-1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăAlegeri 2016Somajul in 2010, intre 7 si 10%

Somajul in 2010, intre 7 si 10%

» Ministrul Muncii, Mihai Seitan, si presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, Silviu Bian, anunta o scadere a numarului de oameni fara joburi in acest an, in timp ce analistii economici previzioneaza o situatie mai dificila decat in 2009.

Efectele crizei economice internationale, care a zguduit lumea in 2009, se vor simti puternic si in acest an in tara noastra. In timp ce guvernantii se arata increzatori in sensibile cresteri economice, care ar urma sa duca si la o marire a numarului de locuri de munca, analistii sunt mai realisti si anunta un somaj in crestere de la 7 la 9% sau chiar la 10%.
Anul trecut au existat in permanenta in jur de 10.000 de joburi disponibile pe piata, conform datelor Agentiei Natio-nale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Cu toate acestea, somerii nu s-au inghesuit pe ele, fie din cauza faptului ca locurile de munca erau in alte orase decat cele in care domiciliaza ei, fie nu sunt dornici de reconversie profesionala pentru a le ocupa. Aceste doua probleme ar putea duce si in acest an la adeverirea previziunilor analistilor, mai ales ca cei mai multi someri ar putea proveni in 2010 din randul bugetarilor.

"Am participat si la sesiunile de lucru ale Parlamentului European si toate prognozele sunt optimiste. Anul 2010 se anunta un an pe crestere, ca si la noi. Asta inseamna indirect si locuri de munca", spunea la sfarsitul anului 2009 Silviu Bian, presedintele ANOFM. Bian preciza ca, din punctul sau de vedere, "rata somajului a ajuns undeva la pragul de rupere". "Pe luna noiembrie rata somajului a fost de 7,5%. A crescut cu 0,3% fata de luna anterioara. Suntem sub media Uniunii Europene de 10%", a completat Silviu Bian.
Ministrul Muncii, Mihai seitan, a amintit, la randul sau, ca rata somajului luata in considerare pentru 2010 va fi de 7,3%, comparativ cu 7,8% pentru 2009. Astfel, numarul de someri anticipat pentru sfarsitul anului va fi limitat la 645.000 de persoane.

Productivitate scazuta, salarii mari
Analistii economici nu sunt insa atat de optimisti. "O contributie semnificativa la majorarea ratei somajului pe parcursul anului 2010 ar trebui sa vina din ajustarile probabil a fi efectuate in sectorul public. Practic, majorarea ratei somajului pe parcursul anului 2009 s-a facut aproape integral prin concedierea angajatilor din sectorul privat", a afirmat pentru Mediafax Nicolaie Chidesciuc, senior economist la ING Bank Romania. Chidesciuc estimeaza un nivel al ratei somajului de 10,2% in acest an.
Economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, crede ca somajul va creste in 2010 cu un ritm mai putin accelerat decat in 2009, unul dintre motive fiind acela ca Romania se pozitioneaza la un nivel foarte redus de productivitate si la un nivel salarial comparativ cu celelalte state din Uniunea Europeana. "Avem un ecart de productivitate, cu un nivel reprezentand 40% din media Uniunii Europene si suntem platiti la 10-15% fata de UE. Din acest punct de vedere, somajul va creste, dar nu la fel de mult ca in 2009. E dependent de masurile pe care le va lua Guvernul, respectiv reducere de pozitii, numar de angajati si salarii", a explicat Anghel pentru Mediafax. Reprezentantul BCR anticipeaza pentru finele anului o rata a somajului de 9,3%, fata de un nivel estimat de 7,8% in 2009.

Reconversia este complicata
Anul trecut somajul a urcat fulminant intr-o perioada destul de scurta, dupa cum apreciaza Silviu Bian: "Am plecat de la 125.000 de someri in plata in ianuarie si am ajuns in noiembrie la 650.000". Presedintele ANOFM crede insa ca lucrurile nu vor sta foarte diferit in acest an, desi in decembrie existau circa 700.000 de oameni fara locuri de munca, inregistrati la ANOFM.
La acestia se adauga persoanele care si-au pierdut joburile, dar care nu au apelat la institutiile statului pentru a primi ajutorul de somaj si pentru a fi ajutati sa-si gaseasca alte slujbe. Neincrederea romanilor in Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca este una dintre nemultumirile lui Silviu Bian, care este de parere ca oamenii si-ar gasi mai repede un job cu ajutorul lor. "Cel mai im-portant este sa se adreseze institutiei noastre, sa mearga la cea mai apropiata agentie de la nivel judetean sau teritorial – acolo unde sunt arondati. Asta, pentru a ne putea ocupa de profilul lor ocupational si chiar sa ii plasam in piata muncii. In general, nu prea fac oamenii asta, exista o reticenta in acest sens", adauga Bian.

Dificil in Vaslui si Mehedinti
Presedintele ANOFM spune ca in 2009 au avut in permanenta 10.000 de locuri de munca disponibile in tara. "Desi exista in permanenta in jur de 10.000 de locuri de munca, avem o problema de mobilitate a oamenilor. Locurile de munca sunt undeva in arealul Bucurestiului. somerii cei mai multi ii gasim in Vaslui si in Mehedinti. Lumea nu are disponibilitatea sa se miste. Avem tipuri de mentalitati care nu se pot depasi", precizeaza Silviu Bian. El adauga ca reconversia sau recalificarea se organizeaza si in functie de solicitarile pe care le au de la companii. "La Hunedoara, de exemplu, este o rata de plasare de 40%. Acolo s-au format in jur de 2.000 de oameni intr-un an. Deci e bine, aproape 1.000 de locuri de munca noi. Dar avem o problema cu oamenii de peste 45 de ani care au facut o meserie timp de mai multi ani si sunt greu de convins sa faca alta meserie pentru a le fi mai bine lor, dar si membrilor lor de familie."

In ceea ce priveste teama celor din tara de venirea "capsunarilor" pentru a le lua locurile de munca, Bian spune ca este o frica nejustificata. "Am fost in Spania de mai multe ori si am intalnit un singur roman care dorea sa se intoarca acasa. Voia un job numai in orasul Calan, judetul Hunedoara, de unde era el, si cu salariul pe care il avea acolo. L-am intalnit in Ciudad Real. Desi exista o rata a somajului mare in Spania, nu exista multi romani care s-au intors", completeaza presedintele ANOFM.
Conform proiectului bugetului asigurarilor sociale de stat, rata medie a somajului se va reduce de la 7,8% in 2009 la 7,3% in acest an, iar numarul de someri inregistrati la finele anului va cobori cu 55.000 de persoane, la 645.000 in decembrie 2010.

"Firmele au oprit recrutarile"

George Butunoiu, head-hunter: "Piata muncii va scadea si mai mult, cel putin in prima jumatate a anului 2010, iar revenirea, daca va incepe in 2010, va fi lenta si lunga (doi-trei ani). Aceasta stare de lucruri e determinata in foarte mare masura de situatia politica si in mica masura de factorii externi, cum ar fi criza, pietele internationale, contextul politic si economic general din Europa, schimbarea climei etc. Cu alte cuvinte, aproape toate parghiile sunt in mainile politicienilor, din pacate.

De cand a venit criza – si situatia asta va continua cel putin in prima jumatate a anului viitor – firmele din toate domeniile au oprit recrutarile. S-au mai facut si se vor face in continuare recrutari punctuale. Doar firmele care au reusit sa se descurce mai bine mai fac cateva recrutari, insa din cate stiu eu acestea sunt raspandite aproape uniform prin domeniile de activitate. Chiar daca unele domenii sunt mult mai afectate decat altele – auto, real estate, constructii –, din cauza numarului foarte mic de recrutari la nivel global, diferentele astea nu sunt foarte relevante.
Pana la criza aveam cam 50% recrutari pentru firme noi sau joburi nou-create si cam 50% pentru cele de inlocuire. Acum, 95% sunt de inlocuire. Pentru acestea din urma, companiile cauta:
1. Manageri la fel de buni ca cei pe care ii au deja, insa mai ieftini (cu cel putin 20% in minus ca sa merite efortul).
2. Manageri care sa vina pe acelasi salariu, dar care sa fie mai buni decat cei existenti (sa zicem, cu cel putin 20% mai buni ca sa merite efortul).
3. Manageri care sa fie MULT mai buni decat cei existenti, chiar daca cer un salariu mai mare".

» "Va fi anul segregarii calitative"
Mihaela Feodorof, specialist resurse umane: "Este clar ca anul 2010 nu poate fi anul angajarilor, ci mai degraba al asezarii intr-o noua structura. Acest context este valabil atat in cazul companiilor care au rezistat crizei, cat si al angajatilor bugetari sau din domeniul privat.
Oricare ar fi ipostaza in care se vor afla, angajatii trebuie sa fie pregatiti sa faca fata mai multor perspective: fie sa faca fata restructurarilor, fie sa se gandeasca de bunavoie la o schimbare de industrie/domeniu, optand pentru cele care sunt mai putin zdruncinate de declinul economic.
Anul care tocmai s-a terminat si prima jumatate a anului 2010 vor incheia perioada dedicata repozitionarii, atat din perspectiva angajatului, cat si a angajatorului.
2010 se anunta anul segregarii calitative pe piata fortei de munca. Companiile din industriile castigatoare vor putea culege de pe piata candidaturi valoroase, la un pret corect".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă