-1.5 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăAlegeri 2016Servicii de consiliere pentru disponibilizati

Servicii de consiliere pentru disponibilizati

Criza financiara a triplat, spun specialistii in resurse umane, cererile pentru serviciile de outplacement. Acestea se refera la ajutorul acordat unei persoane disponibilizate de catre o firma specializata, angajata de cea care a dispus concedierea.

Oasemenea companie de consultanta pune la dispozitia celor dati afara pachete de servicii specializate: bilantul carierei, intocmirea unui CV si a unei scrisori de intentie, consiliere pentru cautarea oportunitatilor de angajare sau pentru demararea unei afaceri proprii, training pentru comportamentul la interviurile de angajare.
Practic, este vorba despre un procedeu de a face despartirea dintre angajator si angajat cat mai prietenoasa. "Angajatorul si angajatul se despart fara ca nici unul sa se simta vinovat si cu puterea de a se uita unul in ochii celuilalt pentru a-si lua la revedere ca niste adevarati prieteni", explica Marian Manolache, managing partner la Skill Team.
La acest tip de servicii apeleaza in special companiile mijlocii si mari, nationale sau multinationale, care dispun de departamente solide de HR si de o cultura organizationala indreptata catre motivarea si bunastarea oamenilor. "Cei care solicita aceste servicii provin din aproape toate domeniile, cu o pondere mai mare din partea celor afectati major de criza. Pot fi din domenii ca auto, constructii, real estate, industria prelucratoare, metalurgie, bancar, bunuri de larg consum", spune Alina Botezatu, managing partner la Perspective Group.

Ce castiga fostul angajat
De pe urma acestui serviciu de outplacement, spun expertii in resurse umane, fostul angajat are sanse sa-si gaseasca un nou job mai repede decat daca si-ar cauta de unul singur. "In plus, are posibilitatea de a impartasi din experientele lui de cautare activa celorlalti fosti colegi, si ei aflati in cautare, precum si de a beneficia de experientele celorlalti", spune Madalina Popescu, general manager la Pluri Consultants.
Expertii il ajuta pe concediat sa realizeze o analiza foarte clara a punctelor sale tari, a ceea ce are de oferit, fapt care-i sporeste increderea in sine. "Il invata sa caute activ, de multe ori in ciuda prejudecatilor de genul «trebuie sa ai pile», «postul era deja ocupat»", subliniaza Madalina Popescu.
Apeland la acest gen de servicii, spune si Oana Botolan Datki, country manager la ConsulTeam, disponibilizatul reuseste "sa treaca peste socul schimbarii mult mai usor si sa se indrepte cu pasi rapizi si o atitudine pozitiva spre urmatoarea etapa in cariera".
Specialistii atrag insa atentia ca participarea la un astfel de proces nu garanteaza obtinerea unui job. "Acest serviciu are rolul de a directiona angajatul catre locurile de munca potrivite, in domeniile potrivite. Multi participanti ai acestui proces decid sa se indrepte spre antreprenoriat, sa-si reia studiile sau sa calatoreasca, nu numai sa-si caute un nou job", spune Oana Botolan Datki.

Firma ramane cu imaginea nepatata
In urma apelarii la serviciile de outplacement, si compania are de castigat. Oana Botolan Datki spune ca "firma poate transmite si un mesaj pozitiv angajatilor ramasi pentru a-i sustine in continuarea activitatii".
si Marian Manolache este de parere ca acele firme care recurg la outplacement isi fac in primul rand lor un mare serviciu:  "Oamenii ramasi in companie apreciaza grija angajatorului si sunt stimulati sa fie si mai eficienti. Cu siguranta, multe companii vor folosi istet outplacement-ul ca motiv de PR, iar viitorilor angajati li se va prezenta modul in care firma a avut grija de angajatii disponibilizati".
Totodata, subliniaza Sotiris Karagiozidis, managing partner HCS Human Capital Solutions, "in cazul unei mari companii, outplacementul poate reduce actiunile legale intreprinse de organizatiile sindicale impotriva companiei, fiind vazut ca un semn de bunavointa"

» Cat il costa pe salariat
Costurile de outplacement sunt acoperite in totalitate de catre fostul angajator sau de catre stat si/sau organisme internationale, prin intermediul programelor finantate, deci persoana disponibilizata nu plateste nimic.
Trebuie numai sa fie disponibila si sa participe la activitati.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă