Asociaţia Studenţilor şi Profesioniştilor IT&C a lansat luni cea de-a şaptea ediţie a celui mai mare program naţional de stagiatură din România, „Stagii pe Bune”.
Programul „Stagii pe Bune” este deja binecunoscut în rândul studenţilor. De la lansarea programului, peste 6000 de studenţi din marile centre universitare s-au înscris la cele circa 1500 de stagii desfăşurate pe durata verii, oferite de 40 dintre cele mai mari companii din domeniul IT&C, precum: BitDefender, 4psa, Adobe, Microsoft Romania, Oracle sau IBM. Astfel, participând la acest program, studenţii şi masteranzii îşi completează activităţile practice din facultate, îşi evaluează nivelul de pregătire, îşi descoperă abilităţile dar şi pasiunea pentru o anumită meserie.
Datorită succesului de care s-a bucurat, parteneri ai programului au devenit şi cele mai importante patru facultăţi de IT&C din România: Facultatea de Automatică şi Calculatoare (Universitatea Politehnica Bucureşti), Facultatea de Automatică şi Calculatoare (Universitatea „Politehnica” din Timişoara), Facultatea de Automatică şi Calculatoare (Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca) şi Facultatea de Informatică (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi). Aceste facultăţi îşi crează şi îşi gestionează propriile programe de stagiatură prin intermediul „Stagii pe Bune”.
Un stagiu de practică reprezintă oportunitatea pentru studenţi de a face paşii decisivi în carieră, încă din timpul facultăţii, fără obligativitatea de a se angaja, o cale de mijloc care îi ajută să îmbine studiile cu dobândirea unei experienţe practice. Pe lângă un certificat de practică sau posibilitatea angajarii la finalizarea studiilor, stagiile sunt instrumentul cheie care îi poate ajuta pe studenţi să-şi definitiveze obiectivele viitoarei lor cariere. Stagiile îi ajută să descopere şi să aprofundeze domeniile care îi pasionează, fiind un pas important care îi aduce mai aproape de job-ul ideal.
Studenţii se adaptează mai uşor pe piaţa muncii dacă îşi dau seama ce abilităţi şi competenţe au în domeniul în care au fost pregătiţi.
„Din cauza evoluţiei foarte rapide a domeniului IT&C şi a lipsei educaţiei pentru carieră în universităţile româneşti, foarte mulţi studenţi nu cunosc decât o mică parte din ocupaţiile pe care le-ar putea avea la sfârşitul studiilor. Ne propunem aşadar să-i ajutăm pe studenţi să descopere, cu ajutorul unor experţi din cele mai importante companii de profil din România, frumuseţea unor ocupaţii de care încă nu ştiu că există, precum şi direcţia (specializări, stagii) pe care trebuie s-o urmeze pentru a le accesa”, a susţinut Vlad Posea, coordonator naţional al programului „Stagii pe Bune”.
Astfel, începând cu această ediţie, ASPI va organiza în lunile aprilie şi mai, în Facultatea de Automatică şi Calculatoare din Bucureşti, o serie de prezentări cu tema „Descoperă profesiile din IT&C!”. Prezentările vor avea ca scop familiarizarea studenţilor cu diversitatea domeniului IT&C şi cu specializările pe care le pot urma în carieră. Prezentările vor fi susţinute de un senior recomandat de o firmă parteneră şi de un fost stagiar. Expertul îşi va prezenta profesia, va vorbi despre sarcinile şi responsabilităţile sale, dar şi despre ascensiunea şi posibilităţile de promovare asociate cu jobul respectiv. Stagiarul va prezenta activităţile sale în cadrul stagiului efectuat în anul precedent. Organizatorii speră ca prin această serie de prezentări să le faciliteze studenţilor alegerea unei poziţii de stagiu pentru vară.
Înscrierea în program este gratuită pentru studenţi şi masteranzi şi se face pe site-ul www.stagiipebune.ro. Pentru a aplica la stagii, un student trebuie să-şi facă un cont pe site şi să completeze un CV. Data limită de aplicare la stagii este 29 mai 2011.
Companiile care propun stagii în cadrul programului o pot face gratuit în perioada 21 martie-15 mai. Înscrierea unei companii pe www.stagiipebune.ro asigură înregistrarea unui număr nelimitat de stagii, prezentarea pe site a companiei şi mediatizarea tuturor stagiilor înscrise prin intermediul newsletter-ului InfoStagii.
Stagiile centralizate vor fi grupate şi prezentate studenţilor în 7 categorii:
• Business Software
• Embedded & Security Software
• Networking & Communication
• Quality Assurance & Technical Support
• Hardware
• New Media & Web Development
Entertainment Software & Computer Graphics
Companiile vor putea recruta stagiari dintre cei care au aplicat la stagiile înregistrate, iar rezultatele vor fi anunţate la finalul lunii iunie.
În perioada 1 iulie – 1 octombrie, stagiarii îşi vor desfăşura stagiile la care au fost admişi în cadrul companiilor. Durata recomandată de desfăşurare a stagiilor este cuprinsă între 2 luni şi 2 luni şi jumătate.
Programul „Stagii pe Bune” este organizat de către Asociaţia „Studenţi şi Profesionişti IT&C” (ASPI). Prin programe precum „Stagii pe Bune”, ASPI îşi propune să dezvolte colaborarea dintre mediul academic şi companiile de IT&C din România prin crearea de mecanisme utile pentru dezvoltarea profesională a studenţilor.
Începând din 2009, programul „Stagii pe Bune” este implementat în cadrul asigurat de proiectul PACT (http://pact.cs.pub.ro), care este finanţat prin Fondul Social European.