0.7 C
București
sâmbătă, 14 decembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Atenţie la vânzătorii de poliţe obligatorii pentru locuinţă!

Atenţie la vânzătorii de poliţe obligatorii pentru locuinţă!

Doar cele 13 companii membre ale Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor(PAID) au dreptul să vândă poliţele obligatorii, subliniază pentru RL, Marius Bulugea, preşedintele PAID. Precizarea este extrem de importantă în contextul în care unele companii şi brokeri de asigurare au încercat, fără drept legal, să vândă propriile asigurări facultative folosindu-se de sintagma „obligatorie”. ” Au fost destule tentative ale unor companii. S-au folosit de sintagma << obligatoriu>> fără a avea niciun drept. Omul cumpără poliţa, crede că este legală şi constată ulterior că este doar o poliţă facultativă. Deocamdată nu ne-am îndreptat în instanţă împotriva respectivelor entităţi însă luăm toate măsurile legale pentru a ne proteja. Prin măsuri legale înţeleg în primul rând înregistrarea mărcilor proprii la OSIM”, ne-a spus Bulugea.

Reasiguraţi integral

Potrivit preşedintelui PAID, compania pe care o conduce a semnat şi prelungirea contractului de reasigurare a portofoliului. Astfel, patru dintre cei mai importanţi brokeri la nivel mondial se vor ocupa de plasarea pe piaţă a întregului program de reasigurare a cărui limită maximă a urcat la 300 de milioane de euro. Brokerii agreaţi sunt Guy Carpenter, AON Benfield, Stellar Re şi Willis Re. Reasigurători vor fi cele mai importante nume din industrie printre care Swiss Re şi Partner Re. Poliţa de reasigurare consfinţeşte practic faptul că şi în situaţia, puţin probabilă, în care Pool-ul nu va avea sufieciente fonduri pentru a plăti daunele provocate de un dezastru de proporţii, despăgubirea asiguraţilor va putea fi făcută. 

„Reţinerea PAID, potrivit contractului de reasigurare, este de 250.000 de euro pentru un eveniment. Un avantaj major al acestui contract este faptul că în cazul producerii unui eveniment, dacă reţinerea PAID va fi depăşită, despăgubirile se vor plăti după primirea sumelor corespunzătoare din reasigurare. Astfel, PAID nu va fi nevoit să avanseze fonduri din resurse proprii. Pentru a se asigura diversitatea şi bonitatea companiilor de reasigurare, s-a impus un nivel un de rating de minimum A-, furnizat de către agenţiile Standard&Poor’s şi AM Best. Liderul programului de reasigurare pentru anul 2011/2012 este Sirius Re, companie recunoscută pe plan internaţional pentru reasigurarea riscurilor de catastrofe naturale.”, arată un comunicat al Pool-ului.

Preşedintele Marius Bulugea spune că majorarea cu 100 de milioane de euro a nivelului de acoperire(de la 200 de milioane la 300 de milioane de euro) a fost făcută pentru că asigurătorii se aşteaptă la o creştere cu 10-15% a portofoliului în următorul an.

Ce este PAID

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, PAID , este o componentă esenţială a programului român de asigurare a catastrofelor, gestionat de Ministerul Administraţiei şi Internelor. Conform prevederilor legii, PAID administrează asigurarea obligatorie a locuinţelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României – cutremur, inundaţii şi alunecări de teren. Pool-ul s-a constituit ca societate comercială, în luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 13 societăţi de asigurare (ABC Asigurări, Astra Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins România, Generali, Grawe România, Groupama România, Platinum Asigurări si Uniqa Asigurări). Activitatea efectivă a PAID a început în luna februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurărilor obligatorii pentru locuinţe a fost 15 iulie 2010.

Acoperirea PAID este una de tip prim risc si functioneaza pe principiul solidaritatii, adica se aplica acelasi nivel de prima de asigurare pentru orice locuinta, independent de gradul de vulnerabilitate specific acesteia. Primele de asigurare pentru PAD sunt de 20 de euro, pentru o sumă asigurată de 20.000 de euro, si de 10 euro, pentru o sumă asigurată de 10.000 euro.

 Cine poate vinde poliţe PAD

–       Astra Asigurări

–       ABC Asigurări

–       ARDAF

–       Carpatica Asig

–       Certasig

–       City Insurance

–       Credit Europe Asigurări

–       Euroins

–       Generali

–       Grawe

–       Groupama

–       Platinum

–       Uniqua

Notă: Nicio  companie cu excepţia celor 13 menţionate mai sus nu poate distribui poliţe obligatorii împotriva dezastrelor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă