2.1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Indicatorii de aur

Indicatorii de aur

» Oglinda unei companii este bilantul publicat anual. Nu e neaparat nevoie sa cititi rand cu rand, cifra cu cifra. Sunt cativa indicatori pe care daca ati pus ochii si stiti cum sa ii folositi va puteti face rapid o imagine destul de corecta despre atractivitatea actiunilor acelei companii.

Scriam in editia trecuta despre o formula de mare ajutor folosita de Phil Town, autorul unei carti de mare succes despre investitiile pe piata de capital, publicata in Statele Unite, tradusa si in romaneste, aparuta nu demult si la noi. Va amintesc, e vorba de "formula 72", care va ajuta sa calculati, printr-o simpla impartire, in cati ani vi se dubleaza suma investita la un anumit randament; sau invers – cati ani va trebuie ca la un randament dat sa va dublati suma investita.
Phil Town, ghidul de rafting devenit milionar prin investitii bursiere, foloseste un fel de metoda de scanare a companiilor de la bursa, care il ajuta sa descopere daca merita sau nu sa cumpere actiunile unei companii. El se uita prima data la cinci indicatori pe care ii cauta in bilanturile financiare anuale. "Cei cinci indicatori sunt atat de importantti incat eu nu cumpar NICIODATa o afacere ai carei indicatori de baza au valori necorespunzatoare", spune categoric Town. "Valorile lor trebuie sa fie egale cu cel putin 10% pe an, in ultimii 10 ani", adauga americanul, iar asta este una dintre regulile lui de baza atunci cand investeste.

Sa-i luam pe rand si sa vedem in ce masura pot fi folositi si pe bursa romaneasca, pentru ca aici e buba: BVB e foarte tanara, iar pentru unele companii nu veti putea gasi un istoric pe ultima decada. Pe Rasdaq lucrurile stau si mai prost pentru ca emitentii de acolo nu au deprins inca exercitiul transparentei si, in multe cazuri, datele financiare sunt publicate cu intarzieri semnificative. In timp insa, lucrurile se vor regla; e posibil sa apara servicii specializate in furnizarea acestui tip de date si e util sa stiti deja cum va puteti folosi de ele.
O paranteza, apropo de servicii specializate: folosesc de vreo doi ani serviciul Intercapital Start si pot gasi in baza lor de date unii dintre indicatorii urmariti de Town. Am cautat, de pilda, TLV sau SIF 5 sau BRD si am gasit date istorice pe ultimii 10 ani; este foarte posibil ca si alte case de brokeraj sa puna la dispozitie baze de date similare, deci cred ca putem spune ca lucurile se misca in directia buna. (Pe kmarket.ro gasiti gratuit explicatii foarte utile privind intelesul unor termeni financiari contabili cu care va veti intalni deseori pe piata de capital.)

Sa revenim…Asadar, primul indicator este randamentul capitalului investit sau ROIC (n.r. – in engleza Return On Invested Capital, sau ROC, cum mai apare pe site-uri specializate in furnizarea datelor financiare precum yahoo finance, google finance sau msn money). ROIC arata cat profit face o companie cu banii investitorilor. Este, deci, un indicator de performanta; ilustreaza priceperea managerilor si le spune actionarilor daca valoarea companiei creste sau nu intr-un ritm acceptabil. Iar pentru Phil un ritm acceptabil de crestere este minimun 10% pe an in ultimii 10 ani.

Al doilea este ritmul de crestere a veniturilor. Veniturile dintr-un an se pot gasi in bilantul publicat de companie. Daca nu aveti calculul deja facut, cautati bilanturile din anii precedenti si apoi folositi o formula simpla: (venit 2008-venit 2007)/venit 2007. Obtineti astfel cresterea de anul acesta fata de anul trecut. Faceti calculul si pentru ceilalti ani si vedeti daca rezultatul e convenabil. Daca stiti sa folositi programul Excel, puteti stabili formula intr-o pagina de Excel si apoi va ramane sa introduceti doar datele.
Un alt indicator este ritmul de crestere a profitului net pe actiune, EPS (Earnings Per Share). Daca nu il gasiti, si pe acesta il puteti calcula: cautati in bilant profiturile din fiecare an, pe site-ul bursei de valori gasiti rapid numarul de actiuni, iar cu formula de mai sus calculati ritmul de crestere a EPS de la un an la altul.
Al patrulea indicator important este ritmul de crestere a capitalurilor proprii. Totalul capitalurilor proprii il gasiti tot in bilant (iata de ce important e ca o companie sa publice regulat bilantul, iar dvs. sa va faceti un obicei din citirea acestuia!), iar rata de crestere o calculati ca si in celelalte cazuri.

Ultimul este ritmul de crestere a fluxului de numerar (Cash Flow). In lumea afacerilor se spune adesea ca un flux de numerar sanatos arata – cel putin in parte – cat de bine ii merge companiei. Poate din acest motiv e unul dintre indicatorii de baza selectati de Phil Town.
E foarte posibil ca unele denumiri sau unele prescurtari (cum e, de pilda, ROIC, prescurtat si ROC, Return On Capital) sa difere cand sunt traduse in limba romana, de la o casa de brokeraj la alta, ori de la un site financiar la altul. E bine deci sa va asigurati ca formula din spatele denumirii este corecta. Cum scriam mai sus, cei mai avantajati sunt investitorii familiarizati cu Excel (ori programe asemanatoare); odata stabilite formulele, mai trebuie doar introduse datele luate din bilanturi, iar soft-ul face singur socotelile.

Cele mai citite

Florinel Coman ar putea deveni coleg cu Dani Carvajal la Al-Gharafa!

Florinel Coman, transferat recent la Al-Gharafa, ar putea să-l aibă ca viitor coleg pe Dani Carvajal, unul dintre cei mai apreciați fotbaliști ai anului...

Convins de Șucu! Rapid își întărește echipa medicală cu un fost specialist de la Espanyol

Rapid București l-a angajat pe Misael Rivas Lopez, fost medic al echipelor Espanyol și Almeria, pentru a contribui la performanțele echipei în 2025. Specialistul mexican,...

„E mai bun decât Olaru”. Patronul FCSB pregătește înlocuitorul căpitanului echipei în cazul transferului la Genoa

Darius Olaru ar putea pleca de la FCSB în această iarnă, clubul italian Genoa fiind interesat de serviciile mijlocașului român. Patronul FCSB a declarat...
Ultima oră
Pe aceeași temă