2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăAlegeri 2016Sezonul concediilor, perioadă de remarcare

Sezonul concediilor, perioadă de remarcare

Vara poate să fie o oportunitate reală de a vă remarca în rândul superiorilor, atât prin preluarea de sarcini de la colegii plecaţi în concediu, cât şi prin dezvoltarea unor noi activităţi dacă timpul vă permite. Important este să analizaţi înainte de acţiona capacitatea dumneavoastră pentru a nu risca să eşuaţi.

Dorin Costea este angajat la o companie care pe timpul verii nu funcţionează la capacitate maximă. „Şefii ne-au spus să ne luăm zilele de concediu în această perioadă, pentru că avem comenzi puţine şi nu este nevoie de întreg departamentul pentru a face faţă. Astfel, mulţi dintre colegii mei şi-au luat concedii şi aproape săptămânal lucrăm cu mai puţin de jumătate dintre angajaţi”, mărturiseşte Dorin. „Mie îmi place tare mult să-mi iau concediile pe timp de iarnă, iar vara prefer să ajung la mare doar la sfârşit de săptămână”, spune tânărul.

„Prin urmare, am ales să vin la serviciu în această perioadă şi pentru că am mai multă libertate să cunosc mai multe funcţii ale departamentului nostru, iar la evaluarea de anul acesta să fiu pregătit pe măsură”, completează Dorin. De asemenea, el crede că managerul său va aprecia dăruirea sa şi va vedea în activitatea sa că are potenţial. „Sunt destul de nou în echipă şi consider că prezenţa mea în apropierea şefului nu-mi vor aduce decât câştiguri”, susţine Dorin.

Preluarea de activităţi, „bilă albă”

Vara poate reprezenta o oportunitate reală de a vă remarca în rândul superiorilor în măsura în care sarcinile primite sunt îndeplinite corect, iar ocaziile de a interacţiona cu şefii sunt într-adevăr fructificate. „Când mulţi colegi se află în concediu, am putea spune că ocaziile de a ne face remarcaţi sunt mai numeroase, tocmai datorită faptului că în birou sunt mai puţini angajaţi, iar interacţiunea cu şefii este mai mare. În plus, dacă există şi situaţii în care sunt preluate din responsabilităţile şi activităţile colegilor, atunci cu siguranţă că şansele de remarcare sunt mai numeroase”, consideră Cristina Toma, consultant în carieră şi autoarea site-ului ZonaWellness.wordpress.com.

Şi Ştefania Luca, certified trainer la Compass Training, vede în preluarea activităţilor o posibilă „bilă albă”, dacă promovarea ţine cont de spiritul de echipă. „Dar nu trebuie să devină un scop în sine, pentru că promovarea într-o funcţie de conducere nu necesită neapărat multiple specializări operaţionale. De exemplu, dacă activitatea proprie constă în a vinde unor clienţi mici, iar pe durata lunii august preluaţi cu succes comunicarea cu un key account de care se ocupă colegul plecat în concediu, nu înseamnă că v-aţi transferat toată expertiza lui sau că veţi fi promovat. Ci doar că v-aţi extins competenţele şi aţi demonstrat că puteţi avea spirit de echipă şi învăţa repede”, exemplifică Ştefania Luca. „Să munciţi mai mult, să renunţaţi la concediu în speranţa că veţi fi promovat dacă faceţi aceste sacrificii seamănă cu a mânca zece salate pe zi, pe lângă regimul obişnuit de fast-food şi alimente grase, în speranţa că acele salate vă vor face să slăbiţi”, consideră Luca.

Demaraţi proiecte noi

Pentru a putea folosi preluarea de sarcini ca un motiv esenţial pentru o promovare, Cristina Toma spune că trebuie să îndepliniţi cu succes atât sarcinile obişnuite, cât şi pe cele suplimentare, preluate de la alt coleg, prelungindu-vă chiar programul cu una sau două ore. „Este esenţială în acest interval şi atitudinea dumneavoastră în faţa şefului în ce priveşte colegii absenţi. Să nu îi vorbiţi de rău, să nu îi discreditaţi, să apreciaţi modul în care au lucrat, să vă menţineţi o atitudine pozitivă şi asertivă pe parcursul întâlnirilor cu şeful”, recomandă Toma.

Mai mult, anotimpul cald poate să ofere noi oportunităţi de valorificare. „Dacă vara nu este un sezon cu «vârf de sarcină» din punct de vedere al tipului de afacere în care lucraţi, poate fi o ocazie să porniţi proiecte de îmbunătăţire a activi­tă­ţii sau de a analiza care sunt im­por­tante, deşi nu sunt neapărat urgen­te”, crede Ştefania Luca, care subliniază că un proiect cu rezultate bune vizibile este o „carte de vizită” pentru eforturile celor implicaţi în el.

Posibilitate de concentrare mai mare

Lipsa de concentrare în timp ce alţi colegi sunt în vacanţă nu poate fi o scuză a reducerii randamentului, astfel încât managerul trebuie să aibă de la dumneavoastră cel puţin la fel de multe rezultate. „Pentru cine îşi doreşte să fie considerat un bun coechipier sau un angajat serios, nu este acceptabil să scadă randamentul din cauza gândului că sunt colegii în concediu”, susţine Luca.    În plus, lipsa unor colegi din departamente poate să vă scutească de discuţiile lungi şi neproductive. „Faptul că nu sunt prea mulţi colegi în birou poate fi un avantaj în menţinerea atenţiei la sarcinile zilnice, fără a mai exista discuţii în birou, zgomote sau telefoane şi prea multe. De asemenea, este posbil şi pauza de cafea sau ţigară să fie mai scurtă, tocmai datorită faptului că nu mai sunt mulţi colegi în preajmă”, conchide Cristina Toma. 

Pregătiţi-vă plecarea în concediu

Înainte de a pleca în vacanţă, este bine să predaţi lucrurile înlocuitorului, explicându-i ce trebuie să facă şi de ce. O predare corectă a activităţilor colegului rămas la birou va fi o sursă de apreciere în rândul şefilor, colegilor şi clienţilor. Mai jos, aveţi şapte sfaturi, iar aplicarea lor cu succes vă va face revenirea la birou mult mai uşoară.

1.Lăsaţi lucrurile în cea mai bună ordine, astfel încât oricine ar avea nevoie de informaţii să le poată găsi uşor.

2.Etichetaţi corespunzător dosarele şi plasaţi-le în porţiuni semnalizate. Păstraţi fişierele în zone comune, denumite corespunzător. Toate acestea uşurează activitatea colegilor care rămân la birou.

3.Precizaţi colegilor unde se află instrumentele de lucru (laptop, videoproiector, flipchart, cameră foto etc.), în aşa fel încât pe durata concediului, activitatea celorlalţi colegi să nu fie afectată de detalii organizatorice.

4.Faceţi o listă de „predare – primire”: o lista cu activităţile de făcut şi anticipate pe perioada concediului, împreună cu stadiul în care sunt, cum şi unde sunt documentate, cine mai are informaţii etc. O astfel de agendă îl va ajuta foarte mult pe înlocuitor să ştie ce are de făcut în primele zile şi îşi va intra mai repede în ritm.

5.Nu uitaţi de funcţia „out of office” a e-mail-ului. Acest mesaj se transmite automat celor care vă trimit e-mail-uri pe perioada concediului, specificându-le în cât timp nu vă pot găsi la birou şi cine îi poate ajuta în locul vostru. Este un gest de ­politeţe faţă de cei care au nevoie de ­ajutorul, ­respectiv clienţi, furnizori, ­parteneri de orice fel etc.

6.Rezolvaţi-vă sarcinile la zi. Predaţi documentele, prezentările sau ­rapoartele solicitate pâna în acel moment.

7.Dacă există activităţi care pot fi ­realizate de către colegi, ar trebui să-i menţionaţi acest lucru managerului, dacă acesta nu deleagă el însuşi ­responsabilităţile.

Sursa: specialiştii citaţi

Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Cele mai citite

Mii de susținători ai fostului președinte Evo Morales au ajuns în capitala Boliviei, La Paz

Mai multe mii de susținători ai fostului președinte bolivian Evo Morales, care au început vineri un marș pentru a protesta față de criza economică...

Proteste în mai multe județe: Polițiștii au ieșit din nou în stradă, împotriva reducerilor salariale

Manifestările includ pichetarea sediilor instituțiilor, marșuri pe străzile orașelor și proteste organizate încă de dimineață Sute de polițiști din întreaga țară protestează față de reducerea...

Zelenski a discutat cu Macron despre „desfășurarea de contingente” militare străine în Ucraina

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat luni că a discutat cu omologul său francez, Emmanuel Macron, despre sprijinul pentru Ucraina și o' eventuală 'desfășurare...
Ultima oră
Pe aceeași temă