6.8 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Românii, printre cei care fac munca de jos a Europei

Românii, printre cei care fac munca de jos a Europei

Multe dintre locurile de muncă necalificată din ţări precum Danemarca, Spania sau Marea Britanie sunt ocupate de imigranţi români.

Deşi rata şomajului este în creştere în Danemarca, 80 la sută din locurile de muncă din industria hotelieră sunt ocupate de români, polonezi şi thailandezi, potrivit unui articol publicat ieri în ziarul danez „The Copenhagen Post”.

„Dacă anunţul cere un muncitor necalificat, poţi paria că jobul nu va fi ocupat de un danez”, scriu jurnaliştii în articolul „Danezii spun «nu, mulţumesc» joburilor prost plătite”. Aceştia citează experţi potrivit cărora danezii pur şi simplu nu doresc acele slujbe, mai ales că ajutoarele sociale sunt foarte mari. Astfel, evident că preferă să nu muncească şi să primească aproape aceiaşi bani de la stat.

„Ultimele cifre arată că străinii ocupă 80 la sută din toate locurile de muncă din hoteluri, restaurante, firme de catring, şi 30 la sută din joburile din domeniul curăţeniei”, scriu jurnaliştii.

Articolul exprimă teama unor oficiali că unele companii daneze ar putea profita de muncitorii români, având în vedere că aceştia nu ştiu limba daneză şi nu-şi cunosc drepturile. Jurnaliştii fac referire la cazul recent al unei companii de curăţenie care îi exploata pe muncitorii români, de multe ori dispuşi să îndure condiţii pe care danezii le-ar fi refuzat indignaţi.

Munca în afară – o necesitate, nu o opţiune

Un studiu publicat la sfârşitul anului trecut de Fundaţia Friedrich Ebert explică motivele pentru care românii acceptă locuri de muncă pe care ceilalţi europeni le refuză.

„Indiferent de vârstă, gen, nivel de educaţie, ocupaţie, indiferent de venitul gospodăriei sau venitul personal, românii pleacă la muncă în străinătate pentru bani”, punctează studiul.

Cercetătorii explică faptul că, deşi criza economică a lovit şi statele din Europa de Vest, oportunităţile pe piaţa muncii sunt totuşi mult mai numeroase acolo decât în România.

„În plus, în condiţiile crizei din România, proiectul migraţiei şi găsirea unui loc de muncă în străinătate devine pentru cei mai mulţi români o necesitate şi singura alternativă posibilă pentru o viaţă decentă şi nu o opţiune, din cauza lipsei de oportunităţi”, notează studiul, potrivit căruia în jur de 3 milioane de români se află la muncă în străinătate. Astfel, România este un principal furnizor de forţă de muncă migrantă la nivelul spaţiului european.

Agricultura şi construcţiile, în top

Ţările de destinaţie preferate de români au rămas Spania, Italia, Germania, Danemarca, Marea Britanie şi Austria. Majoritatea cererilor de loc de muncă în statele europene vizează domenii ca agricultura, construcţii, industria hotelieră, industria alimentară, dar şi pentru profesii calificate, precum IT, ingineri, doctori, profesori. Evident, numărul celor din urmă este mult mai mic.

Acelaşi studiu relevă că ponderea cea mai mare în ceea ce-i priveşte pe românii care doresc o slujbă peste graniţă o au cei cu pregătire primară, gimnazială şi profesională (în jur de 50 la sută), urmaţi de cei cu studii liceale şi post liceale (în jur de 40 la sută), în timp ce persoanele cu nivel de instruire universitar ating un procent apropiat de 10 la sută.

Românii care vor să plece din ţară pentru a munci în alte state europene provin în principal din părţile sudice ale ţării, în top fiind, în ultimii ani, Ialomiţa, Olt şi Dolj. Coada clasamentului este ocupată de judeţe precum Neamţ, Harghita şi Covasna.    

Cele mai citite

Meseriile bine plătite care atrag tot mai mulți români: Opțiuni sigure și profitabile

Deficitul de personal calificat pe piața muncii din România a transformat meseriile precum electrician, instalator, bucătar sau mecanic în opțiuni extrem de atractive, atât...

Economia României accelerează în T3, dar rămâne sub așteptări: PIB-ul crește cu 1,1%

Economia românească a înregistrat o creștere de 1,1% în trimestrul al treilea al anului 2024, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS)....

ROBOR la 3 luni crește la 5,58%, marcând o nouă tendință pe piața dobânzilor

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calculul dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de mai 2019 și la creditele curente ale...
Ultima oră
Pe aceeași temă