Premierul Emil Boc a declarat, joi, la Arad, răspunzând unei întrebări, că nu s-a discutat în Guvern despre posibilitatea introducerii unor taxe noi care să susţină o eventuală indexare a pensiilor, transmite Mediafax.
Premierul Emil Boc a fost întrebat de jurnalişti, la Arad, unde a participat la inaugurarea şantierelor celor două tronsoane ale Autostrăzii Nădlac-Arad, despre o eventuală indexare a pensiilor după introducerea unor taxe care să o susţină.
„Nu s-a discutat aşa ceva în Guvern. Dacă citiţi comunicatul Ministerului Muncii, aveţi răspunsul la întrebare”, a afirmat Boc.
Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale preciza, miercuri, într-un comunicat de presă, că, pentru proiecţia bugetară din 2012, ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a trimis către Ministerul Finanţelor două propuneri.
„Prima variantă este fără indexarea pensiilor. A doua variantă este indexarea pensiilor, cu rata inflaţiei, dacă şi numai dacă există resurse financiare pentru ca acest lucru să se întâmple”, se arată într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.
Potrivit sursei citate, calculele făcute arată că o eventuală indexare ar însemna un impact bugetar de aproximativ trei miliarde de lei.
„Pentru a avea resurse în 2012, trebuie să se ştie clar creşterea economică. Acesta este şi motivul pentru care Ministerul Muncii a elaborat două variante, iar o decizie va fi luată numai după ce avem toate datele economice. Precizăm că nu a existat nicio discuţie la nivelul Guvernului, legată de majorarea taxelor şi impozitelor”, mai arată MMFPS.
Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat, miercuri, la audierile din Comisia de resort a Camerei, că a trimis Ministerului Finanţelor, pentru proiecţia bugetară, o variantă de indexare a pensiilor cu 6,5% în medie pentru anul 2012, ceea ce reprezintă un impact bugetar de trei miliarde de lei.
„Referitor la proiecţia bugetară, specific de la început că noi am mers cu mai multe variante cu Ministerul Finanţelor şi, dacă va fi o întrebare referitoare la pensii, sigur, noi am transmis către Ministerul Finanţelor şi varianta de indexare a pensiilor, aşa cum este prevăzut în lege, important este să existe resurse financiare pentru ca acest lucru să se întâmple”, a spus Sulfina Barbu.
Ea a arătat că s-a mers pe o variantă de indexare de la septembrie la septembrie, rata de inflaţie fiind făcută pe raportul ianuarie 2011 – septembrie 2011, dar şi pe un alt raport septembrie 2010 – septembrie 2011.
„Rezultă practic o indexare cu 6,5% în medie, ceea ce ar însemna un impact bugetar de aproximativ trei miliarde de lei. Aşteptăm datele de la Ministerul de Finanţe să vedem dacă există aceste resurse financiare pentru că, discutăm foarte deschis, dacă există resursele financiare disponibile, cred că toată lumea îşi doreşte ca lucrul acesta să se întâmple, în condiţiile în care nu am luat în calcul şi, specific, nu am luat în calcul nicio creştere a unei alte contribuţii sau a unei alte taxe”, a spus Sulfina Barbu.
Ea a subliniat că nu au fost luate în calcul pentru anul 2011 creşteri de contribuţii sociale sau creşteri de taxe, ceea ce presupune, pentru a avea resurse în 2012, că trebuie să se ştie clar creşterea economică, motiv pentru care au fost elaborate mai multe scenarii.
Ministrul a precizat ulterior că a transmis Ministerului Finanţelor două scenarii de buget, dintre care unul prevede indexarea pensiilor şi altul nu propune o astfel de măsură, şi că Executivul nu ia în calcul creşterea taxelor anul viitor.