6.8 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Cum se fac si se pierd banii pe diferenta de curs

Cum se fac si se pierd banii pe diferenta de curs

» "Suport", "rezistenta", "medii mobile" sunt termeni masurati cu sfintenie de cei care se iluzioneaza ca pot specula diferentele intre cotatiile valutelor si oscilatiile din pietele bursiere sau de marfuri.

» "Nu poti castiga pe termen lung impotriva casei" e regula de aur a cazinourilor. Nici pe pietele de capital nu e foarte diferit, mai ales pentru jucatorii mici si fara experienta.

 

Exista o categorie de jocuri de noroc denumita pompos pariu pe diferenta de curs ori investitie speculativa pe piata Forex. Sub acest pretext isi dau intalnire multi jucatori mici ce vor sa cumpere adrenalina cu ceva maruntis si cativa jucatori mari, cu experienta si fonduri pe masura. Invariabil, in scurt timp se produce un schimb intre banii primilor si experienta celor din urma, schimb explicat prin "volatilitatea pietelor". Cum in aceasta categorie intra atat cei care vor sa speculeze, cat si cei care incearca sa se protejeze de evolutiile nedorite din pietele valutare, de marfuri sau de actiuni, iata cateva clisee din care puteti invata sa evitati pagubele neprevazute:

1. Mitul suportului si rezistentei
Pentru necunoscatori, rezistenta reprezinta o valoare maxima atinsa anterior  de cursul euro-dolar sau de cotatiile aurului, petrolului, ale unei actiuni la bursa etc., punct unde ascensiunea s-a oprit si s-a instalat declinul preturilor. Invers, suportul este un punct de minim anterior, unde scaderea s-a oprit si trendul a dat semne ca se inverseaza. Investitorii au tendinta sa intre la cumparare cand preturile depasesc hotarat pragurile de rezistenta si incep sa vanda masiv cand cotatiile au coborat semnificativ sub nivelul de suport. Este o decizie care n-are de a face cu valoarea reala a activului suport ori cu vreo evaluare de ultima ora a acestuia, fiind, pur si simplu, o chestiune de psihologie.

Aceste reguli sunt cunoscute insa si de "rechinii pietei"; investitorii cu foarte multi bani pot chiar sa imprime evolutii temporare ale cotatiilor care sa dea senzatia ca se trece lejer de pragurile de rezistenta sau se intra decisiv sub cele de suport. Sunt miscari false care reusesc sa prinda pe picior gresit investitorii mai mici care n-au rabdare sa observe trendul pe termen lung, vor sa fure startul pentru a castiga in plus si pierd de multe ori totul (nu uitati ca in aceste cazuri se joaca in marja, depunand doar o garantie, sub 10%, de regula, din valoarea efectiva a activului speculat).

2. Capcana mediilor mobile
Daca in plasa suporturilor si rezistentelor penetrate inselator se prind, de regula, pesti mai mici, cand se arunca insa momeala mediilor mobile – cea de 200 de zile este irezistibila! –, captura e mult mai importanta. In acest caz, e vorba tot un carlig psihologic: cand preturile au depasit media construita din ultimele 200 de valori de la inchiderea sedintelor bursiere (MM200), semnalul este puternic de cumparare, cand se intra hotarat sub media de 200 zile, semnalul este de vanzare. Pe baza aceluiasi algoritm, cei cu foarte multi bani pot forta o penetrare pe termen scurt a acestor medii mobile, chiar o incrucisare intre mediile pe diferite intervale (incrucisarea este un semnal important in analiza tehnica) pentru a induce in eroare "gupii".

3. Cum se executa "stop-urile"
E vorba de ordine stop-loss, un ordin de vanzare care are darul de a limita pierderile potentiale ale investitorilor. Veti observa ca, de multe ori, pietele bursiere mari (fenomenul este frecvent in SUA) au tendinta de a merge intr-o directie contrara perceptiei generale. De exemplu, la o veste de reducere a dobanzilor, preturile scad in primele secunde ale sedintei, dupa care au o evolutie normala, ascendenta, pentru ca jucatorii mari sa execute ordinele stop-loss ale mici-lor speculatori, dupa care marcheaza profiturile cand preturile isi reiau traiectoria normala, iar "cei mici" raman cu pierderile.
Daca sunteti de parere ca astfel de lucruri nu sunt posibile si ca pietele bursiere nu pot fi manipulate, ganditi-va mai bine. Afacerile Enron pe pietele energiei, speculatiile lui Soros pe lira sterlina, umflarea pretului petrolului, anul trecut, cu ajutorul Goldman Sachs etc. demonstreaza foarte bine cum stau lucrurile de fapt.

Cele mai citite

România, pe ultimul loc în UE la cheltuielile pentru sănătate per locuitor

În anul 2022, cheltuielile medii pentru îngrijirea sănătății în Uniunea Europeană au fost de peste 3.600 de euro per locuitor, potrivit datelor Eurostat. România ocupă...

Președintele României a promulgat legea pentru achiziția a 32 de avioane F-35, în valoare de 6,5 miliarde de dolari

Președintele României a semnat legea privind achiziția a 32 de avioane F-35, un contract evaluat la 6,5 miliarde de dolari, la care se adaugă...

FastGlioma: Inteligența artificială care identifică tumori cerebrale reziduale în doar 10 sec

Un model revoluționar bazat pe inteligență artificială, denumit FastGlioma, poate identifica în doar 10 secunde prezența tumorilor cerebrale reziduale în timpul operațiilor, potrivit unui...
Ultima oră
Pe aceeași temă