarie 2014, intenţie conturată pe fondul majorărilor tarifelor la gaze şi energie electrică. Anul trecut, valoarea medie aferentă ajutoarelor sociale acordate în cadrul programului VMG a fost de 73 lei/persoană.

Ministerul Mun­cii a lansat în dez­batere publică un proiect de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat şi a Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, în vederea protejării consumatorilor ca urmare a creşterilor prognozate de preţuri la energie electrică şi gaze naturale.

Astfel, venitul minim garantat va fi majorat în medie cu 8,5% din luna iulie şi cu 4,5% de la 1 ianuarie 2014. Totodată, se va majora cuantumul alocaţiei pentru susţinerea familiei cu 30% şi limita de venituri până la care se acordă aceasta de la 370 lei pentru un membru de familie la 530 lei, începând cu drepturile aferente lunii iulie. Per total, autorităţile estimează că vor fi cheltuite 200 milioane lei pentru aceste programe sociale până la finalul anului.

Câţi bani se iau efectiv în mână?

Prin legea venitului minim garantat se asigură un ajutor social lunar, pe bază de cerere şi declaraţie pe propria răspundere, care se calculează ca diferenţă între nivelul venitului minim garantat prevăzut de lege şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure. Venitul minim garantat se raportează la Indicatorul Social de Referinţă (ISR a fost de 500 lei anul trecut), fiind cuprins, de pildă, între 0,25 ISR pentru o persoană singură şi 0,93 ISR pentru o familie compusă din 5 persoane. Cu alte cuvinte, o persoană fără venituri primeşte 125 lei de la stat, iar o familie cu mai mult de cinci guri de hrănit până la 500 lei. Cum însă mai există şi ceva venituri de luat în considerare (pensii, alocaţii etc.), la nivelul anului trecut, valoarea medie lunară calculată la nivel naţional a ajutorului social acordat a fost de 179,1 lei/familie beneficiară, respectiv 73,1 lei/persoană (s-au cheltuit 440 milioane lei). Cele 13 procente acordate în urma majorării venitului minim garantat până la finalul anului viitor ar aduce deci suplimentar 9,5 lei-beneficiar sau 23 lei-familie. Să tot plăteşti facturi majorate la utilităţi (ca să nu mai vorbim de majorările adiacente de preţuri)!

Nici în ceea ce priveşte alocaţia pentru susţinerea familiei sumele nu sunt spectaculoase. Majorarea cu 30% se produce asupra unor cuantumuri cuprinse între 0,06 ISR (un copil în întreţinere) şi 0,24 ISR (4 sau mai mulţi copii), iar sumele care intră suplimentar vor fi deci cuprinse între 9 lei şi 36 de lei.

De unde vin beneficiarii?

Anul trecut, judeţele cu cel mai mare număr de familii beneficiare de venit minim garantat au fost: Dâmboviţa (6.702), Argeş (6.753), Bacău (7.498), Teleorman (7.667), Galaţi (7.916), Vaslui (8.365), Buzău (8.639) şi Dolj (12.765 familii). Aproximativ trei sferturi din totalul familiilor beneficiare (75,5%) aveau domiciliul în mediul rural, iar judeţele care au înregistrat cele mai mari ponderi ale mediului rural în totalul familiilor beneficiare (peste 90%) au fost: Bistriţa-Năsăud, Vrancea, Sălaj şi Dolj (ultimul cu 91,6%). Bine măcar că utilităţile sunt încă la stadiul de serviciu de lux la ţară, altfel majoritatea celor din rural făceau acum obiectul ordonanţei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă