17.8 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Cu cât s-au scumpit „viciile“ în criză

Cu cât s-au scumpit „viciile“ în criză

La o inflaţie cumulată de 32% în perioada 2008-2013, preţurile ţigărilor au explodat: după 6 ani, plătiţi, în medie, cu peste 140% mai mult. Vă pare rău de banii aruncaţi? Vă puteţi îneca amarul în alcool: preţul a urcat cu doar 16,5% în acelaşi interval.

Dacă riscurile asumate din perspectiva sănătăţii nu v-au convins încă să vă lăsaţi de fumat, poate o vor face preţurile în urcare accelerată din ultima vreme.

Creşterea accizelor şi politica producătorilor confruntaţi cu o reducere a cererii în urma campaniilor de descurajare tot mai persistente a fumătorilor au umflat preţul ţigărilor cu nu mai puţin de 143% în ultimii 6 ani, potrivit calculelor noastre pornind de la datele INS.

Este o creştere ce depăşeşte de aproape 5 ori infliaţa înregistrată în aceeaşi perioadă (32%).

Această evoluţie a dus la modificarea ponderii ţigărilor în coşul inflaţiei, care a urcat de la 4,23% în 2008 la 6% în 2013. De ce nu avem o creştere proporţională? O primă explicaţie ar fi reducerea consumului, mai ales din partea fumătorilor care nu erau “captivi”. Contrabanda şi orientarea spre mărci mai ieftine explică de asemenea reducerea forţată a cheltuielilor cu ţigările pentru ca bugetul familliei să nu iasă prea traumatizat.

La alcool avem însă o evoluţie contrară: ponderea băuturilor alcoolice a scăzut în cei 6 ani de la 1,3% în 2008 la 1,1% în 2013, evoluţie normală de vreme ce preţurile au “performat” sub inflaţie (scumpirea cumulată este de 16,5%). Acest fapt arată foarte bine care este filosofia după care s-au ghidat Finanţele: în goana disperată după venituri suplimentare la buget, s-au majorat accizele produselor cele mai vândute (vezi creşterea care se pregăteşte la combustibili, aceştia având o pondere de 8% în inflaţie).

Observaţi scumpirile generoase din 2009 şi 2010 pentru ţigări, ani de recesiune şi de “secetă” bugetară. Vestea proastă pe care v-o dăm în final este că scumpirile nu se opresc aici. Indexarea accizei cu inflaţia la ţigări (majorare de încă 5% în 2014) şi creşterea nivelului acesteia de la 81,7 la 84,3 euro/1.000 ţigarete din aprilie or să vă scoată alţi bani suplimentari din buzunar. British American Tobacco (BAT) România, unul dintre cei mai mari producători de ţigarete, a scumpit deja produsele din portofoliu cu aproximativ 50 de bani/pachet. Nu vreţi o bomboană mentolată?

Cele mai citite

Adolescent de 14 ani, drogat, prins în timp ce conducea un moped furat

Minorul furase mopedul și avea un pasager în vârstă de 11 ani. Poliţiştii de la Brigada Rutieră l-au oprit, după ce au observat că...

Risc de sănătate publică în județele calamitate

Medicii infecționiști atrag atenția asupra îmbolnăvirii populației, din cauza contaminării apei Medicul infecționist, Adrian Marinescu a declarat că localnicii din zonele afectate de inundații sunt...

400 de dosare de daună au fost avizate, în urma inundațiilor din Moldova și Dobrogea

64% dintre aceste dosare de daună sunt pentru județul Galați Peste 82% dintre aceste daune au fost notificate în baza asigurărilor de locuințe. Diferența o...
Ultima oră
Pe aceeași temă