-1.5 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăAlegeri 2016Meserii la mare cautare

Meserii la mare cautare

» Firmele de recrutare "vaneaza" cu precadere persoane cu pregatire financiar-contabila, politehnisti si specialisti in dezvoltarea online. Astazi se angajeaza usor oameni care sa munceasca in retail, iar psihologii si specialistii in resurse umane isi gasesc greu de lucru. In domenii ca bancar si auto se intra foarte greu, pentru ca sunt piete "acoperite".

Sute de mii de romani isi cauta un loc de munca. Ultimele evidente ale Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) arata ca in Romania sunt inregistrati 513.621 de someri. Rata somajului inregistrat la nivel national a fost de 5,6% la sfarsitul lunii martie, mai mare cu 1,5% decat cea din aceeasi perioada de anul trecut.
In aceste conditii, recrutorii le recomanda celor fara serviciu sa se indrepte catre meserii care sunt cerute pe piata muncii.
La ultima bursa a locurilor de munca organizata de ANOFM, unde au fost angajate pe loc 2.047 persoane (si alte 18.579 au fost selectate), a iesit in evidenta ca este nevoie de personal foarte mult in domenii ca retail, hotelier si constructii. Se mai cauta consilieri financiari, reprezentanti customer service, persoane care sa lucreze in fabricarea de incaltaminte si in industria alimentara, precum si muncitori calificati.

Contabilii sunt esentiali  
Specialisti in resurse umane spun ca este dificil de facut o apreciere realista a meseriilor care vor avea mare cautare pe viitor, insa sunt de acord ca persoanele care se vor indrepta in cariera catre zone financiare vor avea doar de castigat. "Cred ca in zona financiar-contabila va ramane o cerere crescuta constant", afirma Madalina Uceanu, executive director la firma de recrutare AIMS Human Capital Bucuresti.
De altfel, aceasta parere este intarita si de cel mai recent studiu al Association of Chartered Certified Accountants (ACCA), care spune ca, in termen de cinci ani, din cauza situatiei globale, se va putea obtine tot mai greu finantare pentru afaceri, iar creditele vor fi tot mai dificil de accesat. "De aceea, va fi o mare nevoie de contabili", se spune in studiul "Contabilitatea: conceptii de viitor".
Schimbarile economice, afirma Andreia Manea, directorul ACCA pe Europa de Sud-Est, "vor avea un impact semnificativ asupra afacerilor globale in viitorul apropiat si vor crea provocari si oportunitati pentru contabili".

Locuri multe pentru inginerii de vanzari
Cei care absolva politehnica vor avea cu siguranta de lucru si vor castiga si bine. Daniela Necefor, managing partner la compania de resurse umane Total Business Solutions din Bucuresti, spune ca in ultimul an a crescut mult cererea pentru persoane cu pregatire tehnica. Se cauta specialisti in industria grea, in masini termice, hidraulice, frigorifice, energetica, TCM. Practic, "invie" politehnica.
"Pe langa inginerii de productie, se cauta si inginerii de vanzari. De asemenea, incep sa fie vanati si inginerii de proiect. La fel si cei de structuri", mai spune Daniela Necefor. Ea este de parere ca un inginer de vanzari, cu ceva experienta, poate sa aiba o leafa de 1.500 de euro, la care se adauga si comisioanele. Un inginer de productie, specializat in instalatii termice, poate sa ridice lunar 1.000 de euro.

Joburi bune in online
Tot la capitolul meserii cerute pot fi trecute, fara greseala, cele care tin de dezvoltarea online. "Va continua sa creasca cererea pentru astfel de joburi, fie ca este vorba de marketing, content management sau ceva similar", mai spune Madalina Uceanu. Se vor cauta foarte mult, spune si Eliza Nechifor, marketing& communication coordinator la compania de recrutare Manpower, specialistii in web design si web development, precum si inginerii de soft si aplicatii.

Ce nu mai merge ca inainte
Domenii care acum un an pareau deosebit de atractive – de exemplu, psihologia sau resursele umane – sunt astazi saturate pe piata muncii. Cei care lucreaza in PR ar putea sa aiba sansa revigorarii domeniului, dar dupa criza economica, atunci cand multe companii vor dori sa se relanseze. Sectoare "acoperite" si unde cu greu se patrunde astazi sunt si auto si bancar.

» Performerii se recruteaza tot greu
Desi specialistii in recrutare sunt ingropati zilele acestea in munti de CV-uri, "vanarea" unui specialist se face la fel de greu ca si inainte.
"Perioada pe care o traversam este caracterizata de o mai mare usurinta in derularea proceselor de recrutare, datorita numarului de potentiali candidati interesati de proiecte noi. Totusi, ramane dificila recrutarea unor persoane cu o performanta sustinuta pe termen lung si cu rezultate constant pozitive, ceea ce este dificil in orice conditii de piata", spune Madalina Uceanu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă