Abia în seara de dinaintea termenului-limită pentru plata noilor taxe, Casa Naţională de Pensii a anunţat că a publicat pe site declaraţia de venit.
Nimeni nu ştie exact ce să înţeleagă din normele de aplicare noului Cod Fiscal, însă persoanele care obţin venituri din activităţi independente trebuie să plătească astăzi contribuţiile pentru pensii, sănătate şi şomaj aferente lunii iulie.
Teoretic, cei aproape jumătate de milion de români care obţin venituri din activităţi independente (din care 100.000 din drepturi) ar trebui să declare şi să plătească în total 16,5% din venituri: 10,5% în contul contribuţiilor pentru asigurări sociale, 5,5% pentru asigurările de sănătate şi 1% pentru şomaj. Totuşi, nici contribuabilii, nici consultanţii fiscali şi nici chiar funcţionarii nu au înţeles exact care prevederi se aplică în fiecare caz. De exemplu, în cazul asigurărilor de sănătate, Codul Fiscal este în contradicţie cu legea de funcţionare a Casei de Asigurări de Sănătate.
Potrivit Hotnews, cei care încasează drepturi de autor pe lângă cartea de muncă nu plătesc asigurările de sănătate pentru drepturile de autor. Cei care obţin venituri din drepturi de autor dar nu au carte de muncă plătesc ca până acum, anual, iar persoanele fizice autorizate plătesc trimestrial.
CAS pe o singură lege
Pe de altă parte, instituţiile care trebuie să colecteze contribuţiile nu au conturi deschise şi cer prezenţa personală pentru ridicarea şi depunerea declaraţiei de venit, deşi aceasta, teoretic, ar putea fi trimisă şi prin scrisoare recomandată. Abia ieri, Casa Naţională de Pensii şi Asigurări Sociale a anunţat că a postat pe site-ul propriu modelul declaraţiei. CNPAS mai spune că nu este cazul ca o contribuţie să fie plătită în baza a două legi diferite. „În vederea evitării dublei impuneri, în baza uneia şi aceleiaşi calităţi (persoana care realizează în mod independent venituri de natură profesională), este exclus ca, pentru aceeaşi lună, să se efectueze o plată a contribuţiei de asigurări sociale pentru declaraţia depusă în baza Legii nr. 19/2000 şi o alta pentru declaraţia depusă în baza art. III din OUG nr.58/2010″, se arată într-un comunicat al CNPAS.
5 salarii pe an, sau pe lună?
Potrivit normelor de aplicare, dacă o persoană nu are carte de muncă şi obţine venituri din drepturi de autor ocazional, aceasta va achita contribuţiile anual, calculate în limita unui plafon echivalent cu cinci salarii medii brute. Pentru persoanele care au carte de muncă şi obţin regulat venituri din drepturi de autor, contribuţiile se achită tot în limita a cinci salarii medii brute pe economie, dar lunar. „Venitul net asigurat nu poate depăşi plafonul de 5 salarii medii brute pe economie iar pentru anul 2010, salariul mediu brut pe economie este de 1.836 lei”, se mai arată în precizările CNPAS.