Târgul Internaţional al Absolvenţilor 2010, un proiect – eveniment organizat cu scopul integrării profesionale a tinerilor absolvenţi în acest an extrem de dificil, a adus în România universităţi din ţară şi străinătate care şi-au prezentat oferta educaţională, dar şi companii care au oferit internshipuri şi poziţii entry-level pentru tineri.
Prima ediţie internatională a Târgului Absolvenţilor, organizat de Junior Achievement România, a adunat elevi de liceu, studenţi, tineri absolvenţi de universitate, care au aflat unde îşi pot continua studiile în ţară sau în străinătate, de ce diplome au nevoie pentru un acces mai uşor în universităţi, care sunt internshipurile pe timp de vară puse la dispoziţie de companiile participante, cât şi ce poziţii pentru începători au disponibile.
Tinerii participanţi au avut posibilitatea să se informeze şi să compare oferta de studii direct de la reprezentanţi ai unor colegii şi universităţi din străinătate, recunoscute internaţional, din Anglia, Belgia, Spania sau Cipru. Programe de masterat, doctorat şi cercetare, cât şi burse au fost puse la dispoziţie de Boston University din Bruxelles, Cavendish College din Londra, Hamk University of Applied Sciences din Finlanda, Hotel And Tourism Management Institute din Elveţia, IE University din Spania, Universitatea din Cipru.
Antreprenoriatul,
o variantă de carieră
O secţiune distinctă a târgului a fost reprezentată de programele de antreprenoriat, ca opţiuni semnificative pentru continuarea carierei tinerilor. Programele JA „Start Business” şi „Compania Anului” au permis participanţilor trăirea unor experienţe reale de antreprenoriat, prin care au avut posibilitatea să transforme o idee de afacere într-un start-up de succes. Elevii şi studenţii au înfiinţat companii reale pentru a demonstra faptul că un bun produs sau serviciu poate transforma planurile de afaceri în profit sau în prototipuri convingătoare pentru investitori. Pe lângă această opţiune, tinerii au putut afla mai multe despre ofertele educaţionale pentru dezvoltarea profesională puse la dispoziţie de expozanţi precum Agenţia Universitară a Francofoniei, Bell Bucharest, Campusfrance, Comisia Fulbright Româno-Americană, ECDL România, Edmundo – A World of Education, Instituto Cervantes de Bucarest, Study in Germany (Daad) şi World Educate Business Association.
Stagii plătite
Experienţa profesională nu a fost primul criteriu de selecţie a candidaţilor pentru poziţiile de entry-level sau internshipuri. Astfel, tinerii absolvenţi au putut spera la găsirea unui job sau a unui stagiu de practică, care poate fi remunerat în unele cazuri. „Internshipurile pe care le oferim pe timp de vară vor fi doar pentru tinerii fără experienţă şi vor fi plătite”, explică un expozant din domeniul bancar oferta unor particpanţi interesaţi de un loc de muncă full-time. Printre aceştia se regăsea şi Raluca S., absolventă a Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale, care îşi caută un loc de muncă din toamna anului trecut. „Am găsit câteva oferte tentante, dar nu pentru mine, ci pentru cei care încă studiază. Un internship pe timp de vară nu poate să-mi asigure continuitate într-o companie”, ne-a spus tânăra, care
ne-a mărturisit că a primit o ofertă din străinătate, dar vrea să o valorifice ca pe o ultimă posibilitate pentru dezvoltare în carieră.
Ofertele de joburi au fost din sectorul bancar şi financiar, producţie, inginerie, IT, comerţ şi vânzări. Printre companiile şi organizaţiile interesate de a primi CV-uri de la candidaţi s-au numărat: Accenture, Agrana, Aviva, BCR, BRD, Coca-Cola HBC,
Ernst & Young, IBM, Manpower, Microsoft, Oracle, PricewaterhouseCoopers, Tenaris Silcotub, Webhelp. Pentru o evaluare personală tinerii au avut la dispoziţie suportul specialiştilor din cadrul unor firme de consultanţă în domeniul resurselor umane.