5.7 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Cum iese din colaps sistemul de pensii

Cum iese din colaps sistemul de pensii

Vârsta de pensionare va trebui să se stabilească în funcţie de speranţa medie de viaţă, iar stimulentele care sprijină pensionarea anticipată trebuie eliminate.

„Pensiile nu trebuie folosite ca o modalitate de a cumpăra voturi, de aceea am propus ca în perioadele preelectorale să se interzică modificarea Legii pensiilor”, a declarat Suzana Dobre, de la Societatea Academică Română (SAR). Pentru stabilirea unui echilibru financiar al fondului pe pensii, aflat practic, în prezent, în faliment, reprezentanţii SAR au mai propus  ca vârsta de pensionare să fie, aşa cum au propus şi instituţiile financiare internaţionale, strict legată de speranţa medie de viaţă la vârsta pensionării, minus 15 ani. De asemenea, trebuie controlată acordarea pensiilor de invaliditate, prin „eliminarea unor stimulente contraproductive care sprijină pensionarea anticipată”. Potrivit unui studiu, persoanele cu dizabilităţi care ar putea să se angajeze în poziţii foarte bune nu o fac pentru că pierd dreptul la pensie.

Pensionarii sunt cei mai săraci dintre români, sunt persoane trecute de 60 de ani şi nu mai pot munci, pensiile sunt prea mici comparativ cu salariile, iar femeile trebuie să se pensioneze mai devreme decât bărbaţii – acestea sunt doar câteva dintre miturile  vehiculate în legătură cu pensiile. Marian Preda, profesor universitar la Facultatea de Sociologie din cadrul Universităţii Bucureşti, a explicat însă că aceste mituri nu se susţin cu argumente.

„Rata sărăciei, era în 2007 mai mică pentru pensionari decât pentru restul populaţiei, iar tinerii până în 24 de ani sunt,  în medie,  mai săraci decât pensionarii. Între timp, pensiile au mai crescut”, a  afirmat Marian Preda. În 2008, populaţia de 60 de ani şi peste însuma 4,2 milioane persoane, însă numărul pensionarilor este de aproape 6 milioane. De unde rezultă că peste 1,5 milioane de pensionari au 59 de ani sau mai puţin.  Profesorul Preda a explicat că, doar dacă avem în vedere datele statistice, este evident că avem pensionări de invaliditate frauduloase. Numărul pensionărilor de invaliditate a crescut de la 208 mii în 1990 la 892 mii în 2008 (cu 430%). În Bihor, din 158.053 pensionări de asigurări sociale de stat, 52.447 (aproape 30%) erau pensionări de invaliditate.

La fel şi în Satu Mare şi Vâlcea. La extrema cealaltă sunt judeţe precum Tulcea (6% pensionari de invaliditate), Galaţi, cu 7%, şi Teleorman, cu 8%.  „Ar trebui  să  înţelegem, probabil, că în unele judeţe filierele şpăgii sunt mult mai eficiente? Unde sunt controalele, anchetele sociale?”,  a întrebat prof.  Preda. Pentru pensii se cheltuiesc cât pentru educaţie şi sănătate la un loc. Pensiile au crescut cu mult mai mult decat inflaţia. Dacă este corect ca femeile să se pensioneze mai repede decât bărbaţii?  Preda afirmă că „la noi opinia publică spune că da, în Vest, organizaţiile feministe nu sunt de acord, pentru că reducerea veniturilor la pensie le face mai sărace pe femei. O variantă propusă de cei de la SAR ar fi ca toata lumea să se poata pensiona când vrea, după model american.

Cele mai citite

Primul tren electric nou al României, anulat la doar o zi după debutul în circulație

Incidentul ridică semne de întrebare privind fiabilitatea și întreținerea trenurilor noi Primul tren electric din România în ultimii 35 de ani, Alstom Coradia Stream, a...

Primul tren electric nou al României, anulat la doar o zi după debutul în circulație

Incidentul ridică semne de întrebare privind fiabilitatea și întreținerea trenurilor noi Primul tren electric din România în ultimii 35 de ani, Alstom Coradia Stream, a...

Virgil Guran(PNL): Chiar atât de proşti ne credeţi, că mergem să comandăm o manea?

Vicepreşedintele PNL Virgil Guran, lider al filialei liberale din Dâmboviţa, a declarat miercuri, la o întâlnire electorală la Târgovişte, că PNL nu a comandat...
Ultima oră
Pe aceeași temă