Î. Lucrez la birou, în faţa unui calculator, opt ore pe zi. Atribuţiile mele ţin direct de utilizarea calculatorului. Din păcate, nu avem un spaţiu definit pentru pauze, iar acestea trebuie să le iau tot pe scaun. În ce măsură ar trebui angajatorul să ne asigure un loc pentru a ne mai relaxa? În plus, în ce mod aş putea să fac mişcare la birou şi cum aş putea preveni afectarea văzului din cauza expunerii îndelungate la monitor?
R. În acest moment, angajatorul român nu este obligat legal să asigure spaţiu de relaxare angajaţilor săi. Profitaţi de pauze pentru a vă dezmorţi, neapărat cu ridicare de pe scaun, câteva exerciţii de gimnastică ori scurte plimbări cel puţin printre birouri, pe hol, în casa scărilor, pe balcon sau chiar ieşind pe trotuar.
Activitatea la computer intră sub incidenţa prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 1028/09.08.2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare (publicată în Monitorul Oficial nr.710/18.08.2006). A se citi cu atenţie şi aplica aceste prevederi.
Una din cele mai bune metode de relaxare este aşa-numita tehnică a celor 3B (Blink, Breathe, Break):
Blink – Clipirea repetată controlat permite ochilor să se odihnească câteva secunde, curăţă şi umezeşte suprafaţa globilor oculari.
Breathe – Respiratul adânc, rar, controlat este util pentru relaxarea musculară.
Break – Pauza propriu-zisă.
De asemenea, puteţi folosi programul ergonomic de relaxare vizuală al americanului Anshel Jeffrey, care include un sistem de trei tipuri de pauze (breaks):
Micro breaks: Timp de zece secunde, concentraţi-vă privirea asupra unui punct situat la circa zece paşi distanţă, respirând adânc, clipind rar şi rotind globii oculari pentru a relaxa musculatura oculară. Acest exerciţiu îl puteţi efectua la fiecare zece minute.
Mini breaks: Timp de cinci minute, la fiecare oră, staţi în picioare, flexaţi şi întindeţi-vă membrele, rotind repetat şi ochii.
Maxi breaks: Acest tip de pauze le cuprinde pe cele de la gustare, cafea, prânz, incluzând şi puţină mişcare, scurte deplasări, gimnastică de înviorare.