6.4 C
București
joi, 16 ianuarie 2025
AcasăAlegeri 2016Testele de personalitate şi de aptitudini la interviul de angajare

Testele de personalitate şi de aptitudini la interviul de angajare

Î.Am fost programat pentru un interviu de angajare la o companie destul de cunoscută pe piaţă. Am citit pe diferite site-uri despre cum procedează la angajare şi am văzut că dau teste de personalitate şi aptitudini. Care este rolul acestor teste şi cum ar trebui să mă pregătesc? În plus, în ce pot consta aceste teste?

R.Multe companii au implementat un sistem de selecţie foarte riguros. Rigurozitatea unui astfel de sistem de evaluare şi selecţie îţi oferă o informaţie în plus despre accentul deosebit pus pe resursa umană a companiei şi, de asemenea, despre buna organizare a activităţii interne.

Scopul testelor de personalitate şi de aptitudini este de a aprecia în ce măsură candidaţii au şansa de a avea o activitate eficientă într-un anumit post şi într-o anumită echipă. Rezultatele şi concluziile testelor sunt întotdeauna corelate cu celelalte informaţii din cadrul interviurilor.

Testele de aptitudini pot releva inclinaţia candidatului de a lucra cu numere, de a gândi logic, algoritmic, logica matematică, capacitatea de a performa simultan o serie de sarcini sau de a observa detalii. Pot fi testate şi abilităţi practice, cum ar fi îndemânarea, abilitatea manuală de a lucra cu obiecte de mici dimensiuni sau de a reproduce forme sau desene.

Pentru acest gen de teste, nu este necesară o pregătire prealabilă, dar uneori poate ajuta dacă vă verificaţi o serie de abilităţi încercând diverse teste şi exerciţii care pot fi găsite uşor pe internet sau chiar în diferite reviste. Se ştie că exerciţiul frecvent ne ţine mintea trează, cum se spune adeseori.
Rezultatul la aceste teste, în funcţie de natura postului şi de aptitudinile absolut necesare în îndeplinirea unor sarcini, poate fi eliminativ, de la caz la caz.

Testele de personalitate vor releva aspecte ale personalităţii dumneavoastră cum sunt: sinceritatea, modul de reacţie la conflict, modul de raportare la cei din jur, înclinaţia spre lucrul în echipă sau spre lucrul individual, capacitatea de a lua decizii, înclinaţia de a lucra mai bine, urmând sarcini trasate de superiori sau de a prefera mai multă libertate de acţiune, rezistenţa la stres, caracterul introvertit sau extrovertit şi altele asemenea.

Pentru un astfel de test, nu vă puteţi pregăti anterior. Este nevoie doar să fiţi atent pentru a înţelege întrebările şi să răspundeţi cu sinceritate, nu cum credeţi că ar dori angajatorul să răspundeţi. Astfel de teste au chei de control care verifică de regulă consecvenţa în răspunsuri. Fiind în general destul de ample ca număr de întrebări, doar răspunsurile sincere vă pot ajuta să creaţi o imagine corectă a personalităţii dumneavoastră.

Răspunsurile la întrebări nu sunt apreciate ca bune sau greşite, iar aprecierea finală, în marea majoritate a cazurilor, nu va sta doar ea la baza unei eventuale respingeri a candidaturii.
Concluziile oferite de un test de personalitate sunt de regulă verificate ulterior în timpul interviului prin diverse întrebări situaţionale.

Accesul la rezultatele testelor de personalitate este limitat în companii, de regulă la anumite persoane din cadrul departamentului de resurse umane, astfel încât să fie asigurată confidenţialitatea.

Pentru a nu avea rezultate oarecum denaturate la aceste teste, este important să vă asiguraţi că sunteţi odihnit, că aveţi o bună stare fizică, dar şi mentală, în sensul de a vă strădui să fiţi calm şi să aveţi o stare de echilibru emoţional. Pentru înlăturarea stresului, ajută să vă asiguraţi că nu ajungeţi în ultimul moment la testarea programată. Un minimum de 15 minute în avans faţă de ora programată va ajuta să vă acomodaţi cu mediul companiei şi al sălii de testare. De asemenea, este bine să aveţi o sticlă de apă la îndemână, pentru că deshidratarea accentuează starea de stres. Câteva înghiţituri mici de apă/ceai vă vor ajuta să vă simţiţi reconfortat şi să diminuaţi emoţiile, astfel încât să abordaţi cât mai uşor aceste testări şi să evitaţi să pierdeţi prea mult timp cu controlul emoţiilor, mai ales că aceste teste au deseori limite de timp.

Graţiela Raţiu, Branch manager VON Consulting Braşov

Cele mai citite

POT inițiază procedura de suspendare a președintelui Iohannis, cu 161 de semnături depuse în Parlament

Liderul UDMR spune că era mai bine, dacă Iohannis nu-și prelungea mandatul, pentru că ar mai fi scăzut tensiunile sociale Partidul Oamenilor Tineri (POT) a...

Artistului Grigore Leșe i s-a făcut rău și a ajuns la spital după un recital susținut la Gala Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu”

Interpretul de muzică populară Grigore Leșe a fost dus de urgență la spital în urma unui recital susținut la Gala Premiului Național de Poezie...

Nintendo a anunțat că va lansa consola Switch 2 în 2025

Nintendo, celebra companie japoneză de jocuri video, a anunțat că va lansa consola Switch 2, succesoarea îndrăgitei console Switch, în 2025. Nintendo a anunțat...
Ultima oră
Pe aceeași temă