5.2 C
București
sâmbătă, 25 ianuarie 2025
AcasăAlegeri 2016Universitate pentru zona Mării Negre

Universitate pentru zona Mării Negre

Din toamna acestui an, o nouă universitate particulară, ce aparţine Fundaţiei Lumina, se va deschide în Capitală. Filip Stanciu, director ştiinţific cercetare-dezvoltare şi asimilaţi la Fundaţia Lumina Instituţii de Învăţământ, explică pe ce se va axa noua universitate pentru a nu produce şomeri cu diplomă.

De ce a apărut necesitatea 
înfiinţării unei noi 
universităţi?

Când discutăm de necesităţi ne raportăm la piaţa forţei de muncă în primul rând şi la ina­decvarea rezultatelor învăţării, deci profesionalizării la nivel de învăţământ superior la această dinamică accele­rată a pieţei forţei de muncă. Apar foarte multe meserii, foarte multe calificări şi nu există şi o formare adecvată fiecăreia dintre ele, mai ales că există o tendinţă de specializare.

Vă referiţi la tendinţa de specializare foarte îngustă?

La modul relativ îngustă, dar pentru care de fapt nu există formare. Asta ar fi pe de o parte. Pe de altă parte, avem formare de nivel relativ gene­ral, dar care nu ţinteşte nimic pragmatic. Un alt aspect legat de această universitate ţine de poziţionarea României în zonă, şi anume, suntem în zona sud-estică a Uniunii Europene şi înconjuraţi de un areal care are aspiraţii europene, adică Balcanii de Est, zona Mării Negre. Pentru această zonă nu prea există universităţi care să poată rivaliza cu cele, de exemplu, din Europa Occidentală. De aceea a apărut această universitate cu cele patru programe de studii.

Care sunt acestea?

Programele de studii nu au fost alese întâmplător. Noi am făcut o analiză de context şi o alta de tip educaţional, dar şi una culturală a zonei de care vorbim. Cea educaţională s-a referit la ce se întâmplă în România, unde sunt multe universităţi, inclusiv particulare, iar atunci apare întrebarea de ce mai trebuie una. Pentru că, în primul rând, pe rezultatul analizei de care vă spuneam, necesitatea zonei în materie de specialişti profesionalizaţi ne-a dus cu gândul la o universitate de elită, dar nu în sensul restrictiv al cuvântului, ci mai ales în sensul calităţii. Aşa se face că programele noastre sunt pe partea de tehnic: Tehnologia Informaţiei şi Tehnologii şi Sisteme de Comunicaţii, iar pe partea de socio-umane avem Relaţii Internaţionale şi Studii Europene şi Administrarea Afacerilor.

Pe ce vă bazaţi că veţi oferi această calitate despre care vorbiţi?

Programele au fost autorizate de către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învă­ţământul Superior, îndepli­nim standardele pe care aceas­tă instituţie le impune. În primul rând, noi avem două ţinte majore: resursa umană de tip didactic şi de cercetare şi spaţiul, mediul academic în care se poate dezvolta procesul de instruire, şi nu mă refer aici la clădire.

Referitor la profesori, la actualele universităţi particulare din România predau aceleaşi cadre didactice de la stat, uşor în detrimentul calităţii.

Într-adevăr, resursa umană este o chestiune de bază, numai că noi vom respecta planurile din standardele de eva­luare, unde ni se spune foarte clar ce procent de profesori titulari trebuie să avem. De aceea, ne-am gândit la o sele­c­tare a personalului care doreşte să lucreze la noi după toate regulile de performanţă, iar pe de altă parte la profesori asociaţi şi invitaţi din Europa, din zona adiacentă României, recunos­cuţi pe plan interna­ţional şi specialişti ai domeniilor pe care ne axăm. De asemenea, universitatea va avea un centru de excelenţă, adică un centru de cercetare. Din acest punct de vedere, se doreşte îmbinarea cât mai bine a didacticului cu cerce­tarea ava­nsată. Va fi un centru de cercetare transdisciplinar, ceea ce presupune şi angajarea de cercetători la nivelul lui.

Pra­ctic, veţi deveni şi un ofertant de locuri de muncă.

Sigur că da, şi nu numai la nivel de profesori, ci şi în zona de cercetare. Asta, dacă ţinem cont că centrul de excelenţă ar trebui să fie populat de oame­ni cu experienţă în cercetare.

Câţi profesori veţi avea?

106 pe toată întinderea carie­rei didactice. Am încercat să gândim planuri de învăţă­mânt pe ideea favorizării gradelor didactice inferioare, însemnând lectori mulţi, asistenţi. În acest fel universitatea îşi va forma corpul ei profesoral.

În afara centrului de cercetare, care vor fi alte atuuri ale universităţii?

Vom mai avea şi un centru de limbi străine. Pe de o parte, deoarece toate programele noastre cuprind multe ore de limbi străine, potrivit deschi­derii universităţii către zona europeană. Acest centru va asigura necesarul de speciali­şti pentru învăţarea limbii la nivelul avansat. Pe de altă parte, ne dorim să putem atesta cunoaşterea limbilor străine la un nivel avansat. Se vor putea studia: engleză, franceză, germană, spaniolă, turcă şi română.

Veţi avea sisteme de burse?

Sigur, vom avea şi burse totale, dar şi burse parţiale, acordate pe criterii de performanţă.

Cum va arăta noua universitate
Suprafaţă: 2.500 mp
Dotări: 11 săli de curs
15 laboratoare
5 săli de seminar

Bibliotecă cu peste 2.200 de volume

Sală de mese cu 250 de locuri

Cămin cu o capacitate de 100 de locuri

Taxe de studii:
1.500-2.000
euro pe an
Amplasare:
Şoseaua
Colentina 64B, sector 2,
Bucureşti

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă