19.3 C
București
marți, 24 septembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Cum îţi protejezi simultan banii şi animalul de companie

Cum îţi protejezi simultan banii şi animalul de companie

Cel mai nou produs lansat de Astra Asigurări, o poliţă dedicată animalelor şi stăpânilor săi acoperă atât cheltuielile cu îngrijirea patrupedelor, cât şi eventualele daune provocate de aceştia terţilor.

Animal Protect Plus este cea mai complexă poliţă de asigurare din România dedicată proprietarilor de animale. Pentru doar câteva zeci de euro, adică echivalentul primei anuale, puteţi scăpa de cheltuieli de sute sau chiar mii de lei. În primul rând, poliţa acoperă intervenţiile pentru eventualele boli contractate de animalul de companie, ori, după cum afirmă specialiştii, gama acestor boli este extrem de largă iar incidenţa lor este aproape generală. Practic, nu există pisică sau câine care să nu contracteze cel puţin o dată o boală virală ori un parazit. Tratamentele pentru bolile de acest tip costă sute, uneori mii de lei. În al doilea rând, poliţa vă protejează de chletuielile generate de eventualele daune provocate de animalul de companie. Şi în acest caz vorbim despre situaţii des întâlnite. Această a doua componentă se mulează perfect pe nevoile iubitorilor de animale care adoptă şi ţin în spaţii amenjate un număr considerabil de câini comunitari. Au existat suficiente situaţii când au fost amendaţi sau forţaţi să plătească sume importante din cauza daunelor provocate de câini scăpaţi din adăposturi.

Ce se asigură şi pe câţi bani

În condiţiile scandalului generat de uciderea de către câinii comunitari a unui copil, s-a vorbit foarte des şi despre răspunderea asociaţiilor care adoptă câini pentru a-i salva. Poliţa lansată de Astra este o excelentă soluţie pentru respectivele asociaţii, prin componenta de răspundere civilă. Sunt acoperite riscuri precum: spitalizarea animalelor ca urmare a unui accident, tratamentele în clinici veterinare, vătămarea sau decesul cauzate direct, cât şi ca urmare a distrugerii adăpostului, accidente rutiere, dar şi avarii/pierderi de bunuri, culturi, plante dendrologice sau de apartament aparţinând terţilor, cheltuieli adiacente pentru evaluarea şi dimensionarea prejudiciilor, cheltuieli de judecată la care este obligat asiguratul în procesul civil, daunele materiale. Limita maximă a răspunderii pentru fiecare eveniment este de 5.000 de euro, iar cea corespunzătoare întregii perioade asigurate este de 25.000 de euro. Primele de asigurare pleacă de la 30 de euro pe an, în funcţie de vârsta şi sănătatea animalului de companie, de riscurile asigurate şi de condiţiile de adăpost (în interiorul locuinţei, adăpost în ţarc, în afara localităţii, adăpost în grajd pentru cabaline). În prima zi s-au vândut deja 40 de astfel de poliţe. „În definirea acestui produs ne-am inspirat din poliţe existente în alte ţări din Europa. Există zone din Germania în care acest tip de asigurare este obligatoriu. Considerăm că acest produs ar putea fi soluţia şi pentru rezolvarea problemelor câinilor comunitari, arătându-ne disponibilitatea pentru adaptarea poliţei, astfel încât aceasta să acopere necesităţile concrete ale pieţei”, a declarat Iulius Alin Bucşa, preşedinte directorat Astra Asigurări.

Cele mai frecvente boli ale câinilor şi pisicilor

Câinii şi pisicile contractează în mod frecvent mai multe boli al căror tratament costă sute de lei şi, în unele cazuri, chiar peste 1.000 de lei. „RL a făcut un inventar al celor mai frecvente probleme de sănătate aşa cum au fost ele prezentate de portalul animalzoo.ro. Evaluările aparţin unor medici veterinari cu experienţă. Tratamentul pentru râie, de exemplu, sau pentru viermi intestinali presupune achiziţionarea unor spaz-uri şi medicamente care trebuie administrate timp de mai multe săptămâni şi care costă până la 500-600 de lei. Bolile care presupun internarea în clinici veterinare sunt cu mult mai costisitoare, sumele necesare depăşind 1000-1500 de lei.

Boli virale:

Parvoviroza sau gastroenterita hemoragică

Este o boală virală gravă, deseori mortală, produsă de viruşi ai familiei Parvoviridae. Cei mai predispuşi la această boală sunt puii (2-6 luni), datorită insuficienţei dezvoltări a sistemului lor imunitar. Virusul pătrunde în organism în special în urma contactului cu fecale contaminate sau prin hrană contaminată, dar şi prin contact direct. Parvoviroza acţionează pe de-o parte prin toxinele eliberate de bacterii şi pe de altă parte prin deshidratare violentă (diaree cu urme de sânge şi mucus, vomă). Pentru că incidenţa virusului este extrem de ridicată, vaccinarea are un rol foarte important.

Maladia Carre (Jigodia)

Este produsă de Distemper virus şi afectează în special câini cu vârsta de 3-6 luni, dar se poate întâlni şi la animalele cu vârsta mai înaintată. În ultima vreme, din cauza creşterii numărului câinilor comunitari, purtători şi eliminatori de virus, acesta şi-a crescut patogenitatea, putând afecta chiar şi animalele vaccinate, ducând la un prognostic grav. Virusul pătrunde în organism pe cale respiratorie sau digestivă, iar semnele clinice sunt: febră, strănut, tuse, jetaj, conjunctivită, bronhopneumonie, vomă, diaree, hiperkeratoză palmară şi plantară, dermatită pustuloasă, iar în ultimă instanţă, semne neurologice. De obicei, odată cu instalarea semnelor neurologice, mortalitatea este de peste 90%. Pacienţii care trec de faza de evoluţie cu manifestări nervoase rămân cu sechele neurologice, fiind totodată eliminatori de virus pe o perioadă de câteva luni. Diagnosticul se pune pe baza semnelor clinice şi al kit-urilor de diagnostic. Tratamentul constă în administrarea de seruri hiperimune, antibiotice şi medicaţie de susţinere. Prevenţia apariţiei bolii se face prin vaccinare.

Rinotraheita infecţioasă felină

Este produsă de un herpes virus care se transmite prin secreţiile nazale şi conjunctivale ale pisicilor afectate. Simptomele sunt reprezentate de: febră, strănut, conjunctivită, rinită, lipsa poftei de mâncare, secreţii nazale abundente, respiraţie dificilă însoţită uneori de deschiderea gurii şi scurgerea salivei. Când afecţiunea se complică prin infecţii bacteriene, apar traheobronşite sau pneumonii, stomatite, glosite, cheratite. Diagnosticul se pune pe baza semnelor clinice. Tratamentul este simptomatic şi de susţinere a organismului cu vitamine şi minerale.

Paraziţi:

Dermatitele micotice

Cele mai des întâlnite sunt cele produse de: Microsporum canis, Tricophyton, Epidermophyton şi Malassezia pachydermatis. Cele mai predispuse sunt animalele foarte tinere sau foarte bătrâne. Semnele clinice sunt depilarile circulare (pierderea părului), uneori cu cruste, cu prurit, localizate în special pe membre şi în zona capului. Frecvent, ele se pot suprainfecta. Malassezia produce cel mai des otite, dermatite interdigitale, leziuni în zona abdomenului ventral. Diagnosticul se pune în funcţie de semnele clinice, prin cultură sau microscopie. Tratamentul este complex şi de lungă durată şi se face la recomandarea şi supravegherea medicului veterinar.

Râiele

Râia e de mai multe feluri, dar cele mai des întâlnite tipuri ale sale sunt: Demodex canis, Sarcoptes scabies (localizate la nivelul pielii), Otodectes cynotis (conductul auricular extern). Sunt extrem de pruriginoase, iar rănile produse de scărpinat se pot suprainfecta. Atenţie! Sarcoptes scabies se poate transmite şi la om! Tratamentul constă atât în aplicarea topică de substanţe antiparazitare pe ceafă şi îmbăieri, cât şi în administrarea orală de suplimente vitamine-minerale.

Paraziţii intestinali

Aceştia produc frecvent pierderi în rândul animalelor tinere, care nu au fost deparazitate intern corespunzător. Manifestările clinice pot fi: diaree, vomă (uneori cu expulzia parazitului), pareze şi paralizii, crize epileptiforme, anemie, inapetenţă, letargie, balonament abdominal, lipsa de glucide, fosfor, săruri minerale şi vitamina C. Când sunt prezenti în număr mare, pot produce fenomene de obstrucţie intestinală. Deparazitarea animalelor ar trebui respectată cu rigurozitate, începând de la vârsta de 4-6 săptămâni, întrucât mulţi paraziţi sunt transmisibili la om (mai ales la copii).

Paraziţii externi

Sunt reprezentaţi de purici şi căpuşe. Acestea spoliază organismul de sânge şi, totodată, pot inocula diverse alte organisme care au şi potenţial zoonotic (Borrelia burgdorferi, Babesia spp., virusuri). La animale, pe lângă disconfortul creat, pot produce anemii, dermatite alergice, răni datorate pruritului intens. Este esenţial ca animalele să fie deparazitate extern periodic, mai ales în lunile de vară.

Dirofilarioza cardiopulmonară

E produsă de viermele Dirofilaria immitis, transmis prin muşcătura de ţânţar. Tânţarul introduce microfilaria care, în decurs de 5-6 luni, ajunge la stadiul de adult şi se fixează în artera pulmonară. Simptomatologia poate fi foarte ştearsă sau pot aparea semne clinice grave: intoleranţă la efort, tuse, anemie, embolism pulmonar, dermatite, şi chiar şi moarte subită. Diagnosticul se pune pe baza analizelor de laborator şi cu ajutorul kit-urilor speciale. Uneori, putem obţine rezultate fals negative din cauza infestaţiei slabe cu paraziţi. Tratamentul urmăreşte distrugerea adulţilor care, însă, poate avea efecte adverse foarte grave: embolism pulmonar, şoc anafilactic, abcese/hematoame la locul de inoculare. Se mai pot folosi medicamente speciale.

Babesioza

Cele mai întâlnite specii în ţara noastră sunt: Babesia canis, Babesia vogeli şi Babesia gipsoni. Sunt contactate de la căpuşe şi produc anemie hemolitică, cu consecinţe grave, cum ar fi insuficienţa renală şi, uneori, moarte. Manifestările clinice includ: reducerea apetitului până la inapetenţă, vomă, febră, instabilitate pe membre, urină de culoare brună, mucoase galbene. Prezentarea de urgenţă la medic este esenţială pentru salvarea animalului.

Cele mai citite

Ciolacu promite revoluția medicală: Investiții masive în fiecare județ

În PNRR sunt prevăzute peste două miliarde de euro pentru modernizarea infrastructurii sistemului sanitar Invitat la evenimentul ”Viitorul se construieşte azi! Sănătatea unei naţiuni pleacă...

VIDEO. Imagini incredibile din Africa de Sud. Sute de șoferi, blocați în zăpadă

În estul Africii de Sud, ninsorile abundente și neobișnuite au provocat haos, blocând sute de șoferi pe drumurile acoperite de zăpadă. https://twitter.com/corRUSpondent/status/1837606451898130847 Sute de șoferi, blocați...

Un deținut a fugit de sub nasul polițiștilor și a fost prins în Centrul Vechi

Polițiștii escortau alți 6 deținuți la Tribunalul București Bărbatul care a evadat are 34 de ani și era arestat pentru furt calificat. Polițiștii escortau 7 deținuți...
Ultima oră
Pe aceeași temă