Doar 12,04 la sută dintre cele aproape 700.000 de persoane cu dizabilităţi sunt angajate, pregătirea inadecvată şi oferta redusă de locuri de muncă fiind principalele cauze pentru procentul redus, a declarat, marţi, ministrul Muncii, Sulfina Barbu, la o dezbatere organizată de Fundaţia Motivation, scrie Mediafax.
Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Sulfina Barbu, a precizat că, la sfârşitul lunii iunie, în România erau înregistrate 690.496 de persoane cu dizabilităţi(adulţi şi copii), cei mai mulţi (673.359) fiind în familie.
„Doar 12,04 la sută dintre cei adulţi sunt angajaţi”, a declarat ministrul Muncii, precizând că deşi numărul a crescut, de la 9.640 de persoane angajate în 2003, la 27.773 în 2011, rămâne totuşi redus.
Sulfina Barbu a spus că pregătirea inadecvată ar putea constitui o piedică, dar organizaţiile neguvernamentale au la îndemână Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane şi pot aplica pentru recalificarea profesională a persoanelor cu dizabilităţi.
De asemenea, slaba informare privind posibilităţile existente pentru încadrarea în muncă a persoanelor cu dizabilităţi şi oferta redusă de locuri de muncă pentru această categorie socială sunt motive pentru numărul lor redus pe piaţa muncii.
Potrivit Fundaţiei Motivation, România se află mult sub media din multe ţări europene, unde rata de ocupare a persoanelor cu dizabilităţi este de 50 la sută.
Pe de altă parte, reprezentanta Societăţii Academice Române, Suzana Dobre, a arătat că educaţia este extrem de importantă, de obicei reuşind să se angajeze absolvenţii de studii superioare.
Totodată, se constată că cei care nu merg la şcoală nu sunt şi cei care suferă de dizabilităţi severe, ci mai degrabă persoanele cu dizabilităţi auditive, vizuale, din mediul rural, de unde rezultă că lipsa educaţiei este, de cele mai multe ori, o problemă de accesibilitate.
Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a anunţat că până la sfârşitul anului vor fi verificate unităţile protejate pentru persoanele cu handicap, pentru a vedea dacă menţin numărul de persoane cu dizabilităţi angajate de la autorizare.
Sulfina Barbu a spus că inspectorii de la Inspecţia Socială şi personal specializat de la Direcţia Naţională pentru Persoane cu Handicap din cadrul ministerului vor organiza acţiuni de verificare a tuturor unităţilor protejate în care sunt angajate persoane cu handicap.
Ea a precizat că, prin aceste verificări, ministerul vrea să se asigure că unităţile protejate au menţinut numărul de persoane cu dizabilităţi angajate pe care l-au avut în momentul în care au fost autorizate să funcţioneze.
Potrivit Sulfinei Barbu, este nevoie să se facă ordine în sistem, mai ales că ultima campanie care a vizat persoanele adulte cu handicap a avut ca rezultat trimiterea a 36 dintre dosare spre reevaluare.
„La asta mă refer când trebuie să facem ordine în sistem”, a declarat Sulfina Barbu.
La nivel naţional sunt 498 de unităţi protejate, în care lucrează 1.390 de persoane cu dizabilităţi.