La o inflaţie cumulată de 32% în perioada 2008-2013, preţurile ţigărilor au explodat: după 6 ani, plătiţi, în medie, cu peste 140% mai mult. Vă pare rău de banii aruncaţi? Vă puteţi îneca amarul în alcool: preţul a urcat cu doar 16,5% în acelaşi interval.
Dacă riscurile asumate din perspectiva sănătăţii nu v-au convins încă să vă lăsaţi de fumat, poate o vor face preţurile în urcare accelerată din ultima vreme.
Creşterea accizelor şi politica producătorilor confruntaţi cu o reducere a cererii în urma campaniilor de descurajare tot mai persistente a fumătorilor au umflat preţul ţigărilor cu nu mai puţin de 143% în ultimii 6 ani, potrivit calculelor noastre pornind de la datele INS.
Este o creştere ce depăşeşte de aproape 5 ori infliaţa înregistrată în aceeaşi perioadă (32%).
Această evoluţie a dus la modificarea ponderii ţigărilor în coşul inflaţiei, care a urcat de la 4,23% în 2008 la 6% în 2013. De ce nu avem o creştere proporţională? O primă explicaţie ar fi reducerea consumului, mai ales din partea fumătorilor care nu erau “captivi”. Contrabanda şi orientarea spre mărci mai ieftine explică de asemenea reducerea forţată a cheltuielilor cu ţigările pentru ca bugetul familliei să nu iasă prea traumatizat.
La alcool avem însă o evoluţie contrară: ponderea băuturilor alcoolice a scăzut în cei 6 ani de la 1,3% în 2008 la 1,1% în 2013, evoluţie normală de vreme ce preţurile au “performat” sub inflaţie (scumpirea cumulată este de 16,5%). Acest fapt arată foarte bine care este filosofia după care s-au ghidat Finanţele: în goana disperată după venituri suplimentare la buget, s-au majorat accizele produselor cele mai vândute (vezi creşterea care se pregăteşte la combustibili, aceştia având o pondere de 8% în inflaţie).
Observaţi scumpirile generoase din 2009 şi 2010 pentru ţigări, ani de recesiune şi de “secetă” bugetară. Vestea proastă pe care v-o dăm în final este că scumpirile nu se opresc aici. Indexarea accizei cu inflaţia la ţigări (majorare de încă 5% în 2014) şi creşterea nivelului acesteia de la 81,7 la 84,3 euro/1.000 ţigarete din aprilie or să vă scoată alţi bani suplimentari din buzunar. British American Tobacco (BAT) România, unul dintre cei mai mari producători de ţigarete, a scumpit deja produsele din portofoliu cu aproximativ 50 de bani/pachet. Nu vreţi o bomboană mentolată?