350 de oameni de afaceri bogaţi au primit scrisori de la Fisc care le aduce aminte că trebuie să-şi plătească dările către stat aferente veniturilor obţinute, fie în ţară fie în străinătate. Operaţiunea face parte dintr-un plan al statului de combatere a evaziunii fiscale.
Prima întrebare cu privire la această acţiune se referă la numele milionarilor vizaţi de acţiunea ANAF. Potrivit unei surse din această instituţie este vorba în principal de oamenii de afaceri din topurile celor mai bogaţi români. „Bucureştiul în general deţine o populaţie numeroasă în materie de orice, deci marea majoritate sunt din Bucureşti. Peste 50%, dar sunt şi din Constanţa şi alte judeţe. E vorba de Patriciu, Ţiriac, toţi patronii de ziare şi televiziuni, de deţinătorii primelor 5 echipe de fotbal, cam primii 25-30 personaje din Top Capital 300 şi Forbes. Sunt şi cei cum e cazul lui Columbeanu, care nu prea mai apar în topuri fiindcă oficial au sărăcit”.
Iată ce conţine scrisoarea primită de oamenii de afaceri
„Prin prezenta vă aducem la cunoştinţă că, în eventualitatea în care, în decursul anului fiscal 2011, aţi realizat venituri din străinătate, aveţi obligaţia, de a depune declaraţia privind veniturile realizate din străinătate (formularul 201) până la data de 25 mai 2012, la organul fiscal în a cărui rază teritorială aveţi domiciliul fiscal, direct la registratură sau la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.
Declaraţia se completează şi se depune de către persoanele fizice rezidente române care realizează venituri din străinătate, impozabile în România, cum ar fi venituri din profesii libere, venituri din activităţi comerciale, venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din activităţi agricole, venituri sub formă de dividende, venituri sub formă de dobânzi, venituri din premii, venituri din jocuri de noroc, venituri din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal, câştiguri din transferul titlurilor de valoare, venituri sub forma câştigurilor din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract şi alte operaţiuni similare, alte venituri din investiţii, venituri din pensii, precum şi alte venituri impozabile.
Vă informăm că, începând cu anul 2012, vor fi întreprinse acţiuni suplimentare de control şi verificare a conformării în vederea identificării veniturilor impozabile din străinătate pentru care persoanele fizice nu şi-au îndeplinit obligaţia de declarare conform legii. În consecinţă, vă rugăm să vă asiguraţi că aţi întreprins demersurile necesare evitării acumulării de sume suplimentare sub forma de penalităţi şi dobânzi, sau chiar a altor sancţiuni prevăzute de lege, în cazul ignorării cu bună ştiinţă a obligaţiei de a declara veniturile obţinute. Vă aducem la cunoştinţă că nedepunerea declaraţiei în termenul legal se sancţionează cu amenda contravenţională, iar pentru impozitul neachitat la termenul prevăzut de lege se vor calcula dobânzi şi penalităţi de întârziere”.
Scrisoarea a fost scrisă pe vremea lui Blejnar
Scrisoarea de avertizare a fost concepută în luna aprilie, cu două zile înainte de Paşte. Pe atunci şef la Departamentul de Control al Marilor Averi din cadrul ANAF era Sorin Blejnar. La conţinutul scrisorii şi-a adus aportul şi Jeffrey Franks, reprezentantul de la acea vreme a misiunii FMI în România, care şi-a dat OK-ul spre a fi trimisă. Programul de control al marilor averi a fost declanşat la sfârşitul anului 2009, iar direcţia propriu-zisă de control a fost înfiinţată de-abia doi ani mai târziu. Expedierea acestei scrisori reprezintă momentul de debut al activităţii propriu-zise cu contribuabilii suspectaţi că au uitat să-şi plătească o parte din impozite.
Sunt suspecţi de evaziune fiscală destinatarii scrisorii?
Surse din ANAF au precizat pentru RL că destinatarilor scrisorii nu trebuie să li se pună din start ştampila de evazionişti fiscali: „Nu se ştie dacă şi-au plătit taxele sau nu. E un fel de asistenţă la conformare. Fiscul îi notifică şi le reaminteşte o prevedere legală pe carte trebuiau s-o ştie. Doar le reminteşte că dacă au făcut venituri în străinătate, ar fi bine pentru ei să le declare în statul de rezidenţă”.
Oficialul ANAF ne-a mai precizat că teoretic, conform legii, această scrisoare ar trebui trimisă şi românilor plecaţi sezonier la muncă în străinătate, deoarece e foarte probabil că mulţi dintre aceştia câştigă peste 50.000 lei pe an.
Reprezentanţii Fiscului arată însă că sunt mai degrabă interesaţi de peştii mari: „Ar putea să intre şi oamenii care merg la muncă, însă noi vorbim de o populaţie de 300-400 de persoane care sunt acţionari la societăţi de tip offshore, care au conturi în străinătate şi au uitat să declare dobânzile la fisc”.
Care sunt urmările acestui demers? Potrivit surselor din ANAF, „cei care nu şi le vor declara, vor fi vizitaţi de inspectori. Însă nu degrabă. Britanicii au pornit în aprilie 2009 şi de-abia acum au început să facă primele verificări”.