Aproximativ 4.000 de mineri au ieşit în stradă chiar în Târgu-Jiu, oraşul în care premierul Victor Ponta a fost ales parlamentar.
Premierul Victor Ponta se confruntă cu o adevărată mineriadă chiar în fieful său, oraşul Târgu-Jiu. Aproximativ 4.000 de mineri au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva reducerii salariilor. Aceştia sunt angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia, entitate care se confruntă cu mari probleme financiare. Liderul minerilor gorjeni, Marin Condescu, a declarat că ortacii vor intra în grevă generală de marţi. Oamenii cer demiterea managerului Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, care a decis să restructureze compania de stat. „Noi nu suntem supăraţi că trebuie să facem sacrificii. Noi suntem supăraţi că actuala conducere duce spre faliment această societate. Este inadmisibil să ai curent şi să nu ştii să îl vinzi“, a declarat jurnaliştilor prezenţi la faţa locului Marin Condescu. Acest protest vine în contextul în care managerul Laurenţiu Ciurel a anunţat că minerii vor lucra doar câte patru zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, în contextul în care pe piaţă ar exista o cerere scăzută de energie produsă pe baza lignitului extras din minele din Oltenia.
Protestul minerilor a început la ora 12.00 şi s-a încheiat la ora 15.30.
În ciuda ploii torenţiale, minerii au ieşit în stradă în număr mare, pentru a cere înlocuirea şefului Complexului Energetic Oltenia, numit în funcţie de către Guvern, care şi-a asumat angajarea unor manageri privaţi pentru mai multe companii cu capital de stat.
Nemulţumiri sindicale
Liderii sindicaliştilor prezenţi spun că, în afara acestei măsuri a managerului Laurenţiu Ciurel, există şi alte motive de nemulţumire.
Astfel, potrivit sindicaliştilor, managerul Complexului Energetic Oltenia ar fi decis reducerea cu 50 la sută a salariului pentru aproximativ 800 de angajaţi TESA. În schimb, Laurenţiu Ciurel a declarat presei locale din judeţul Gorj că au crescut salariile altor 1.500 de salariaţi TESA, pentru că a dorit reaşezarea salariilor între diferitele unităţi componente ale Complexului Energetic Oltenia. De asemenea, Laurenţiu Ciurel a declarat că reducerile salariale i-au afectat şi pe liderii sindicali, despre care a spus că ar fi încasat până la 15.000 de lei pe lună. Aceste reduceri salariale ar urma să intre în vigoare de la data de 1 iunie.
Potrivit Gazetei de Sud, care îl citează pe preşedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, „Sindicatele de la «Cartel Alfa» apreciază că demersul minerilor şi energeticienilor afiliaţi la FNME trebuie înţeles ca un semnal de alarmă adresat autorităţilor, de la care se aşteaptă măsuri ferme pentru soluţionarea revendicărilor lucrătorilor din cadrul Complexului Energetic Oltenia“.
Sindicaliştii din CNS Cartel Alfa nu exclud varianta unei solidarizări cu minerii. Iar astfel, după protestul de ieri, premierul Victor Ponta s-ar putea confrunta cu un val de greve chiar în fieful său electoral. Complexul Energetic Oltenia are 19.000 de angajaţi. Unitatea a fost creată în anul 2011, prin fuziunea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia şi a complexurilor energetice din Turceni, Rovinari şi Craiova. Compania poate asigura o producţie de 30 de milioane de tone de lignit pe an, însă actuala conducere nu a găsit soluţii pentru o vinde pe piaţă.