5.2 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016INS vrea să angajeze 1.500 de recenzori pentru sectoarele 1,2 şi 3...

INS vrea să angajeze 1.500 de recenzori pentru sectoarele 1,2 şi 3 din Capitală

Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat marţi că municipiul Bucureşti se confruntă cu un deficit de circa 1.500 de recenzori necesari realizării Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor, drept pentru care campania de recrutare continuă pentru sectoarele 1, 2 şi 3, relatează NewsIn.

Recensământul populaţiei şi al locuinţelor se va desfăşura în perioada 20-31 octombrie. Campania de recrutare a recenzorilor a avut loc, la nivel naţional, în lunile august şi septembrie, iar în prezent sedesfăşoară instruirea acestora.

„Recenzorul interacţionează direct cu populaţia, efectuând interviu cu persoanele din locuinţele alocate în sectorul de recensământ atribuit. Înregistrează datele obţinute pentru toate locuinţele, spaţiile colective de locuit, gospodăriile şi persoanele din sectorul de recensământ atribuit”, spun oficialii INS.

Pentru a deveni recenzor, o persoană trebuie să întrunească mai multe condiţii: să aibă cel puţin 18 ani împliniţi, să aibă cel puţin studii medii, să aibă cetăţenia română, să cunoască limba română (scris, citit, vorbit), să prezinte cazierul judiciar, să aibă capacitatea de a desfăşura muncă pe teren, dar şi să aibă o ţinută decentă şi un limbaj corespunzător.

Totodată, este necesar ca viitorul recenzor să nu aibă probleme de dicţie ca să poată fi clar înţeles, să poată citi materialele (formularele, etc.) care sunt redactate cu un font mic şi să aibă un scris citeţ.

În plus, el trebuie să aibă capacitatea de a face calcule simple şi corecte la însumarea datelor pentru centralizare, să poată fi disponibil între orele 8-20 pe toată durata de desfăşurare a recensământului, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, precum şi să aibă capacitatea fizică de efort prelungit, pentru a vizita locuinţe posibil dispersate pe o întindere geografică mare.

De asemenea, în zonele cu populaţie de altă etnie decât cea română, cunoaşterea şi a limbii acelei etnii şi a specificului etniei respective reprezintă un avantaj în desfăşurarea muncii sale pe teren.

Cei interesaţi se pot adresa direct la Comisiile Locale de Sector, între orele 9:00 – 16:00.

Instituţia Prefectului Municipiului Bucureşti anunţase luna trecută că până la data de 8 septembrie 2011 numărul persoanelor înscrise pentru ocuparea funcţiei de recenzor pentru efectuarea Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor din octombrie 2011 este de 6.500 de persoane din totalul de 10.000 de recenzori necesari.

Cei doi organizatori ai recensământului populaţiei şi locuinţelor României sunt Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) şi INS. Acest recensământ va costa 182 milioane lei (din care 53 milioane lei vor fi suportate de INS, iar restul de MAI), bugetul fiind deja aprobat în şedinţa de Guvern din 8 decembrie 2010. INS urmează totodată să angajeze 130.000 de oameni pentru realizarea acestui recensământ, din care 10.000 pentru Bucureşti.

Recesământul populaţiei de anul viitor este al treilea de după căderea regimului comunist, după cele din 1992 şi 2002. În ultimii 20 de ani, populaţia României a scăzut cu peste 1,5 milioane persoane, de la vârful de 23,2 milioane de locuitori atins la începutul lui 1990, potrivit ultimelor date disponibile.

În secolul trecut au fost organizate opt recensăminte ale populaţiei şi locuinţelor, în anii 1912, 1930, 1941, 1948, 1956, 1966, 1977 şi 1992.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă