Angajaţii care lucrează cu contracte pe perioadă determinată au beneficiat în acest an de creşteri salariale peste media celorlalţi salariaţi, spun reprezentanţii firmelor care fac leasing de personal. Companiile îşi permit să ofere creşteri salariale angajaţilor pe perioadă determinată deoarece pot să renunţe oricând la serviciile acestora, nu se încarcă cu costuri fixe şi, în plus, nu au costuri cu procesul de recrutare şi administrare de personal, care intră în sarcina firmelor HR.
„Veniturile salariale ale angajaţilor temporari distribuiţi de compania noastră în sistem de leasing de personal au crescut cu 12% în primele luni din acest an, faţă de perioada similară a anului trecut”, a declarat pentru Realitatea.net Bogdan Florea, director general firmei de recrutare Trenkwalder Sobis. Firma a distribuit în prima jumătate a anului peste 2.500 de angajaţi cu contracte de muncă pe perioade determinate, iar pentru a doua jumătate a anului estimează încă 3.000 de angajări temporare, cererea pentru acestea fiind în creştere exponenţială.
Creşterea veniturilor salariale peste media naţională este în concordanţă cu creşterea cererii de leasing de personal în perioada de recesiune şi după. „Post recesiune, instinctul natural al angajatorilor va fi să manifeste prudenţă cu privire la aducerea de noi angajaţi permanenţi, apelând mai întâi la angajaţi temporari”, spune Camelia Stănculescu, general manager al Manpower România. Salariile mai mari compensează practic nesiguranţa joburilor, în cazul muncii temporare. Codul Muncii din România descurajează în prezent firmele să angajeze personal temporar, chiar dacă ar avea nevoie de forţă de muncă suplimentară, pentru a-i proteja pe angajaţi.
Potrivit statisticilor Eurostat, doar 1% dintre angajaţii români au contracte pe perioadă determinată, în timp ce media UE este de 13,5%. În Polonia, ţară care a evitat recesiunea economică, 26,5% dintre angajaţi sunt plătiţi în regim de muncă temporară, în Olanda ponderea contractelor pe perioadă determinată este de 18,2%, în Germania – 14,5%, iar în Franţa – 13,5%, potrivit Eurostat.